26/08/2019

El cas de la listeriosi demostra la necessitat de més controls

2 min
El bacteri 'Listeria monocytogenes'.

BarcelonaLa Junta d'Andalusia ha reconegut que hi haurà un degoteig de casos de listeriosi fins a l'octubre encara que el nombre d'afectats es reduirà a partir d'aquesta setmana. De moment hi ha 193 persones afectades, una de les quals, una dona de 90 anys, va morir, i s'està estudiant si la mort d'un malalt de càncer també es pot relacionar amb aquest brot. D'aquest total, ara mateix hi ha 83 persones ingressades en hospitals públics i 25 en centres privats, de les quals 34 són dones embarassades, és a dir, afectats crítics, ja que aquesta malaltia pot afectar greument els fetus. Ahir també es va saber que hi ha un turista britànic que va consumir la carn entatxonada a Huelva i que ara està ingressat a París afectat pel mateix brot.

La listeriosi, que a Catalunya ha afectat ja cinc persones, és una malaltia provocada pel bacteri de la listèria, que infecta les persones a través d'aliments contaminats. Aquest brot, un dels més greus que es recorden, té el seu origen en una partida de carn entatxonada que elabora l'empresa Magrudis, en les instal·lacions de la qual s'han trobat nombrosos elements contaminats. Es dona la circumstància, a més, que aquesta fàbrica havia ampliat feia poc les seves instal·lacions i havia començat a treballar sense esperar a tenir els permisos preceptius de Sanitat. Les explicacions que va donar tant el seu propietari formal, un jove de 24 anys, com el seu gerent i pare, José Antonio Marín Ponce, no resulten gaire creïbles. El gerent és un empresari que ja havia tingut altres fàbriques d'alimentació elaborada que va haver de tancar per problemes financers. Els responsables de Magrudis afirmen que es van sotmetre a controls d'empreses externes que van donar negatius respecte a la listèria, i que s'han gastat molts diners "en lleixiu", però les anàlisis que s'han fet han conclòs que gairebé la meitat de la fàbrica està contaminada. Tampoc van ser ràpids a l'hora d'informar les autoritats que havien venut la carn entatxonada a una altra empresa, Comercial Martínez León, que funcionava com una marca blanca i no deia quin era el seu origen en l'etiqueta. Això va dificultar la identificació de la carn al principi i ha provocat que hi hagi més afectats.

Tampoc sembla que la Junta d'Andalusia, l'Ajuntament de Sevilla i el ministeri de Sanitat hagin actuat amb la diligència necessària, sobretot en un primer moment, en què es van anar passant la responsabilitat del control els uns als altres i van trigar massa a donar l'alerta. Mentre encara hi ha gent a l'hospital, i alguns a l'UCI, el cert és que les investigacions no s'han tancat. Caldrà veure quin és el resultat del treball dels tècnics, però tot fa pensar que l'empresa Magrudis n'és la principal responsable i, si es demostra que ha incorregut en negligència o mala praxi, n'haurà d'assumir el cost, econòmic, social i possiblement penal. Però també caldrà reforçar els mecanismes de control de l'administració, que, com s'ha demostrat clarament, han estat insuficients. I en això també serà necessari demanar responsabilitats i, sobretot, estudiar a fons com es poden millorar els mecanismes legals i administratius que evitin que un brot així es pugui repetir.

stats