L’EDITORIAL
Editorial 03/11/2014

El drama de la pobresa energètica

Amb la suspensió del decret, el govern espanyol demostra que té una nul·la sensibilitat social

2 min

Des de l’inici de la crisi s’ha duplicat el nombre de catalans que no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, fins a arribar als 385.000 segons les dades de l’Idescat. Ara que s’acosta l’hivern és el moment que les administracions i la societat en general siguin conscients del que significa per a moltes famílies haver de renunciar a posar la calefacció pel fet de no poder pagar les factures. L’ARA explica avui dos casos en primera persona, el de la Carmen i el de la Justa, que exemplifiquen el drama que pateixen aquestes persones, sotmeses sovint a la persecució telefònica de les empreses proveïdores i sempre tement el moment fatídic del tall del subministrament.

Precisament per combatre aquesta situació el Govern va aprovar el desembre passat un decret que, sobre el paper, havia d’impedir els talls de subministrament a les famílies que no podien pagar les factures durant els mesos d’hivern. Això sí, sense perdonar el deute, que s’anava acumulant. Aquest primer pas va aconseguir alleugerir la situació de prop de 900 persones, una xifra irrisòria si es compara amb les 50.000 o 70.000 llars que caldria atendre segons dades de la mateixa conselleria d’Empresa i Ocupació.

Per acabar-ho d’adobar, a l’octubre el govern espanyol va recórrer el decret davant del TC, que el va suspendre amb l’argument, atenció, que discrimina la resta de ciutadans espanyols. Aquest nou atac a l’autogovern és molt significatiu perquè es carrega, sense donar cap alternativa, un tímid intent de pal·liar els efectes de la crisi, i demostra que el PP té, a més a més d’una obsessió recentralitzadora malaltissa, una nul·la sensibilitat social.

Ara el Govern té el repte d’esquivar la suspensió del decret i buscar alguna fórmula alternativa que permeti arribar a totes aquelles persones que ho necessiten. Mentrestant, cal aplaudir la tasca d’entitats com l’Aliança contra la Pobresa Energètica, que seguint l’exemple de la PAH ofereix ajuda i assessorament a la gent que no pot pagar les factures i també pressiona l’administració perquè actuï amb la determinació necessària.

stats