Barça

Així ha esgotat Koeman la paciència de Laporta: la cronologia d'una sentència exprés

A causa dels mals resultats i de la davallada de l'equip, és qüestió de temps que el tècnic sigui rellevat

3 min
Ronald Koeman

No fa ni un mes que Joan Laporta va explicar en una trobada amb la premsa que s'estava valorant la continuïtat de Ronald Koeman. Això sí, subjecta a alguns condicionants –segons va verbalitzar en un context d'off the record el president blaugrana– que no van agradar genis ni mica al tècnic. Un capítol simptomàtic més de l'evident trencadissa entre un dirigent que mai ha sentit com a seu un entrenador que ha rebut com a herència i del qual va anunciar la continuïtat a l'estiu amb la boca petita.

Tot i que s'havia estudiat la possibilitat de renovar un curs més Koeman per dotar-lo de crèdit davant del vestidor i enviar una missatge públic de reforç, la davallada recent de l'equip ha fet que tot hagi saltat pels aires i que el neerlandès estigui sentenciat. El moment en què es produirà el seu relleu a la banqueta depèn del consens per trobar-li un substitut en una operació que, alhora, necessita la llum verda dels garants de la delicada economia del club. Una situació similar a la que ja es va viure al maig, poc després que Laporta fos reelegit com a president i després d'un final decebedor de temporada per part de l'equip.

La cronologia de la sentència de Koeman

3 de juny. Continuïtat descafeïnada. Després del que el president blaugrana va qualificar de "període de reflexió", en què es va buscar sense èxit un relleu a la banqueta, el màxim dirigent va anunciar la continuïtat de Ronald Koeman el 3 de juny, el mateix dia que es va fer oficial el retorn de Jordi Cruyff al Barça. Sense gran pompositat, Laporta va explicar que Koeman seguiria en el càrrec alhora que va definir l'encaix de Jordi al club utilitzant el terme "comodí", un fet que es va interpretar com que la nova incorporació, que venia d'entrenar a la Xina, podria asseure's a la banqueta en cas que les coses anessin mal dades. Jordi sempre ha volgut desvincular-se públicament d'aquest possibilitat.

13 de juliol. L'ARA avança que el club medita oferir la renovació a Koeman. L'1 de setembre, l'endemà del tancament de mercat de fitxatges, el president blaugrana va explicar en una trobada informal amb la premsa la possibilitat de renovar el tècnic neerlandès. Tal com ja havia avançat l'ARA el 13 de juliol, aquesta renovació aniria supeditada als resultats i al joc de l'equip, i s'entendria com un gest públic per reforçar un tècnic que a l'estiu havia estat a la corda fluixa. Quan Laporta va esmentar aquesta possibilitat a la premsa al setembre, el Barça acumulava llavors tres partits oficials jugats: la solvent victòria contra la Reial Societat al Camp Nou, un empat amb dubtes a San Mamés i un triomf poc lluït contra el Getafe a casa. Pocs dies després, Koeman afirmaria en diverses entrevistes que el seu desig era renovar.

14 de setembre. La derrota decebedora contra el Bayern inicia la davallada. En la visita del Bayern Munic al Camp Nou en el primer partit de la fase de grups de la Lliga de Campions, Koeman va decidir tornar al sistema de tres centrals d'inici i, amb un plantejament poruc, l'equip va cedir tot el protagonisme a un conjunt bavarès que va golejar els blaugranes (0-3). Començava el periple d'excuses del neerlandès, que va apel·lar a les baixes, les dificultats econòmiques del club i el nivell superior dels rivals. La jornada també serà recordada per les paraules de Gerard Piqué: "És el que hi ha", va dir el central després de la derrota. En un missatge dirigit a l'afició, Laporta va expressar la seva indignació i dolor, però va demanar "confiança i suport a l'equip".

22 de setembre. Sentència d'un Koeman que es defensa amb un comunicat. Després de la desfeta contra el Bayern les coses no van millorar al terreny de joc, ja que l'equip va mostrar una imatge molt pobra al Camp Nou contra el Granada, quan va ser incapaç de sumar els tres punts (1-1). El crèdit del neerlandès començava a estar sota mínims i, assetjat per les informacions en què s'afirmava que estava sentenciat i per les preguntes sobre el seu futur, Koeman es va presentar a la roda de premsa prèvia al següent partit (la visita al Cadis) amb un comunicat preparat sense previ avís al club. Sense voler atendre cap qüestió de la premsa aquell dia, va llegir un comunicat en què demanava "temps" i se'n va anar. Les coses seguirien igual de malament en la visita al conjunt andalús, en què l'equip va seguir sense sumar el triomf (0-0).

29 de setembre. Rebregada a Lisboa. "Sento que tinc el suport dels jugadors, però el del club no ho sé". Amb aquestes paraules després de la derrota contra el Benfica (3-0), Koeman va fer evident la situació d'epitafi que viu al Barça. De moment, el tècnic seguirà dirigint l'equip aquest dissabte en el duel contra l'Atlètic de Madrid al Wanda Metropolitano. Un triomf, juntament amb una bona actuació de l'equip, podria donar una mica d'oxigen a l'entrenador neerlandès, però la decisió de rellevar-lo ja està presa.

stats