FÓRMULA 1
Esports 13/03/2020

A la F1, cancel·lat el GP d'Austràlia i posposats els de Bahrain i el Vietnam

Després de gairebé un dia i de tenses reunions, han decidit suspendre la cursa australiana

Nuria García
3 min
Els espectadors, fent cua per entrar al circuit d'Albert Park per veure la cursa de F1

BarcelonaLa Federació Internacional d'Automobilisme (FIA), la Fórmula 1 i el promotor del GP d'Austràlia han cancel·lat aquest divendres la primera cursa del Mundial del 2020, prevista per a aquest diumenge a l'Albert Park. Després d'escoltar els representants dels equips i les autoritats sanitàries australianes, s'ha decidit posposar el Gran Premi, que ja s'havia vist alterat en les últimes hores pel positiu per coronavirus d'un membre de l'equip McLaren.

A primera hora de divendres, poc abans de l'inici dels entrenaments lliures, un comunicat confirmava el que tothom s'imaginava que passaria des d'un dia abans: la cancel·lació de la cursa. "Ara tenen prioritat la seguretat de tots els membres de la família de la F1 i l'equitat de la competició", deien. La cancel·lació de la cursa ha arribat a falta d'uns minuts perquè comencessin els primers entrenaments lliures, amb milers d'aficionats fent cua als accessos al circuit d'Albert Park. Tots s'han assabentat al moment de la cancel·lació de la cursa. "Es tracta d'una notícia molt decebedora per a milers d'aficionats. Tots els posseïdors d'entrades rebran un reemborsament complet", afegien des de la F1.

I és que el primer ministre de l'estat de Victòria, Daniel Andrews, havia prohibit des de primera hora d'aquest divendres l'accés dels seguidors a l'Albert Park a causa "d'imperatius de salut pública". És per això que els seguidors, vinguts d'arreu del territori australià i d'altres països, s'han aglomerat als accessos al traçat, esperant que els donessin notícies.

La policia australiana, comunicant als aficionats que el GP de F1 es suspèn

De fet, hores abans de l'anunci, el rumor que s'havia vist Kimi Räikkönen i Sebastian Vettel anant cap a l'aeroport de Melbourne per tornar a casa es va escampar pel pàdoc. Les reunions que hi va haver entre els equips van ser tenses. Alguns volien córrer, mentre que altres s'hi negaven. Però els plans van canviar després d'un dia de reunions tenses quan els pilots van començar a qüestionar-se què feien allà i Mercedes, en un comunicat, va sol·licitar la suspensió de la cursa per motius de seguretat. I és que fins a vuit membres del pàdoc han estat sotmesos al test per possible contagi del coronavirus. La pressió dels pilots i dels equips va poder amb la resta de pressions que hi havia sobre la cursa, sobretot l'econòmica, el principal escull per anunciar l'acord de la suspensió de la cita australiana.

Ajornats els GP de Bahrain i el Vietnam

A més de la cancel·lació del GP d'Austràlia, aquest divendres la F1 també ha anunciat que ajorna curses que s'havien de disputar aquest mes març i a principis d'abril. Així, s'han ajornat, com ja va passar amb el GP de la Xina, el GP de Bahrain (previst per al cap de setmana del 21 i 22 de març) i el GP del Vietnam, que s'estrenava aquest any al calendari i que s'havia agendat per al cap de setmana dels dies 4 i 5 d'abril. "La Fórmula 1 i la FIA esperen començar el campionat a Europa a finals de maig", indiquen, però en aquelles dates està previst un fort augment dels casos de Covid-19 a Europa i, per tant, això es revisarà permanentment.

"La situació global del Covid-19 és fluida i molt difícil de predir, per la qual cosa ens convé tenir temps per valorar la situació i prendre les decisions correctes. Prenem aquesta decisió amb la FIA i amb els promotors per garantir la seguretat de tots els que participen en la Fórmula 1 i dels nostres fans. El Gran Premi de Bahrain és una cursa apassionant en el nostre calendari i esperem tornar-hi tan aviat com puguem. També desitgem poder celebrar la carrera inaugural al Vietnam per poder portar l'espectacle de la F1 a una de les ciutats més emocionats del món", ha dit Chase Carey, CEO de la F1.

El Circuit de Barcelona-Catalunya, arran d'aquestes informacions, ha dit que està "en converses amb la F1 per analitzar les diferents opcions que es presenten" i ha apuntat que el GP de MotoGP queda fora del rang d'afectació i manté la seva data de celebració, del 5 al 7 de juny. "El Circuit de Barcelona-Catalunya seguirà monitoritzant l’evolució de la pandèmia i continuarà en permanent contacte amb els diferents òrgans i autoritats sanitàries per seguir aplicant les mesures i recomanacions pertinents, vetllant per la salut i seguretat dels nostres visitants", han afegit des del traçat català.

stats