PSICOLOGIA DE L'ESPORT
Esports 08/12/2012

Blindar el talent del futur

N. Arroyo / à. Gozalbo
3 min
Blindar el talent del futur

BARCELONAAconseguir que el talent arribi a l'elit i brilli inclou diverses etapes de responsabilitat d'un club. Una etapa és detectar i captar el talent (si pot ser, en edats molt joves) i una altra, importantíssima, és gestionar-lo (especialment quan s'és molt jove). El Barça examina actualment la seva capacitat de gestionar l'èxit de dos dels esportistes amb més projecció de les seves seccions de futbol i bàsquet: Gerard Deulofeu (18 anys) i Mario Hezonja (17). L'entitat, conscient de la màgia de les seves estrelles però també de la seva edat, intenta frenar les presses de l'entorn mediàtic, que desitja tenir-los ja a l'aparador, i controla al mil·límetre les seves aparicions públiques i els minuts amb el primer equip.

Els líders de l'equipDeulofeu és el màxim golejador del B i Hezonja, el màxim anotador

El talent de Deulofeu i Hezonja és inqüestionable i ho demostren cada jornada. El seu rendiment amb el filial és extraordinari i les seves actuacions superen considerablement les dels seus companys i rivals. Deulofeu és, amb 8 gols, el màxim golejador del Barça B i un dels davanters més efectius de Segona. Hezonja, amb una mitjana de més de 16 punts per partit, és el màxim anotador de l'equip i el tercer millor de l'Adecco Or. Que el seu rendiment destaqui tant els ha donat protagonisme amb el primer equip, fins i tot en competició europea. Deulofeu va jugar els últims 12 minuts contra el Benfica en Champions i els últims cinc contra l'Spartak a Moscou. Hezonja va estrenar-se a l'Eurolliga fa una setmana a Istanbul, amb cinc punts en 11 minuts i 56 segons.

Mantenir-se al filialEl discurs dels tècnics és clar: encara estan en edat formativa

Tot i que sembla que els queda petita la categoria en què competeixen cada cap de setmana, els seus tècnics recorden que tenen 18 i 17 anys, que els queda molt per aprendre i que el seu lloc és al filial. Tot i així, compaginen els entrenaments amb el B amb sessions amb el primer equip. Tito Vilanova va elogiar fa uns dies les condicions del davanter de Riudarenes, però va recordar que "té moltes coses a millorar". "És normal que a la seva edat encara hagi de progressar. Veus les seves jugades i és espectacular però hi ha moltes altres coses en el futbol que aquestes tres o quatre jugades". Xavi Pascual també segueix de prop la progressió de l'aler croat, que s'entrena sempre amb el primer equip i competeix habitualment amb el filial. El tècnic del Barça Regal B, Borja Comenge, vigila que Hezonja no perdi "el nivell de concentració i les ganes de triomfar" i celebra que pugui seguir formant-se al costat dels jugadors professionals.

Publicitat i 'scouts'Nike fitxa Deulofeu amb 12 anys i la NBA no perd detall d'Hezonja

A més de trobar l'equilibri esportiu, el Barça ha de conviure amb l'enorme expectació que generen Deulofeu i Hezonja. El crac de Riudarenes va signar un contracte amb Nike quan tenia tan sols 12 anys i, després d'alguna baralla, va comprometre's amb l'agent Ginés Carvajal perquè el representés. Al Palau Blaugrana Hezonja continua cridant l'atenció dels scouts de l'NBA. Ajustar aquest interès desmesurat a la dinàmica tranquil·la dels seus equips és un dels objectius del servei de premsa del club.

Poques declaracionsDeulofeu, ja major d'edat, comença a passar per zona mixta

Mario Hezonja, que viu amb els seus pares en un pis de les Corts, encara no té la majoria d'edat i el Barça el protegeix dels micròfons fins que faci 18 anys. Deulofeu, que en farà 19 al març, ja fa un temps que passa per zona mixta després dels partits. El Barça té clar que la comunicació del jugador també és un factor important de la seva formació. De fet, els joves ja practiquen a la televisió del club en categories inferiors.

stats