BARÇA
Esports 04/02/2020

Crisi al Barça després de les crítiques de Messi a Abidal

El director esportiu, a les portes de marxar d’un Barça immers en una guerra interna

i
Toni Padilla
4 min
Pensar en el pròxim mercat de fitxatges fa por

Barcelona“És fake, oi?”, deia un directiu quan li van passar la captura d’imatge que deixa la directiva del Barça contra les cordes. Poc després de dos quarts de vuit del vespre, els telèfons de treballadors i directius del club van explotar al veure com Lionel Messi utilitzava un stories, aquestes imatges d’Instagram que es poden veure només durant 24 hores, per plantar cara al director esportiu, Éric Abidal, que poc abans havia acusat els jugadors de ser els responsables de la fi del tècnic Ernesto Valverde. L’argentí, que pocs cops ha alçat la veu en públic, va penjar un text molt dur contra un Abidal, que podria arribar a perdre el càrrec de director esportiu. No és bon negoci posar-se en contra el millor jugador de la història, un Messi que va dir prou després d’unes setmanes en què s’ha fet evident el divorci total entre diferents àrees del club. El risc de trencadissa, aquest any, és tan gran que més d’una persona ja ha arribat a aconsellar a Josep Maria Bartomeu convocar eleccions aquest estiu, en lloc del 2021, quan tocaria. El problema és que dins de la mateixa directiva es dubta sobre si l’únic candidat continuista, Emili Rousaud, és la persona indicada. De fet, tant directius com l’entorn de l’expresident Sandro Rosell segueixen buscant presidenciables fora de la junta. De moment, sense sort.

L’any 2020, de moment, és l’annus horribilis d’un club que sembla encaparrat a fer les coses cada cop pitjor a l’àrea esportiva. Tant li fa que altres àrees siguin plenes de bons professionals que cuiden sectors com les xarxes socials, els contractes publicitaris o la comunicació. El pal de paller, la gestió del futbol, ha entrat en una espiral autodestructiva preocupant. Ha caigut en un pou de moment sense final. “Prendrem mal”, admetia un directiu al descobrir que Messi havia trencat el seu silenci.

No va ser un dimarts qualsevol, ja que tot va començar amb la notícia de la nova lesió de Dembélé, que deixa el Barça amb tot just tres davanters per acabar la temporada: Messi, Griezmann i Ansu Fati. La plantilla considera que la planificació esportiva no ha sigut la millor i, de fet, Abidal ja treballava en fitxar un davanter, ja que la legislació permet fitxar un jugador sense fitxa o que jugui a Espanya, per ocupar la plaça d’un lesionat de llarga durada. Però ell solet va crear un incendi que podria provocar la seva destitució. El dia que Abidal buscava un davanter va acabar amb el club preguntant-se si era ell qui l’havia de fitxar. Sense vicepresident esportiu, l’àrea, castigada pels canvis i la manca d’estabilitat, viu una nova crisi després de la reacció de Messi a les paraules d’Abidal. El francès, que no té intenció de dimitir, creu que l’argentí va malinterpretar les seves paraules i intentarà disculpar-se amb ell.

Abidal havia demanat reunir-se amb Bartomeu poc abans del partit de diumenge contra el Llevant, per saber si tindria el poder a l’àrea esportiva en el futur. El francès sentia que directius i representants havien qüestionat la seva feina, però Bartomeu li va deixar clar que confiava en ell. Abidal va acceptar concedir entrevistes als diaris esportius Sport i Mundo Deportivo, però un cop es van conèixer les seves explicacions, tot va esclatar. Quan li van preguntar per les raons per les quals es va fer fora Ernesto Valverde, va dir: “Molts jugadors no estaven satisfets ni treballaven gaire... També hi havia un tema de comunicació interna. La relació entrenador-vestidor sempre ha sigut bona, però hi ha coses que com a exjugador puc olorar. Vaig comunicar al club el que pensava i que calia prendre una decisió”. Una opinió que comparteixen molts directius, que consideren que els jugadors havien perdut la confiança en Valverde.

Abidal culpa els jugadors del comiat de Valverde i Messi respon a les xarxes socials

Messi no va trigar gaire a respondre. Va escriure: “No m’agrada fer aquestes coses, però crec que cada un ha de ser responsable de les seves tasques i fer-se càrrec de les seves decisions. Pel que fa al que passa al camp, els jugadors som els primers a reconèixer quan no estem bé. Els responsables de l’àrea de la direcció esportiva també han d’assumir les seves responsabilitats i sobretot fer-se càrrec de les decisions que prenen. Finalment, crec que quan es parla de jugadors, caldria donar noms perquè, si no, se’ns està embrutant a tots i alimentant coses que es diuen i no són certes”. Els jugadors creuen que el club no ha treballat bé el mercat i no van veure bé que Abidal els fes quedar com els culpables del final de Valverde, quan la directiva l’havia volgut fer fora dos cops.

Xavi, enfadat

Tampoc va agradar sentir com Abidal negava haver presentat una oferta per fitxar Xavi Hernández. El francès va ser tres dies a Doha parlant amb Xavi, actual tècnic de l’Al-Sadd, però va negar haver intentat fitxar-lo, unes declaracions que no han agradat ni a l’entorn de Xavi ni als jugadors, ja que molts d’ells van parlar amb Xavi aquells dies i consideren que Abidal no diu la veritat. La destitució de Valverde, mal gestionada, i la recerca d’un substitut, podria marcar el final d’Éric Abidal. I deixa la directiva contra les cordes. Tota la pressió recaurà sobre Setién, que ha aterrat en un club convertit en una olla de grills.

stats