Especials 29/06/2012

El Correllengua arrenca aquest dissabte a Ripoll en plena ofensiva judicial contra el català a l'escola

En els propers quatre mesos, més de 150 municipis acolliran activitats per fomentar l'ús social de la llengua. Aquest any es recorda la figura de Lluís Maria Xirinacs

Ara
2 min
Cartell Correllengua

BarcelonaAquest dissabte arrenca a Ripoll el Correllengua 2012. Com cada any, serà el punt de sortida a un seguit d'activitats que recorreran els Països Catalans per reivindicar el foment de l'ús social de la llengua, la difusió de la riquesa de la cultura catalana i l'enfortiment de la personalitat i autoestima dels catalanoparlants.

El Correllengua 2012 arriba després d'un nova ofensiva judicial contra el català a l'escola, conseqüència encara de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut i d'un nou acarnissament contra el català a les Balears, el País Valencià i l'Aragó.

Des de fa setze anys, la CAL (Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana) és l'entitat que coordina els actes arreu del Principat. Més de 150 municipis participen als actes.

Aquest any Ripoll ha estat l'escollida per a allotjar l'acte d'inici del Correllengua 2012 en motiu del fort lligam que va tenir amb la vila i el seu entorn la figura que es recorda aquest any, Lluís Maria Xirinacs, del que es compleix el cinquè aniversari de la seva mort.

Des de sempre, el Correllengua rememora la figura d'algun autor de renom que s'hagi significat per la seva estima pel país, i del qual se celebri algun fet remarcable en l'any en curs.

Xirinacs va lluitar durant tota la seva vida, des de la paraula i la no violència, per l'assoliment de les llibertats del nostre poble i per la seva dignitat, i és per això que se li dedica el Correllengua 2012.

Per aquest dissabte vinent s'ha programat un ampli ventall d'activitats que començaran pel matí (10h) amb una visita al Monestir de Santa Maria de Ripoll i al Museu Etnogràfic. Ja al migdia, els assistents es desplaçaran a l'indret on Xirinacs ens va deixar, el pla de Can Pegot, d'Ogassa on s'encendrà la flama del Correllengua i es durà a terme un emotiu record al pensador i patriota.

Per la tarda, se celebraran els actes de caire més lúdic i festiu, amb una multitudinària cercavila pel casc antic de Ripoll, on hi participaran els Diables, Grallers i Gegants de Ripoll i els Grallers d'Ogassa, Campdevànol i Ribes. A la plaça de la Lira s'hi desenvoluparan la resta d'activitats, com ara les actuacions de l'Esbart Dansaire Eudald Coma i del grup de música tradicional els Randallaires. L'escriptora Isabel-Clara Simó realitzarà una glosa de Xirinacs, i donarà pas a la lectura del Manifest del Correllengua 2012, elaborat enguany per l'escriptor Màrius Serra.

L'espectacle poeticomusical "Amb tu" de Jaume Calatayud i Vicente Monera clourà els actes de tarda que també estaran amenitzats amb jocs per a la mainada i un berenar de coca i xocolata. La festa continuarà ben entrada la nit amb un concert per la llengua a la Sala Eudald Graells.

Amb aquests actes s'enceta de manera oficial la temporada del Correllengua que s'allargarà fins al 10 de novembre, amb la clausura a Perpinyà. La CAL confia en consolidar el moviment com a eina d'integració social i aspira a augmentar el nombre de viles, pobles i barris que s'afegeixen a la festa del Correllengua.

stats