DIARI DE CAMPANYA DE MADRID

"No es pot ser bo amb aquesta gent"

Rubalcaba i Valenciano lamenten el poc 'fair play' del PP. S'intueix un retorn a la duresa electoral, passat el parèntesi per l'assassinat de la presidenta de la Diputació de Lleó.

Joan Rusiñol
2 min
El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, conversant amb periodistes a la sortida de l'hemicicle. EFE

Madrid"No es pot ser bo amb aquesta gent". Aquesta gent són els dirigents del PP i qui pronuncia la frase, la candidata del PSOE a les eleccions europees, Elena Valenciano (que aquest dimecres ha tancat la seva etapa com a diputada al Congrés, fotografiant-se amb els seus companys). Després del parèntesi obligat per l'assassinat, dilluns, de la presidenta de la Diputació de Lleó, el debat polític tornava a treure el nas a través de la sessió de control a la cambra baixa. Els socialistes volien que fos un retorn in crescendo però el govern espanyol no ha desaprofitat l'ocasió per col·locar el seu argument central de campanya: ells són sinònim de creixement econòmic i recuperació; els socialistes, de crisi i atur.

L'autocrítica no és habitual entre la classe política. De fet, Rajoy acostuma a dir que ja hi ha molts voluntaris entusiastes per carregar contra les seves polítiques. Alfredo Pérez Rubalcaba, però, ha sortit aquest dimecres capcot i amb un mala sensació del seu cara a cara amb el president del govern espanyol. "No he estat fi", ha admès. "M'he equivocat". Era, però, l'assumpció d'un error només a mitges. Ha explicat que, després de veure aquest matí imatges del funeral d'Isabel Carrasco, ha tingut clar que havia de fer una intervenció més "institucional", esquivant el cos a cos amb l'executiu. Per això ha parlat d'Europa. No obstant, Rajoy ho ha aprofitat per subratllar que, en això, estaven d'acord, atiant l'ombra de la gran coalició de Felipe González. A més, ha tornat a treure pit de les seves reformes (si bé amb menys contundència que altres dimecres).

En una conversa posterior amb periodistes, Rubalcaba s'ha mostrat decebut pel poc fair play dels populars. "No tenen remei", ha dit resignat. Després d'aquest sotrac polític, tot fa pensar que la confrontació electoral tornarà ben aviat i sense miraments. Entrem al moll de l'os d'una campanya en què el PSOE -i Rubalcaba d'una manera especial- s'hi juga molt. Ja ho ha dit Valenciano, i ha sonat a avís per a navegants: "No es pot ser bo amb aquesta gent". Vénen revolts.

stats