Preus

El rebut de l'aigua s'encarirà uns 5 euros de mitjana a l'àrea de Barcelona el 2024

L'AMB justifica la pujada per l'augment de preus en alta impulsats per la sequera

X.G.C.
3 min
Una aixeta rajant aigua en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEls clients dels 23 municipis abastits per la societat mixta Aigües de Barcelona veuran com s'incrementa la factura bimensual uns 5 euros de mitjana a partir de març del 2024. És la proposta de noves tarifes que l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) durà al Consell Metropolità d'aquest novembre. L'ens justifica la pujada per l'increment de tarifes que ha fet Aigües Ter-Llobregat en el subministrament, fruit dels efectes de la sequera, que ha obligat a una dessalinització més gran, amb el consum de més energia, que a més s'ha encarit, i la necessitat de tractar aigües de pitjor qualitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'AMB ha avançat que dilluns convocarà els 36 ajuntaments de l'ens per avaluar si en alguns municipis cal reduir la pressió del subministrament, especialment en aquelles localitats que sobrepassen els 210 litres per habitant i dia que ara ha fixat l'ACA per la fase de preemergència de la sequera.

L'increment de la factura previsiblement s'aprovarà a finals de novembre, gràcies a la majoria amb què governa l'executiu metropolità. S'obrirà aleshores un període d'al·legacions, que l'AMB preveu resoldre en un parell de mesos, de manera que l'aprovació definitiva de les noves tarifes es faria al febrer perquè entri en vigor al març.

Els 23 municipis de l'àrea metropolitana on els veïns es veuran afectats per l'augment de tarifes són Barcelona, Badalona, Begues, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà, Esplugues, Gavà, l'Hospitalet, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, el Papiol, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent, Sant Feliu, Sant Just, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles i Viladecans. En total, hi ha 1,4 milions d'abonats, entre llars i empreses.

Barcelona: increment de l'11,5%

Tot i que els responsables de l'Àrea del Cicle de l'Aigua han detallat aquest dimarts que la mitjana d'augment del rebut serà de 5 euros per a tots els clients domèstics, la proporció d'increment variarà en funció de cada municipi. Així, en el cas de Barcelona la factura actual (de 48,46 euros de mitjana) pujarà un 11,5%, mentre que hi ha altres ciutats com l'Hospitalet o Cerdanyola on la mitjana d'increment és del 15%.

La diferència s'explica per la diversitat de paràmetres locals que cada ajuntament incorpora a la factura final de l'aigua. Es tracta de conceptes com el manteniment del clavegueram, el sanejament o el tractament de residus, els quals cada ajuntament decideix com aplicar. A priori, però, en la majoria dels casos quedaran congelats. Sigui com sigui, la traducció en diners per als clients serà d'un increment mitjà de 5 euros bimensuals.

El director de Cicle de l'Aigua de l'AMB, Martín Gullón, ha argumentat que aquesta pujada del rebut es deu principalment a l'augment que ha fet Aigües Ter-Llobregat en el subministrament en alta (als ajuntaments i a les companyies distribuïdores) pels efectes de la sequera. També hi ha influït l'increment de l'ús de la dessaladora, l'augment del preu de l'energia i l'IPC disparat.

Gullón ha destacat que, exceptuant el 2022, feia anys que l'AMB no actualitzava les tarifes del servei a través d'Aigües de Barcelona. "L'optimització de recursos havia arribat a una situació límit", ha assegurat.

Més tarifa social

Al mateix temps que s'augmenten les tarifes, Gullón ha avançat que l'AMB també preveu actualitzar la tarificació social. Actualment, hi ha uns 60.000 clients bonificats, i l'ens preveu que els nous preus puguin eixamplar aquesta cartera fins als 100.000. Poden fer entrar dins la tarificació social, entre altres, les famílies amb tots els membres a l'atur, les persones que perceben la pensió mínima i les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica o en risc d'exclusió residencial.

A banda de la proposta d'actualització de tarifes d'Aigües de Barcelona, l'AMB ha presentat també la proposta d'Aigües del Prat, que subministra únicament els veïns i empreses del Prat de Llobregat. En aquest cas, Gullón ha dit que l'increment de preus serà menor perquè el municipi té molta més aigua freàtica. De mitjana, el rebut pujarà 3 euros cada dos mesos.

stats