Esports Bàsquet 22/04/2021

L'anàlisi del Barça-Zenit: com evitar tornar a caure al parany de Xavi Pascual

Els blaugranes han de millorar moltes coses si volen anar a Sant Petersburg amb l'eliminatòria empatada

Quim Salvans
Jasikevicius es desespera a la banqueta del Palau durant el primer Barça-Zenit dels quarts de l'Eurolliga.

BarcelonaSarunas Jasikevicius mourà cel i terra per preparar un pla de partit que deixi el Zenit de Sant Petersburg sense opcions d'endur-se un 0-2 cap a Rússia als quarts de final de l'Eurolliga. La història diu que mai ningú ha remuntat una eliminatòria amb aquest resultat. Si el Barça es vol estalviar l'èpica, aquest divendres (21 h, DAZN) haurà de millorar moltes coses en el segon partit.

"Fa dos mesos que no estem bé", deia el tècnic blaugrana després de la derrota. És cert que el Barça ha abaixat el llistó defensiu, sobretot a les primeres meitats. Encaixar 48 punts a casa en 20 minuts no és habitual, rebre'n només 28 a la segona part ho compensa. Si els homes de Jasikevicius mantenen l'agressivitat que van mostrar a la represa, liderada per Víctor Claver i Ádám Hanga, poc hi tindrà a fer qualsevol equip de la competició.

En atac, per evitar el parany de Xavi Pascual, el Barça sí que necessita tenir les idees més clares. Durant els 20 primers minuts de partit, el conjunt català va elaborar poques jugades per desgastar el Zenit en defensa. El conjunt rus va defensar durant molta estona accions en què el Barça només feia dues o tres passades. "Cadascú ha fet la guerra pel seu compte", es queixava en aquest sentit Jasikevicius, que també es va desesperar amb les pèrdues dels seus jugadors. El Barça lidera la competició en aquest apartat —14,51 per partit—. Conscient d'aquest punt feble, Pascual va plantejar una defensa irritant que va provocar les imprecisions de Calathes i companyia.

En canvi, quan els culers van construir accions més complexes, van treure profit a les sortides de bloquejos indirectes. Els russos arribaven tard en aquestes situacions i Kyle Kuric ho va castigar en nombroses ocasions, llançant un triple o penetrant, aprofitant el desavantatge que havia generat el bloqueig. En algun moment puntual, Nikola Mirotic també va poder efectuar algun tir alliberat. Jugar per als tiradors pot ser una bona manera de desgastar la defensa del Zenit.

Kyle Kuric moments abans d'anotar un triple, en una situació de bloquejos indirectes.

Les claus per frenar Kevin Pangos

Xavi Pascual ha convertit Kevin Pangos en un dels jugadors més dominants d'Europa. L'exbase del Barça va protagonitzar un recital al Palau, sobretot a la primera meitat. El creador canadenc és un excel·lent jugador de bloqueig directe i molt bon atacant d'un contra un. Una bona manera de minimitzar el talent de Pangos pot ser una defensa agressiva per part del pivot en els bloquejos directes amb l'objectiu que el base deixi anar la pilota.

Pierre Oriola fent una defensa agressiva de bloqueig directe contra Kevin Pangos.

Pau Gasol va demostrar que encara no està preparat físicament per defensar així. El conjunt blaugrana va deixar el veterà pivot massa endarrerit en aquestes situacions, fet que va ajudar Pangos a estirar el marcador en el seu benefici. El Zenit va anotar 11 dels seus primers 13 punts castigant la defensa de Gasol.

Kevin Pangos aprofitant la defensa enfonsada de Pau Gasol en el bloqueig directe.

Jasikevicius també va plantejar una defensa de canvis entre jugadors petits i grans en aquestes situacions. L'estratègia li va funcionar en alguns moments. En d'altres, però, sobretot als minuts finals, el playmaker del Zenit va generar-se espai per llançar o per aprofitar la seva velocitat respecte al pivot per aconseguir cistelles determinants. La defensa de canvis pot ser un bon recurs per a l'entrenador blaugrana, però necessitarà més activitat de fintes dels altres jugadors per fer dubtar a l'estrella del conjunt rus.

Després de la patacada de dimecres, el Barça té molt poc temps per perfeccionar els detalls que li permetin marxar cap a Rússia amb l'eliminatòria empatada.