14/04/2022

Anuncis encallats en llimbs burocràtics

2 min
Agents antidisturbis dels mossos d'esquadra a les protestes contra la sentència del raper Pablo Hasél

No hauria de ser extraordinari que el Govern indemnitzi d'ofici algú que ha perdut un ull per un projectil policial pel sol fet de participar en una protesta, sense haver comès cap delicte. Però Ester Quintana va haver de batallar-ho a fons als jutjats. El seu cas va marcar un punt d'inflexió, amb la prohibició el 2013 de l'ús de bales de goma per part dels Mossos d'Esquadra i la creació, l'any següent, d'un protocol per indemnitzar les víctimes d'actuacions de la policia catalana. Havia de ser un canvi de direcció que no ho va ser tant: el protocol no s'havia aplicat mai fins ara –els consellers Ramon Espadaler, Jordi Jané, Joaquim Forn i Miquel Buch no van crear mai la comissió que l'havia d'executar– i els projectils policials, ara de foam, continuen rebentant ulls. 

Han passat vuit anys sense que es complís el compromís de la conselleria d'Interior de Ramon Espadaler. Van haver d'arribar els avalots contra l'empresonament de Pablo Hasél, en què un projectil de foam va buidar l'ull a una noia de 19 anys, perquè el llavors conseller, Miquel Sàmper, recuperés aquell compromís oblidat i nomenés els membres de la comissió que havia d'encarregar-se de les indemnitzacions. Tot i això, la comissió tampoc no es va arribar a constituir. Ara finalment se n'ha encarregat l'actual conseller, Joan Ignasi Elena, després que l'ARA demanés, amb una petició d'informació pública, les actes de la comissió. 

Hi ha anuncis polítics que no s'acaben convertint en realitat o triguen anys a fer-ho perquè queden encallats en llimbs burocràtics: una comissió que no s'acaba constituint, un decret pendent del reglament per desplegar-lo, etc. Mentrestant, la realitat continua avançant i aquell anunci es converteix en paper mullat, en fum mediàtic. Fins que no hi ha prou voluntat política o un mínim d'eficiència per tirar endavant el que s'ha promès. Aquests anuncis empenyen la desconfiança dels ciutadans en la política institucional. 

Ara una altra comissió, aquesta parlamentària, debat des de fa cinc mesos sobre el model dels Mossos d'Esquadra. Previsiblement, trigarà encara uns quants mesos més a concloure res, però mentrestant la policia continua actuant, perquè ni pot ni ha de deixar de fer-ho. És normal i és sa que els diputats debatin a fons els temes complexos, però esperem que la discussió no s'eternitzi, perquè s'han de prendre decisions.

stats