18/08/2019

El 40% de la Guàrdia Urbana fa vacances quan més turistes hi ha a Barcelona

2 min
Un vehícle de la Guardia Urbana a Barcelona

BarcelonaFa més de trenta anys, en una Barcelona preolímpica de carrers buits i turisme gairebé testimonial, la Guàrdia Urbana de Barcelona va pactar que el 40% dels agents podrien fer vacances els mesos de juliol i agost. És a dir, el gruix dels agents, el 80%, poden fer vacances un d'aquests dos mesos. Això es va fer perquè la feina a la ciutat disminuïa durant aquest període i d'aquesta manera els agents podien conciliar i fer les vacances al mateix temps que els nens. Amb el pas del temps, aquesta clàusula del conveni col·lectiu no s'ha mogut i s'ha convertit en una mena de punt tabú en les negociacions.

Els sindicats la consideren un dret adquirit i, com a molt, segons expliquen avui a la informació que podeu trobar a la secció de Societat, estan disposats a acceptar que a canvi de no fer vacances aquests mesos hi hagi un plus de mil euros, el que anomenen "vacances venudes", per compensar l'inconvenient. És l'opció que va aplicar Xavier Trias quan era alcalde per aconseguir que hi hagués més agents treballant durant els mesos d'estiu en una Barcelona que ja no té res a veure amb la de fa tres dècades.

Ara mateix, doncs, mentre el mateix Ajuntament reconeix que hi ha una "crisi de seguretat", treballa poc més de la meitat de la plantilla, ja que s'ha de descomptar l'absentisme, que és d'entre el 3% i el 4%, i els dies lliures, tot i que la majoria d'agents ja fan festa al cap de setmana. La falta d'efectius es cobreix amb hores extres i el voluntarisme d'uns treballadors alguns dels quals són conscients del problema que suposa això per a la ciutat.

Barcelona s'ha transformat en una ciutat turística –uns cinc milions de turistes la van visitar l'estiu passat– i en una metròpoli global amb molta més complexitat pel que fa al tipus de població i amb problemes fruit de la globalització que no tenia a finals del segle passat. La inseguretat ja fa temps que s'ha convertit en un dels problemes que més preocupen els ciutadans i, des de fa temps, des del govern municipal es reclama més implicació dels Mossos, responsables dels temes de seguretat i que clarament són insuficients per cobrir la ciutat. Està previst que al setembre hi hagi una incorporació de 300 mossos i també de 150 agents de la Guàrdia Urbana sortits de l'escola. És un pas, però clarament no n'hi haurà prou.

Ara mateix hi ha una plantilla de 2.800 agents de la Guàrdia Urbana a Barcelona, i els sindicats consideren que n'hi hauria d'haver com a mínim 4.000. Està previst incorporar-ne 1.000 aquest mandat –250 cada any–, però en part serviran per cobrir les baixes per jubilació. Caldrà fer més esforços per formar nous agents a tots els nivells, és cert, però també és important que totes les parts siguin més flexibles. Aviat, i el conveni es negociarà l'any vinent, el govern municipal, si pot ser amb el consens de totes les forces polítiques, haurà de pactar amb els sindicats la manera menys lesiva d'adaptar els torns dels agents a les necessitats reals de la ciutat. Després del que ha passat aquest estiu, la ciutadania es mereix responsabilitat i generositat de tots els seus servidors públics.

stats