14/06/2023

L'amenaça contra el català ja és aquí

2 min
PROTESTA ALS CARRERS DE PALMA A FAVOR DE LA LLENGUA Una imatge de la manifestació contra la política lingüística del govern de José Ramón Bauzá convocada per l'Obra Cultural Balear el 25 de març amb el lema "Sí a la nostra llengua". Segons els sindicats, l'aposta per portar el castellà a les aules "ha fracassat".

BarcelonaEl PP i Vox tenen previst presentar aquest dijous un pacte programàtic de 50 punts que serà una mena d'avançament del que aplicaran a Espanya si sumen majoria. I, segons ha pogut saber l'ARA, la política lingüística serà un dels eixos principals de l'acord, en concret, la defensa del castellà a les aules i l'eliminació de les ajudes a la promoció del valencià. En els pròxims dies o setmanes es podria presentar un acord similar a les Illes Balears, on els pactes PP-Vox avancen a bon ritme a nivell municipal.

Evidentment, les mesures que es presentaran avui seran aplicables només al País Valencià, cosa de per si ja prou greu perquè és allà precisament on la situació de la llengua és més fràgil, però no es pot ignorar que l'objectiu final és poder aplicar aquesta mateixa política des del govern de l'Estat, amb Catalunya en el punt de mira. Tot apunta, doncs, que, després d'anys batallant als tribunals per impedir l'aplicació de normes absurdes com la del 25% de classes en castellà a les aules, un futur govern PP-Vox tindrà entre les seves principals prioritats reobrir el conflicte i intentar acabar amb el model d'escola catalana, trencar el consens social i, en darrera instància, provocar una fractura que acabi "problematitzant" el català.

És urgent, doncs, que les forces polítiques catalanes que van subscriure el Pacte Nacional per la Llengua es preparin per a un nou escenari de confrontació. En paral·lel, caldrà donar suport a les comunitats educatives valenciana i balear perquè l'extrema dreta no acabi enverinant la convivència a l'escola i marginant el català. Afortunadament, hi ha precedents que conviden a l'optimisme, com les manifestacions a les Illes Balears contra el govern de José Ramón Bauzá que van aconseguir frenar els seus plans per arraconar el català a les escoles. Per sort, en el cas valencià, entitats com Escola Valenciana estan en condicions de plantar cara i mobilitzar desenes de milers de persones.

En tot cas, l'escenari que fa no gaire semblava remot, el d'un govern PP-Vox al País Valencià i les Illes Balears, és ja una realitat. I un executiu amb participació de l'extrema dreta al govern espanyol és més que probable si ens atenim al que diuen tant els resultats del 28-M com les enquestes. Seria ingenu no començar a preparar-se per afrontar un govern espanyol hostil, malgrat les bones paraules de Feijóo al Cercle d'Economia. Perquè la lliçó del cas valencià és que per al PP l'única prioritat és ocupar el poder, si cal pactant amb el dimoni.

A Catalunya durant els anys del Procés ja es va intentar fracturar la comunitat educativa i polititzar la qüestió de la llengua com una estratègia més per debilitar l'independentisme. Per sort, no se'n van acabar de sortir, o no del tot almenys. La diferència és que ara el PP i Vox tindrien molts més mitjans per fer-ho i molts menys escrúpols que en el passat. I l'única resposta efectiva davant d'aquesta amenaça ha de ser aparcar les baralles partidistes i actuar amb la màxima unitat.

stats