Barça
Esports Barça 18/08/2023

Ansu Fati s'aferra a la cadira que gairebé tothom li vol moure

El davanter hispanoguineà, transferible per a quasi tots els sectors del Barça, encara confia en triomfar de blaugrana

3 min
Ansu Fati, en el partit de diumenge al camp del Getafe.

BarcelonaL'estiu ha servit perquè alguns dels integrants de la plantilla del Barça hagin millorat aspectes de la seva preparació. Ben visible és el canvi físic de Pedri González, que ha guanyat robustesa per no haver de lamentar més maldecaps musculars. "No em puc lesionar tant", va admetre el canari a la gira de pretemporada. En els partits amistosos dels Estats Units també es va observar una evolució en el cos d'Ansu Fati, un altre dels barbamecs de la plantilla amb un historial mèdic massa llarg. "Sí, ha treballat bastant i està més fort", confirmen a l'ARA des de Sant Joan Despí. Efectivament, el jove hispanoguineà s'ha posat les piles per tornar a ser el que era. No està clar, però, que Montjuïc sigui testimoni d'aquesta possible resurrecció. Perquè Ansu, encara que porti el 10 a l'esquena i figuri a la part alta de l'escala salarial blaugrana, és transferible.

Les raons d'aquesta etiqueta són multifactorials, venen de molt lluny i tenen diversos partidaris i només dos detractors, Mateu Alemany i el mateix futbolista. El director de futbol blaugrana, que el dia 2 de setembre deixarà les seves funcions i ha anat perdent influència els últims mesos, sempre ha defensat la continuïtat de Fati malgrat els dubtes sobre el seu físic. Quan va arribar al Barça el 2021 va tenir molt clares dues coses. La primera, que renovar Leo Messi seria quasi impossible. I la segona, que Pedri i Ansu eren dos futbolistes als quals calia lligar a llarg termini. En el cas del davanter, Alemany fins i tot va haver d'oposar-se a vendre'l aquell mateix estiu, quan Laporta, desesperat per generar fair play financer, va escoltar com algú del seu entorn proposava aquesta opció. Ansu es va quedar i va firmar un nou contracte fins al 2027 amb unes quantitats que quadraven amb el seu valor de mercat, que en aquell moment rondava els 100 milions d'euros.

Ara, la mateixa taxació de Transfermarkt no passa dels 35 quilos, de manera que el vaticini d'Alemany ha perdut força després d'una temporada en què Fati va marcar 10 gols, però va ser suplent a l'ombra de Lewandowski, Raphinha, Dembélé i fins i tot d'un interior reconvertit com Gavi. Tot i que va ser dels pocs futbolistes blaugranes que no van patir cap lesió, Xavi Hernández no el va fer sortir mai del segon pla, del paper de revulsiu. L'entrenador va comprovar a través del seu rendiment que no havia fet net del calvari físic i psicològic fruit de quatre operacions i d'un seguit de lesions musculars. Un diagnòstic que es manté per al nou curs, encara que el futbolista hagi tornat de les vacances més cepat, i que es reforça amb decisions com les de diumenge a Getafe, amb Abde i Lamine Yamal passant-li per davant en l'escala dels canvis. No, el Barça no espera. Fati, tan estimat per l'afició com pels amics del vestidor, tampoc se'n deslliura.

Jorge Mendes necessita moure el gènere

La llibreta de Xavi ha parlat molt clar els últims mesos, però Ansu continua aferrat a la cadira. Ja ho va fer al maig, malgrat que el seu pare, Bori, esclatés en una entrevista radiofònica, i ho torna a fer ara, a dues setmanes perquè tanqui el mercat i amb el Barça necessitant fair play per acabar de reforçar la plantilla. Si bé Deco, el flamant nou director esportiu blaugrana, va expressar aquest dimecres que el davanter "té contracte en vigor", és conscient que la seva sortida ajudaria el club amb el límit salarial i li permetria somiar amb objectius com Joao Cancelo (Manchester City) o Joao Félix (Atlètic de Madrid), dos jugadors de la factoria Jorge Mendes, igual que el mateix Ansu. En aquest cas, l'endogàmia va en contra del jove ariet blaugrana, ja que el superagent portuguès, íntim de Laporta i pare esportiu de Deco, vol transferir dos dels seus representats a un Barça bastant lligat de mans i peus a menys que es tregui de sobre un davanter –Fati– que no és imprescindible per als tècnics i que ha perdut el seu principal valedor a l'entitat –Alemany–.

Cessió, cessió amb opció de traspàs, traspàs, traspàs amb dret de recompra... Mendes explora totes les vies possibles perquè Ansu entengui que el que més li convé és veure món més enllà del Barça. Només falta que arribi una oferta amb cara i ulls. Res impossible per al representant més influent del planeta futbolístic. ¿Aguantarà Fati la pressió? La resposta, d'aquí dues setmanes.

stats