Iniciatives per millorar i enfortir el model

Empenta. Per muntar una empresa cal una idea de negoci, però per bona que sigui no n’hi ha prou. És important també comptar amb les eines, els recursos i els coneixements necessaris per poder-la portar a terme i que sigui viable i sostenible en el temps. Aracoop és el programa que t’ofereix els recursos necessaris per crear i fer créixer la teva empresa en l’àmbit de l’economia social i cooperativa.

2 min

El programa aracoop fomenta l’emprenedoria en economia social i cooperativa. Fer créixer el nombre d’iniciatives i garantir-ne la sostenibilitat és un dels principals objectius. Per aquest motiu, l’aracoop ofereix un gran ventall de recursos i accions d’acompanyament per dissenyar el model de negoci, elaborar el pla d’empresa i la planificació estratègica, per mitjà de tallers virtuals, sessions individualitzades i recursos disponibles a la web de l’aracoop.

Formació i gestió

La gestió empresarial és cada vegada més complexa i canviant. Per poder garantir la viabilitat dels projectes empresarials és necessari que les persones estiguin preparades i formades per donar resposta a aquests nous reptes. Aracoop ofereix formació específica per a les empreses de l’economia social i cooperativa, en assumptes com: el lideratge i la col·laboració, la visió estratègica, la comunicació, la innovació... I ofereix també assessorament tècnic, econòmic i jurídic sobre economia cooperativa a professionals, gestories i professorat.

Creixement i internacionalització

Catalunya és una economia fortament internacionalitzada. Promoure la internacionalització de les entitats de l’Economia Social i Cooperativa i del Tercer Sector Social de Catalunya per desenvolupar al màxim les seves activitats empresarials com a millor fórmula per assolir els seus objectius socials és una de les actuacions de l’aracoop amb més bona acollida. El servei d’aracoop internacional és un trampolí cap a mercats d’arreu del món que les empreses d’economia social poden utilitzar per exportar els productes i serveis, trobar canals, aliances i clients.

Món educatiu

Aracoop apropa l’economia social a les aules, on s’aprenen valors cabdals i referents per als futurs professionals. Invertir en educació i en els valors propis de l’economia social i cooperativa és garantir el sorgiment de projectes empresarials que posen el focus en les persones.

D’entrada, aracoop vol donar a conèixer els projectes d’economia social i cooperativa que els estudiants tenen al seu entorn. Alhora, incentiva la creació de cooperatives entre els alumnes perquè en puguin aprendre el funcionament i en coneguin els valors.

Es disposa d’una àmplia oferta de programes dirigits a les escoles, que van des de les visites i els tallers per aprendre el model d’empresa cooperativa fins a la promoció de les cooperatives d’alumnes, que enguany preveuen arribar al centenar a tot Catalunya, superant amb escreix totes les previsions.

Les activitats formatives arriben també a la universitat a través d’assignatures o crèdits per formar especialistes en gestió de cooperatives o amb un postgrau d’economia social.

Xarxa d’Ateneus cooperatius

Esta formada per 10 ateneus, distribuïts arreu del territori amb l’objectiu d’impulsar projectes de generació d’ocupació mitjançant la creació de cooperatives i societats laborals.

Cadascun dels ateneus esta constituït per entitats públiques i privades del territori. En total, més de 120 entitats que ofereixen activitats de foment i promoció de l’economia social, amb la voluntat d’esdevenir un espai referent de coordinació, aprenentatge, innovació i suport a la creació de cooperatives i iniciatives d’economia social.

On tens l’ateneu cooperatiu més proper?

  • Alt Pirineu i Aran
  • Coòpolis Barcelona
  • Barcelonès Nord
  • Baix Llobregat
  • CoopCamp- Tarragona
  • Catalunya Central
  • Terres Gironines
  • Maresme
  • Terres de l’Ebre
  • Vallès Occidental

Més info: http://aracoop.coop/wp-content/uploads/Carta-de-serveis_Ateneus-Cooperatius.pdf

Premis als millors treballs universitaris sobre el tercer sector, l’economia social o les cooperatives

Aracoop es proposa incentivar la investigació en economia social, reconeixent als millors treballs de Fi de Grau i Postgrau, i treballs de Fi de Màster que s’hagin realitzat en universitats catalanes públiques i privades durant el curs acadèmic 2016-2017 en temes relacionats amb el tercer sector, l’economia social o el cooperativisme. S’atorgaran un màxim de cinc reconeixements, amb una dotació de fins a 1.500 euros cadascun, a més de tiquets de compra a Abacus per valor de 140 euros. El termini de presentació conclou el 20 de setembre de 2017.

Més info: http://aracoop.coop/wp-content/uploads/Basespremiaracoop.pdf

Projectes singulars

Els projectes singulars tenen com a objectiu generar ocupació per mitjà de la creació de nous projectes empresarials, noves línies de negoci, noves empreses i nous mercats, en el marc de l’economia social i cooperativa i aprofitant oportunitats estratègiques del propi sector d’activitat o del territori.

Actualment, es dóna suport a 15 iniciatives impulsades per organitzacions de l’economia social o entitats públiques. Són projectes que destaquen pel seu caràcter singular. Un exemple n’és el projecte “Creació de cooperatives de consumidors per al subministrament d’aigua a municipis de Catalunya”, promogut pel Grup Empresarial Cooperatiu Clade. I també el projecte de model esportiu cooperatiu de la cooperativa Corma, entre altres.

Más info a: http://aracoop.coop/projectes-singulars/

Tot el que necessites saber al web de l’aracoop.coop

Per conèixer més a fons les experiències, els programes, els recursos, les eines i l’entorn de l’economia social i cooperativa, pots consultar el web de l’aracoop.

Hi trobaràs informació actualitzada, l’agenda amb totes les activitats, els actes, les jornades que es porten a terme arreu del territori. Manuals i guies pràctiques per a la constitució de cooperatives. Accés a tallers de formació a través de l’aula virtual . Vídeos i reportatges per conèixer de primera mà les experiències en economia social i cooperativa. Informació actualitzada de les actuacions impulsades per la xarxa d’ateneus cooperatius i els projectes singulars en cooperatives.

Més info:

www.aracoop.coop
www.facebook.com/aracoop.coop
@aracoop / @AteneusCoopCat

stats