Bàsquet - LEB Or

Premi gros per a un club parit amb ànima

El Bàsquet Girona de Marc Gasol trenca motlles i jugarà a la Lliga Endesa

3 min
Marc Gasol

GironaQuan Marc Gasol va començar a liderar el projecte del Bàsquet Girona es va imaginar un ambiciós full de ruta que havia d’acabar amb l’equip a la Lliga Endesa, però l’estratègia dissenyada no tenia pressa i l’excampió de la NBA visualitzava l’objectiu a mitjà o llarg termini. Primer calia consolidar socialment el club i anar madurant la proposta esportiva fent passos endavant. La realitat ha superat les previsions més optimistes i el conjunt gironí jugarà la pròxima temporada a l’ACB. La victòria contra el Movistar Estudiantes va ser la gesta definitiva d’una temporada que ha anat de menys a més (60-66).

Albert Sàbat aixecant el trofeu de campions de la 'final four'

El bàsquet català tindrà quatre representants a la màxima categoria. Catorze anys després de la desaparició de l’Akasvayu Girona, el Bàsquet Girona va aconseguir un èxit majúscul contra el gran favorit a l’ascens. El projecte porta el segell d’un esportista autèntic que fa anys es va imaginar un club en què el vessant social tingués la mateixa importància que l’esportiu. El missatge va ser clar des del primer minut. “Volem guanyar, però hi ha projectes socials que transcendeixen més”, va anunciar Gasol, que tenia ganes de retornar a Girona tot el que la ciutat li havia donat. “L’esport és una eina per educar i demostrar els valors que té aquest club, que són diferents. Per a mi és igual d’important guanyar que donar una bona imatge. Intentem no consumir plàstics d’un sol ús, tant nosaltres com els aficionats. Volem ser una referència. Necessitem vehicles, però volem que siguin elèctrics. Ens volem moure de manera sostenible, no volem deixar una empremta carbònica gaire gran. De vegades hem de viatjar en avió o en autobús, però volem compensar-ho per ser propers a neutres. Volem millorar la instal·lació. A més, accentuem la integració social, ja sigui amb l’equip de bàsquet en cadira de rodes o amb accions amb altres institucions. Estem creixent molt i vivim les coses amb molta intensitat, però el procés està sent molt enriquidor. Destinem molts esforços perquè la gent visqui una experiència més enllà del partit i adopti bons hàbits”, va resumir a l’ARA.

Heroïcitat a Fontajau

Després de lesionar-se dissabte, Gasol va fer un sobreesforç èpic per jugar el partit decisiu. El pivot català va ser titular per tranquil·litzar uns aficionats gironins que van convertir Fontajau en un pavelló ACB. L’heroi local ho va donar tot sobre el parquet i va acabar amb 11 punts i 8 rebots. “Hi ha molta gent contenta, avui. Hem demostrat un gran sentiment. La ciutat de Girona i tota la província ens han donat suport i això és l’esport, sentiment i passió”, va resumir.

“Per mantenir-me fora de pista hauria d’haver estat sense poder caminar. M’he guardat la poca energia que tenia al genoll per tancar el partit”, va afegir el pivot. El Marc haurà de decidir si als seus 37 anys continua en actiu. “La prioritat és gaudir del moment i de la temporada que ve ja en parlarem”, va avançar. El seu germà Pau, vicepresident del club, no es va perdre la festa. 

Marc Gasol

Máximo Fjellerup (19 punts) va ser el màxim anotador de l’equip entrenat per Jordi Sargatal, que va haver de patir fins al final. “Estic molt content de formar part d’aquest projecte. L’ambient del públic es trasllada a la pista i això es nota. Crec que la celebració haurà de durar un grapat de dies”, va dir l’argentí. L’equip gironí va arribar a tenir una renda de 14 punts durant un tercer quart que va disparar la il·lusió dels seguidors locals. Quan pitjor era l’escenari, el Movistar Estudiantes es va espolsar els nervis per iniciar una atrevida remuntada, però ja no hi va ser a temps.

"Tots estem molt implicats en el projecte, però el fet de ser aquí ho fa especial. El final de la temporada ha sigut impressionant", va dir Albert Sàbat, que encara no ha decidit què farà la pròxima temporada. "Hem patit, però Marc Gasol ens dona molta confiança. Ell suma tant des de la pista com des de la banqueta", va reconèixer el tortosí Jaume Sorolla.

stats