Foment i Pimec estan a només un metre. Se saludaran Foment i Pimec?

Trobades incòmodes i sorprenents se succeeixen en la segona jornada de la Reunió del Cercle

2 min
Ambient el segon dia de les Jornades Cercle Economia 'El món a prova' , a Barcelona

BarcelonaUna cinta mètrica confirmaria que entre Josep Sánchez Llibre i Antoni Cañete hi ha menys de dos metres de separació. Un total de zero persones s'interposen entre ells, però mantenen postures peculiars que conviden a pensar que potser no s'han vist. Són les 14.00 hores, acaba de cloure's el lliurament del premi més important de la 39a edició de la Reunió del Cercle d'Economia i, com correspon als dirigents de les dues principals patronals catalanes, tots dos estan a la fila zero.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una tensió elèctrica, un dubte morbós, captura el moment: ¿evitaran saludar-se després de la seva enèsima polèmica arran de la històrica inclusió de Pimec en el Consell Econòmic i Social, fita aconseguida aquesta mateixa setmana? De sobte, el moviment irromp en l'escena: això no és una foto, això és cine i davant els nostres ulls tots dos actors s'aproximen. Més a prop, més a prop. Ja no els separa més d'un metre, els cossos orientats de manera que és impossible que no es vegin. Són les 14.00 hores i salta la notícia: els presidents de Foment i Pimec, de la gran i de la petita empresa, s'eviten i marxen. La resposta a la pregunta inclosa en el titular seria negativa, si no fos perquè a mitja tarda, en un racó discret i amb quatre testimonis presents, Sánchez i Cañete, al segon intent, han mantingut una breu conversa.

A pocs metres d'aquesta escena té lloc un altre moment doppelgängers: Verónica Sanz, la televisiva presentadora de les jornades, riu i es fotografia amb Marina López, directiva de Hotusa i filla d'Amancio López, fundador de la companyia. Totes dues han triat exactament el mateix vestit; la seva complicitat i rialles contrasta amb la sorda fredor entre dirigents patronals.

La segona jornada de la trobada porta una nova allau de directius i empreses i se succeeixen les trobades improbables, sorprenents, no sempre grates. No ho serà, per als directius del BBVA, la visió del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, conversant amigablement amb Josep Oliu i César González-Bueno. Envoltats de càmeres, i sense amagar cap somriure. El desplegament del Banc Sabadell en unes jornades que han arribat en plena opa és imponent i la seva proximitat al govern, a les imatges ens remetem, és total.

Tot el camp és un clam

Víctor Font, excandidat a la presidència del Barça, és present a la jornada i protagonitza un altre moment inesperat en la seva trobada amb Miquel Camps, directiu del club blaugrana i membre del cercle més proper a Joan Laporta. Si la seva característica gorra crida l'atenció al Camp Nou, imaginin al Palau de Congressos de Catalunya; la conversa no passa desapercebuda. El Barça protagonitzarà avui molts cafès depressius: ho saben Javier Faus, Salvador Alemany, Carles Tusquets, Xavier Sala i Martín o el mateix Jaume Guardiola, tots en el seu dia al club, tots aquí reunits.

Però en el joc de miralls que se succeeix durant la jornada, potser ningú com Pedro Fontana. L'avui vicepresident del Sabadell, va ser en el seu dia l'home fort del BBVA a Catalunya. Com ho viu? Pateix per aquesta paradoxa? Tristament, avui no hi ha espai per al divan ni per a la introspecció: "No en vull parlar, no. D'això no en vull parlar".

stats