BARÇA
Esports 10/11/2016

El Barça troba l’alternativa a Qatar

S’espera tancar l’acord de patrocini aquest mes, i l’assemblea per aprovar-ho podria veure’s condicionada per la nova data de l’acció de responsabilitat

Albert Llimós
4 min
La marca Qatar Airways, que llueix la primera plantilla del Barça, deixarà  de ser tan preeminent com fins ara.

BarcelonaQatar Airways deixarà de ser el patrocinador principal del Barça a partir del 30 de juny de l’any que ve. El club blaugrana està a punt de tancar el substitut per a la samarreta, que serà una empresa asiàtica. D’aquesta manera, la relació entre el Barça i Qatar com a màxim patrocinador s’acabarà, i s’haurà de veure a partir d’ara si es manté una col·laboració comercial en altres àmbits, ja sigui en l’Espai Barça o en altres actius que s’alliberaran en el nou contracte, que s’espera fer públic d’aquí “deu o quinze dies”.

Gairebé set anys després que s’anunciés l’acord de patrocini amb el país del pròxim orient, la junta de Josep Maria Bartomeu s’aliarà amb una altra marca. Enrere quedarà un patrocinador -Qatar Foundation primer, Qatar Airways després- que ha generat un intens debat dins del barcelonisme, i que haurà aportat prop de 200 milions en sis anys i mig a les arques del club.

Durant aquests últims dies, diferents veus relacionades amb el Barça han apuntat a aquest diari que el nou patrocini de la samarreta no serà amb la companyia aèria, cosa que ahir va poder confirmar l’ARA de manera definitiva. “Recorda el que va dir el president a l’assemblea: «N’hem pres nota»”, deia una d’aquestes veus per contextualitzar els últims esdeveniments. En la passada cita amb els compromissaris hi va haver molt de debat sobre Qatar i la conveniència de continuar portant el nom d’aquest país a la samarreta. Tot i que finalment la junta va veure avalada la pròrroga d’un any amb Qatar Airways -483 vots a favor, 251 en contra-, Bartomeu va treure’n conclusions.

Tot i això, el discurs públic cap a Qatar continua sent de complicitat. “Cap patrocinador, ni el Papa, ha posat en qüestió la relació amb Qatar. Una altra cosa són els vostres sentiments”, va defensar el vicepresident de l’àrea comercial, Manel Arroyo, davant dels socis. D’una banda les paraules públiques, de l’altra les negociacions que s’han dut a terme durant les últimes setmanes, i que només coneixien fins fa poc Bartomeu i Arroyo, el director comercial, Francesco Calvo, i, des de fa unes setmanes, el nou director executiu, Òscar Grau.

A la mateixa assemblea del 29 d’octubre el vicepresident comercial assegurava que el club buscava un acord per uns 60 milions, amb un mínim de 3 temporades. Fonts coneixedores de les negociacions han assegurat que Qatar Airways ja fa temps que va manifestar que “no tenia intenció de signar per 60 milions”, la quantitat que el Barça havia pactat amb la companyia aèria el 2015, just abans de les eleccions. Llavors les negociacions es van trencar i, finalment, la junta va prorrogar l’acord una temporada per 33,5 milions.

Apareix l’acció de responsabilitat

Durant les últimes setmanes, les negociacions per convertir el Barça en el club més ben pagat del món han avançat molt, fins al punt que ja s’està treballant ja la lletra petita, des de qüestions jurídiques fins a l’anàlisi dels actius que s’inclouran en el nou contracte. Amb la suma del nou partner, el Barça deixarà enrere el Chelsea -44 milions- i el United -54- com els clubs més ben valorats.

Un cop es rubriqui l’acord, la junta de Bartomeu haurà de convocar una assemblea extraordinària per consultar els socis. La primera voluntat era fer-la abans d’acabar l’any, tal com va assegurar davant dels compromissaris Manel Arroyo. Ara bé, ahir a la tarda la SER va avançar que la sentència de l’Audiència de Barcelona sobre l’acció de responsabilitat es deliberarà i decidirà el 12 de gener, i es farà pública al cap d’uns dies. Com que és una qüestió que Bartomeu vol traslladar als compromissaris perquè votin què s’ha de fer, tant en cas de guanyar el club com en cas de perdre, la nova data podria afectar els plans de la junta. De fet ahir a la tarda, en l’acte de lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu de Johan Cruyff, Bartomeu no sabia res d’aquest nou calendari. La data del 12 de gener, que li va comunicar l’ARA, va provocar molta confusió en el mandatari del Barça. Ara, doncs, s’obren diferents escenaris: el club haurà d’estudiar si manté l’assemblea sobre el patrocini per a aquest final d’any i en fa una altra per l’acció de responsabilitat -l’opció que defensa l’àrea comercial- o si s’espera a finals de gener per fer-ne una que inclogui les dues qüestions.

Qatar Airways inverteix 35 milions anuals en el Barça.

Malgrat que aparegui un nou patrocinador, Qatar continuarà al Barça fins al 30 de juny. De fet, dimecres una delegació blaugrana era a Doha per preparar la logística de l’amistós que es jugarà contra l’Al-Ahly el 13 de desembre. En la delegació també hi havia una persona de màrqueting, ja que no es tanca la porta a l’opció que Qatar continuï lligat al club d’alguna manera.

Durant els últims mesos el Barça ha rebut moltes empreses i intermediaris que han mostrat interès a col·laborar-hi. L’ARA té constància d’una empresa de Barcelona que va presentar dues propostes xineses per a la samarreta i els naming rights. Van parlar primer amb Òscar Grau i després amb Calvo i Arroyo. L’opció de la samarreta no ha prosperat, no és la que finalment el club està negociant, i la qüestió dels naming rights es manté en espera. “Hi ha molts actius”, remarquen al club, i recorden que també queda la samarreta d’entrenament. Segons fonts de les negociacions, en la conversa el club va demanar com a punt de partida per a la samarreta 50 milions fixos i 25 de variables, una opció que el Barça nega. I recorden: “Cap empresa té el mandat del club per buscar patrocinador en nom del Barça”. Després de l’experiència de l’any passat, hi ha molt en joc.

stats