El compte enrere del president Aragonès arriba a zero

L'eufòria socialista contrasta amb el to baix dels representants del Govern en la inauguració de la Reunió del Cercle

2 min
Pere Aragonès a la reunió del Cercle d'Economia

BarcelonaLes primeres autoritats del Govern s'apropen a la fila zero de l'acte del dia. Són les 16.00 hores, és la inauguració de la Reunió del Cercle d'Economia 2024 i el president de la Generalitat i dos dels seus consellers de més pes (Economia i Empresa) el flanquegen. Els focus i els flaixos haurien de ser per a ells, però just en aquest moment una onada molt més nombrosa fa acte de presència: és la gent del PSC, amb el recentment guanyador de les eleccions, Salvador Illa; l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; l'expresident José Montilla, i alfils com Laia Bonet o Pere Navarro. També hi ha el president d'Aena, Maurici Lucena. La petita multitud genera un instant de confusió, amb gesticulació del personal de seguretat i cares pàl·lides en els de protocol, i deixa una conclusió: les files socialistes, com si la sala principal del Palau de Congressos de Catalunya fos una rèplica augmentada de les urnes del passat 12 de maig, són molt més nombroses i no amaguen una certa eufòria. Derroten Esquerra per KO.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els ànims, en efecte, no són els millors en la representació de l'executiu. "Hem tingut un sotrac fort i ens hem d'aixecar", explica la consellera d'Economia, Natàlia Mas, a cau d'orella. "Estem bé, amb molts plans", afegeix Roger Torrent, el seu homòleg a Empresa. Si la busquen, tots dos trobaran la comprensió de Montilla: "Jo les he vist de tots colors en els últims 20 anys", explica. "I els d'Esquerra, els comprenc; entenc perfectament la decisió d'Aragonès", afegeix l'expresident.

Jaume Guardiola, president del Cercle, al centre, entre el president en funcions Pere Aragonès, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

"Ja ens hi veiem", admeten fonts de l'equip de Salvador Illa. "Crec que hi haurà govern", afegeix Lucena, que amb Antoni Brufau, president de Repsol, són els presidents d'empreses de l'Íbex-35 presents en un acte que ha atret la plana major de la societat civil i empresarial catalana. Hi ha representants de la Caixa Enginyers, Casa Ametller, Esteve, Roca Junyent, Grup Enciclopèdia, Mediapro i, per descomptat, del Banc Sabadell. Alguns assistents mantenen un intens debat sobre Pantones: el blau de la pantalla gegant de l'escenari recorda a molts el del BBVA, però també n'hi ha de més clar i proper al banc vallesà.

El president de Fira de Barcelona, Pau Relat, resumeix el sentiment que percep entre l'empresariat: "La gent vol govern ràpid. Jo crec que n'hi haurà, però que no serà ràpid". La mateixa pressa tenen els responsables de protocol durant el discurs d'Aragonès. Estan "molt atabalats" perquè la tarda acaba de començar i ja porten delay. Un monitor que només es veu des de l'escenari li marca a l'encara president, en angoixant compte enrere i dígits gegants, el temps que li queda. I, quan passa una estona de les 16.30 hores, els dígits s'han aturat en fatídic color vermell: 00:00. Aragonès encara s'allargarà uns minuts. Tot en aquest saló indica que l'era d'Esquerra al Govern ha arribat a la seva fi.

stats