Banca
Economia 23/03/2022

Oliu treu pit: "No sé quant val ara el Banc Sabadell"

L'entitat catalana preveu dues pujades de tipus aquest any i assumeix un augment de la morositat per la inflació i la guerra

2 min
El banc que presideix Josep Oliu va saltar al Regne Unit amb la compra de TSB i ara vol dotar l’entitat de més actius i clients.

AlacantL'època de les males notícies s'ha acabat al Banc Sabadell. L'entitat catalana amb seu a Alacant dona per tancat el bienni negre i just abans de la junta general d'accionistes ha obert la capsa de les bones noves. La primera: que ja albira dues pujades de tipus abans de final d'any, totes dues l'últim trimestre. "Seran dues pujades per deixar els tipus a zero, que no és res", ha afirmat el president del Sabadell, Josep Oliu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La històrica entitat financera ha pintat un escenari positiu que tanca dos anys durs per al banc. I ho ha fet en diferents àmbits. Oliu ha donat el covid per "quasi mort" i també "dos anys de sanejaments". El financer ha lamentat que en aquests últims dos anys, marcats per la caiguda en borsa del 2020 i per les fallides negociacions per ser absorbit pel BBVA, l'entitat ha portat a terme una dura retallada de personal: "La reestructuració s'havia de fer, és penosa, però calia". El seu conseller delegat, César González-Bueno, ha volgut precisar que no s'esperaven més retallades de plantilla després d'haver reduït el nombre de treballadors en un 22% en menys de quinze mesos.

Ni tan sols la guerra a Ucraïna canvia substancialment l'optimisme del Sabadell, que sí que admet que el conflicte i la inflació poden comportar "pujades de morositat circumstancials". En aquest sentit, González-Bueno s'ha mostrat convençut que hi haurà polítiques públiques per fer front a la situació: "És desafortunat que calgui tornar-hi, però s'ha de fer perquè així ho exigeix l'economia".

Una entitat revaloritzada

Oliu, que no va acceptar en el seu dia l'oferta del BBVA per comprar el Sabadell per uns 2.250 milions i en va demanar uns 2.500, ha presumit de l'actual valor en borsa del banc: "No sé quant val, cada dia més, en borsa uns 4.200 milions". El banc català ha descartat ara per ara dur a terme cap compra, però també ha assegurat que vol continuar en solitari. En la mateixa línia, ha dit que no entra en els seus plans desfer-se del britànic TSB, que té ara una rendibilitat superior a la del Sabadell.

Però aquest moment de fortalesa no canvia la visió d'Oliu sobre el retorn de la seu social a Catalunya. "No sé què ha de passar per tornar, però no ha passat", ha dit el financer, que ha rebutjat donar la seva visió del moment polític català.

Amb tot, el banc torna a sentir-se fort després de dos anys durs i així ho ha manifestat Oliu: "Som com els ucraïnesos, no ens rendim".

stats