L’EDITORIAL
Editorial 09/11/2015

Un any que es compta del 9-N al 9-N

Hem viscut 12 mesos d’acumulació de legitimitat democràtica: consulta no vinculant, 27-S i la declaració d’avui

2 min

Avui torna a ser un dia decisiu, i cau en una data històrica per a la crònica política i social de Catalunya. El 9 de novembre de fa un any, contra pronòstic, enmig d’amenaces de l’Estat i divisions internes, 2,3 milions de ciutadans van omplir les urnes en una exitosa consulta no vinculant. Els intents de l’executiu espanyol de torpedinar-la van quedar sobrepassats pels fets, enmig d’una gran repercussió internacional. La força democràtica d’aquell gest ha marcat tot el que ha vingut després, que no ha sigut poc ni fàcil: divisió decebedora de les formacions favorables al dret a decidir, i més concretament entre els partits majoritaris, CDC i ERC, i un agònic pacte per la llista unitària per a les eleccions del 27-S, Junts pel Sí (JxSí), que finalment va unir els dos partits esmentats, als quals sumava líders de la societat civil i suports rellevants d’exmembres de PSC, Unió i ICV.

El resultat del 27-S, plantejat com una rèplica tan hàbil com imperfecta del referèndum legal que l’Estat no permet fer, ja és conegut: amb la participació més alta que s’ha registrat mai en unes eleccions autonòmiques (77,5%), hi va haver un 48% dels vots pel sí, un 39% pel no i un 11% per a formacions partidàries de fer un referèndum però amb una posició no definida. I al Parlament, per primer cop una majoria absoluta independentista, amb 62 diputats per a JxSí i 10 per a l’esquerra radical de la CUP. Són aquests dos grups els que avui aprovaran la declaració d’inici de desconnexió amb la legalitat espanyola. Aviat és dit.

De fet, i a falta de diàleg polític, la resposta del Tribunal Constitucional pot comportar sancions. Cal que tothom sigui ben conscient que el procés entra en territori de conseqüències polítiques desconegudes i jurídicament greus. Com el de fa un any, el 9-N del 2015 serveix per visualitzar acumulació de forces, però en calen més, encara. El 27-S va produir un extraordinari resultat pel sí però va fer curt. D’aquí els problemes de JxSí per investir Mas, donada l’obstinació de la CUP en aquest punt. Anunciar la desconnexió sense acord pel govern afegeix incertesa a tot un xoc de legitimitats.

stats