Ciclisme - La Vuelta

El líder de la Vuelta fa sant hilaris amb cava i va trobar l'amor al Maresme

Sepp Kuss és un dels gregaris més valorats del món i ha estat el gran protagonista de la primera setmana de competició

Robert Marcé
Sepp Kuss, al podi de la Vuelta a Espanya.

BarcelonaEl Jumbo Visma vol ser el primer equip ciclista professional que guanya el Giro, el Tour i la Vuelta la mateixa temporada. Mai ho ha aconseguit ningú, ni la piconadora de l’Sky en el seu millor moment. El Jumbo Visma ja té a la vitrina del 2023 el Giro amb l’eslovè Primoz Roglic i el Tour amb Jonas Vingegaard. Però no en tenen prou. Els dos ciclistes estrella de l’equip de les abelles han vingut a la Vuelta per aconseguir el triplet de curses de tres setmanes, les més importants del món.

A l'equip neerlandès feien broma abans de la sortida aigualida a Barcelona que també podrien guanyar-la amb el nord-americà Sepp Kuss, el ciclista totterreny que ha format part com a gregari de les tres Vueltas guanyades per Roglic (2019, 2020 i 2021) i els dos Tours de Vingegaard (2021 i 2022). Kuss, molt aplaudit i apreciat per l’afició ciclista, és capaç d’imprimir grans ritmes a les dures pujades de qualsevol port de muntanya del planeta per fer saltar els rivals del grup de favorits quan tothom va al límit. És la seva manera d’ajudar els seus caps de files abans que facin l’arrencada final, quan ja queda el millor de cada casa. És un luxe de ciclista i tots els equips el voldrien tenir per la seva manera de treballar i de fer equip.

Kuss viu a Encamp (Andorra) i té molta vinculació amb Catalunya perquè la seva parella és de Tiana. “És un plaer i em sento molt orgullós de ser davant la gent d’Andorra. Ha estat una etapa divertida. Em sento guanyador”, deia Kuss amb el seu carismàtic somriure a l’ARA a l’etapa que va acabar a l’estació d’esquí d’Arinsal. El nord-americà, encara amb seqüeles de la dura caiguda al Tour de França -on va saltar pel damunt de Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers) per evitar el pitjor, va fer una tombarella a l’aire i va caure d’esquena a terra-, ha vist com el sacrifici que sempre ha fet pels altres tenia recompensa.

A la sisena etapa de la Vuelta, el corredor de Durango (Colorado) va ser el millor d’una escapada de 40 homes i va guanyar a l’observatori de Javalambre (Terol): per pocs segons no es va vestir de líder. El podi per celebrar la victòria d’etapa el va gaudir intensament amb un sant hilari de l’ampolla de cava que va sorprendre tothom: “No guanyo sovint i quan guanyo és una sensació especial. No tinc gaires oportunitats d’aquestes i calia aprofitar-la”. A les dures rampes del Xorret del Catí, el Jumbo Visma es va exhibir doblement guanyant l’etapa amb Primoz Roglic i, aquí sí, amb Sepp Kuss vestit com a líder en una gran cursa de tres setmanes per primer cop a la seva vida professional. “Em queda bé”, deia amb un somriure. I afegia: “Abans de la Vuelta no m’esperava tenir el mallot vermell ni guanyar una etapa. Però així és el ciclisme. Sempre hi ha sorpreses”.

Una contrarrellotge per destriar el gra de la palla

La Vuelta tornarà a l’acció aquest dimarts amb l’única contrarellotge individual. Gairebé 26 km amb sortida i arribada a Valladolid i en la qual Kuss creu que li prendran els honors assolits: “A la contrarellotge em serà difícil mantenir el liderat”. A la darrera lluita contra el cronòmetre al Tour, el ciclista que fa cara de no haver trencat mai un plat va perdre 3 minuts i 40 segons en relació amb Vingegaard. Pel que fa a la cronoescalada del Giro d’Itàlia, va cedir 1 minut i 5 segons amb el també company Roglic.

Arrenca la segona setmana de Vuelta, que tindrà, a més de la contrarellotge a Valladolid, els durs Pirineus amb el final al Tourmalet de divendres i un altre monstre d’etapa dissabte, amb dos ports de categoria especial i final a Belagua, de primera categoria. Els principals favorits al triomf final (Evenepoel, Roglic, Vingegaard, Mas i Ayuso) tenen 21 segons entre ells dins el top 9 de la general. Evenepoel, campió del món en contrarellotge, ja ha avisat els rivals que ara li toca a ell en una de les seves especialitats i lluint el mallot de l’arc de Sant Martí com a campió del món a Glasgow l’agost passat. La contrarellotge a Valladolid començarà a destriar el gra de la palla i Kuss ja podrà dir que ha estat líder de la Vuelta tres dies seguits.