Bàsquet - Lliga Endesa

Una nit màgica que el Palau portava set anys esperant

El Barça de Saras estomaca el Madrid i es proclama campió de Lliga (92-73)

i
Àlex Gozalbo
3 min
Foto de família dels jugadors del Barça

BarcelonaQuan el soci 86.993 es va fer càrrec de la banqueta del Barça, va prometre “un bàsquet maco i un projecte guanyador”. Uns mesos després, Sarunas Jasikevicius ha complert la seva profecia i el Barça va tancar la temporada estomacant ahir el Reial Madrid (92-73) i proclamant-se campió de la Lliga Endesa (2-0), un fet que no es donava des del 2014.

Nikola Mirotic va cloure la seva temporada més difícil amb un partidàs contra un rival que l’odia. Després d’un grapat de partits incòmodes, l’aler pivot montenegrí va recuperar el seu nivell d’excel·lència i va liderar el triomf blaugrana amb 27 punts que van semblar 27 punyals. La seva bona actuació no va enfosquir el bon treball dels companys i tot l’engranatge culer va funcionar com un rellotge. Jugadors com Nick Calathes (15 punts i 7 assistències) o Kyle Kuric (12 punts) van tenir un paper destacat. La tova va ser èpica i va provocar que els representants del Madrid abandonessin la llotja abans d’hora.

Vint anys després d’acomiadar-se de la Lliga Endesa passant la mà per la cara al Reial Madrid al Raimundo Saporta, Pau Gasol va viure la nit màgica que portava mesos somiant. Pell de gallina veient-lo córrer amunt i avall. El català va sumar 11 punts i 6 rebots i es va endur una de les ovacions més grans de la nit. Epíleg indescriptible.

Tot i les restriccions d’aforament per culpa de la pandèmia, el Palau Blaugrana va tenir un caliu semblant al de les grans nits. Els grups d’animació s’hi van deixar la pell perquè 1.000 persones fessin el mateix soroll que 7.500 i ajudessin l’equip culer a sentir que disputava un clàssic a casa. La connexió va ser de les que es recordaran durant anys i panys.

Jasikevicius va tornar a descartar Víctor Claver, Artem Pustovyi i Sergi Martínez, que es van quedar fora de la convocatòria. Pablo Laso va apostar per Usman Garuba en el cinc inicial, però l’estratègia no li va sortir bé i el Barça va començar com un tro (16-5). Els primers minuts van ser de domini blaugrana. Animat per Calathes i Mirotic, l’equip local va anotar els set primers llançaments que va intentar. “Hem vingut a veure un xou?”, es va preguntar Laso durant un temps mort (26-13).

La primera meitat del Barça va ser un escàndol i va resumir algunes de les coses que ha fet bé aquesta temporada, tant en defensa com en atac. Equilibrat i atrevit alhora, el joc blaugrana va ser una delícia durant 20 minuts i la renda local va créixer fins als 20 punts (48-28). Jasikevicius va escurçar les rotacions per intentar mantenir un ritme i una intensitat infernals contra un etern rival que, sense l’energia d’altres anys, va apel·lar al seu caràcter competitiu. El Reial Madrid, però, tan sols va poder anotar 30 punts en dos quarts (48-30). “Hem jugat amb concentració i intensitat. La nostra defensa del bloqueig directe ha sigut bona i hem fet faltes intel·ligents per aturar la seva transició”, va resumir Saras.

Tot i tenir un desavantatge de 22 punts (64-42), la segona part no va ser un passeig per al Barça, que va veure com el Madrid intensificava la seva defensa per reduir la diferència. L’equip blaugrana no es va deixar enredar i va assegurar una victòria que va permetre aixecar un títol que feia set anys que no era culer.

Gairebé 100 partits

El Barça de Jasikevicius va jugar ahir el seu 94è partit oficial de la temporada. L’equip blaugrana ha disputat 46 partits de Lliga Endesa, 41 d’Eurolliga, 3 de Copa del Rei, 2 de Supercopa i 2 de Lliga Catalana.

stats