Barça

La renovació 'win-win' que Laporta medita oferir a Koeman

Els resultats de l'inici de la temporada marcaran el futur del tècnic neerlandès del Barça

4 min
Rafael Yuste, Joan Laporta i Ronald Koeman

BarcelonaRonald Koeman va marxar de vacances després que el president Joan Laporta ratifiqués, a última hora, el seu nom com a responsable de la banqueta blaugrana. L’entrenador neerlandès seguirà una temporada més després d’un “procés de reflexió” –així el va batejar Laporta– que li ha salvat el càrrec, però que ha evidenciat els dubtes que hi ha en bona part de la directiva, i també a la cúpula esportiva, sobre qui s’ha de fer càrrec del vestidor. Koeman tornava de vacances amb un posat seriós, conscient que es jugarà les garrofes des del primer moment, tant de portes endins, amb els jugadors, com de portes enfora, en un Camp Nou que tindrà públic a les graderies. És per això que Laporta, tot i no ser el seu favorit, medita oferir-li la renovació d’aquí a uns mesos, per donar-li un cop de mà en la gestió del dia a dia.

Però l’operació té un punt important de risc, perquè un tècnic que no té la màxima confiança de la directiva és un entrenador debilitat a qui difícilment seguiran els jugadors. Koeman ha de conviure amb la motxilla d'haver estat qüestionat fins a l'últim minut, tant pel seu plantejament com per la manera "incomprensible" –segons Laporta– com se li va escapar el títol de Lliga, la temporada passada. Per això, per espantar tots aquests fantasmes, ja fa setmanes que als despatxos nobles són molt conscients que caldrà tenir un gest públic de cara a Koeman, i que haurà de ser a la part inicial de la campanya. Fonts de l’entorn del president reconeixen que la proposta de renovació per al tècnic és “gairebé inevitable” i calculen que pot arribar cap al mes d’octubre, amb Lliga i Champions en marxa. “El més normal és que si les coses funcionen li plantegem una renovació”, reblen.

Una qüestió de confiança

Al juny, quan Laporta va ratificar Koeman, ja va dir que no li havien demanat cap sacrifici econòmic perquè ja n’havia fet un a l’hora de fitxar pel Barça. Però una rebaixa de la seva nòmina donaria un cop de mà en les ja famoses negociacions per evitar el límit salarial –per exemple, rebaixant el sou però allargant el contracte–. El cas és que, perquè la rebaixa tingui efecte, s’hauria de fer abans que es tanqués el mercat, però a la directiva volen ser prudents i esperar una mica més. D’aquesta manera ja hauran passat dos mesos de competició i se sabrà com pinta l’equip. A més, també s’hauran tancat els pressupostos i la parcel·la esportiva sabrà fins a quin punt té capacitat de maniobra. No necessàriament ha de ser a l’octubre. Pot ser a finals de setembre o allargar-ho fins al novembre. La intenció és no allargar gaire el cas, perquè Koeman i els seus acaben contracte el juny del 2022.

El que sí que tenen clara és la proposta que faran a l’entrenador, que serà per a un màxim de dues temporades –fins al juny del 2023– i inclourà una clàusula perquè les dues parts –sobretot el Barça– puguin desfer l’acord i rescindir el contracte amb relativa facilitat. Una de les fórmules que hi ha plantejades és la de renovar per objectius segons els títols. En especial la Lliga. Ara per ara, els detalls del contracte són simples hipòtesis que negociaran quan arribi el dia. Les dues parts també saben que, ratificat l’entrenador, ara la prioritat passa per confeccionar la millor plantilla possible, tant pel que fa als fitxatges com pel que fa a les sortides.

A ningú se li escapa que Koeman no és l’entrenador ideal del president. Malgrat ser deixeble de Cruyff, l’actual tècnic blaugrana mira el futbol amb ulls conservadors, més prudents defensivament i menys radicals amb la possessió o el joc ofensiu. Però això no vol dir que sigui incompatible amb el càrrec que ocupa. Per això continua un any més al Camp Nou, mentre la nova junta té temps per sondejar novament el mercat i trobar un recanvi que encaixi més en la mirada dels actuals gestors del club. Aquest estiu ja es va fer un petit càsting, que no va arribar a bon port perquè cap de les opcions seduïa prou el president, i també perquè acomiadar Koeman suposava un forat de 10 milions d’euros, l’equivalent a la quitança de l’entrenador i els seus ajudants Larsson i Schreuder.

El pla B

Ara bé, un equip com el Barça sempre necessita tenir un pla B, sigui a curt o a llarg termini. Un dels noms que continuen sonant és el de Xavi Hernández, tècnic de l’Al-Sadd amb qui, fins ara, tan sols hi ha hagut contactes informals i no negociacions amb cara i ulls. Part de l’entorn del president va intentar convèncer Laporta perquè fes el canvi aquest mateix estiu, però el màxim mandatari s’hi va oposar. De moment Laporta es manté ferm en la decisió, però no es descarta que canviï de parer, especialment si el segon projecte de Koeman va a la deriva quan s'iniciï la temporada. Només el temps ho dirà.

stats