La vaga contra la saturació al SEPE arrenca amb un seguiment baix

El sindicat USO, que ha convocat l'aturada d'avui i demà, xifra la participació estatal al voltant d'un 30%

2 min
Cua per accedir a una de les oficines que comparteix el SOC i el SEPE a Barcelona al novembre.

BarcelonaEl 2020 va ser l'any en què el SEPE va esclatar, però la plantilla de l'organisme públic d'ocupació és molt crítica i insisteix que el 2021 no s'ha resolt la situació. El sindicat USO ha convocat dues jornades de vaga aquest dilluns i demà per protestar contra la saturació que pateixen els treballadors del servei. Tot i així, fonts sindicals admeten que el seguiment de la protesta ha sigut baix i cap a les dotze del matí es xifrava en un 30%. El motiu de l'aturada neix principalment de la "sobrecàrrega brutal" que, segons denuncia la delegada sindical del SEPE a USO Marisa Pérez, arrosseguen els treballadors des del principi de la pandèmia del coronavirus. "Hi ha problemes que venen de fa sis anys, però amb el confinament molts s'han enquistat. No podem respirar ni aixecar el cap així", comenta.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els treballadors del SEPE, afegeix Pérez, reclamen al ministeri de Treball que actualitzi i reforci la plantilla, perquè consideren que el percentatge d'interins i de personal eventual és massa elevat. "Això s'ha de solucionar immediatament, tenint en compte el que vindrà. La tramitació de subsidis i ajudes va de la bracet de la situació econòmica i mentre no millori hi haurà molta feina", lamenta. A més, exigeixen que les diferents seccions provincials estableixin directrius comunes per evitar que augmentin les desigualtats territorials dins el servei. "S'ha accentuat molt el volum de treball en determinades zones i volem que es puguin assegurar els mateixos drets a tots els ciutadans", ha apuntat Pérez.

El sindicat també recorda que el ciberatac que va patir el SEPE el 10 de març ha posat en evidència les "deficiències" en els sistemes i eines informàtiques de l'organisme. Aquesta incidència ha agreujat el tap en el tràmit d'expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que s'havia suavitzat els últims mesos. "No pot ser que deixin a les nostres mans la responsabilitat. Si la gent ha estat cobrant aquests mesos és per l'empenta de la plantilla", ha reivindicat Pérez.

Però la situació de la pandèmia ha propiciat que sigui una jornada de vaga poc visible, perquè des del sindicat no s'han convocat mobilitzacions. A primera hora del matí, a les oficines del SEPE al carrer Sepúlveda de Barcelona, la sensació era de total normalitat. De fet, segons ha informat l'ACN, només un dels empleats d'aquesta seu ha secundat la vaga.

"Vulneració de la llibertat sindical"

Segons Pérez, la baixa participació també s'ha accentuat pel fet que el sindicat no hagi pogut comunicar la vaga a la plantilla per les vies habituals. Des d'USO denuncien que fa una setmana que han deixat de funcionar els correus electrònics amb els quals l'organització enviava al personal la informació sobre l'aturada ni tampoc el tauler d'anuncis on es pengen les convocatòries. "El gabinet jurídic ho està estudiant i presentarem dues demandes per vulneració de la llibertat sindical", avança.

stats