Laboral

Com demanar l'ajuda de fins a 700 euros per als afectats d'ERTO?

La prestació també la poden demanar els fixos discontinus que cobrin una prestació extraordinària

2 min
El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) comparteix oficines amb el SEPE, que és qui tramita els ERTO.

Des d'aquest dilluns i fins al 15 de juliol les persones que hagin estat en un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) a causa de la crisi del covid i amb suspensió total o parcial del seu contracte almenys un dia del maig poden demanar les ajudes de fins a 700 euros que ha activat la Generalitat. També poden sol·licitar-les les que tinguin un contracte fix discontinu que cobrin una prestació extraordinària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Quins són els altres requisits que han de complir els afectats?

Han de tenir domicili en un municipi de Catalunya. En el cas dels afectats per ERTO han de ser els titulars de la prestació contributiva per desocupació del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) o que tinguin pendent que el SEPE els la reconegui, mentre que els fixos discontinus ho han de ser de la prestació extraordinària. Alhora no hauran de tenir deutes tributaris ni amb la Seguretat Social.

Quina quantitat cobraran?

La quantitat variarà en funció dels dies que l'afectat hagi estat en ERTO des de l'1 de gener fins al 31 de maig o en els cas dels fixos discontinus dels dies de reconeixement de la prestació extraordinària. Els que hi hagin estat entre 1 dia i 90 cobraran 600 euros, mentre que els que hi hagin estat 91 o més dies en rebran 700.

Què passa si s'ha estat en ERTO durant el maig però encara no s'ha rebut la prestació ni el reconeixement del SEPE?

El treballador té dret a la prestació tot i que el SEPE no li hagi reconegut la prestació contributiva. Quan aquest organisme ho faci amb efectes retroactius l'empleat tindrà dret a l'ajuda sempre que, això sí, l'hagi sol·licitat prèviament.

¿Si ja s'ha rebut un ajut per ERTO al febrer, es pot demanar ara?

Sí, sempre que compleixi els requisits explicats anteriorment

Quan se sabrà si es rebrà l'ajut?

S'informarà les persones que el puguin rebre un cop resolta la convocatòria.

Fins quan es pot demanar?

Fins al 15 de juliol a les 15 hores i, a diferència d'altres ajuts del principi de la pandèmia, no s'atorga per ordre d'inscripció. La inscripció, que pot fer l'afectat o una altra persona però òbviament amb les dades del sol·licitant de l'ajut, s'ha de fer telemàticament a la pàgina web del Servei d'Ocupació de Catalunya (www.serveiocupacio.gencat.cat). En cas que una persona presenti diverses sol·licituds la que valdrà serà l'última.

Quina informació demana el formulari d'inscripció?

Les dades personals (NIF/NIE, nom, cognoms, etc.), adreça de residència, dades de l'empresa afectada per ERTO, dies en situació de suspensió o reconeguts de la prestació per desocupació derivada de l’ERTO o prestació extraordinària en el període comprès entre l’1 de gener i el 31 de maig (en cas de no tenir aquestes dades es pot demanar a l'empresa o al SEPE), compte bancari i una declaració responsable que s'estan complint els requisits.

A quanta gent es preveu que arribi aquesta ajuda?

La Generalitat calcula que se'n beneficiaran entre 80.000 i 100.000 persones. La partida econòmica que hi destinarà l'executiu català és de 60 milions d'euros.

stats