Esports 18/05/2019

L'Espanyol torna a Europa en la primera gran tarda de Cornellà-El Prat

Els de Rubi derroten per 2-0 la Reial Societat en un partit que acaba amb invasió de camp

Roger Requena
5 min
Els jugadors de l'Espanyol celebren el gol de Rosales

Cornellà de LlobregatCornellà-El Prat ja té la seva primera gran tarda. Gairebé deu anys després de la seva inauguració, i després de viure anys en terra de ningú, aquest dissabte ha viscut la primera classificació europea de la seva història. Han costat 12 anys de lluita perquè l’Espanyol torni a competir pel continent. En una tarda que costarà molt d’oblidar, l’Espanyol s’ha imposat a la Reial Societat (2-0) i s’ha aprofitat de la derrota de l’Athletic (2-0) al Sánchez Pizjuán. Els de Rubi, a més, han batut el rècord històric de punts a l’RCDE Stadium: 36, un més que els 35 aconseguits amb Pochettino el 2011.

Rubi no ha sorprès amb una alineació pensada per portar la iniciativa. L’Espanyol ha intentat tenir la pilota, però ha topat contra una Reial Societat ben plantada que, quan l’ha tingut, ha sabut molt bé què fer-ne. Esperonats per l’ambient de gala que ha presentat l’RCDE Stadium, que ha registrat la millor entrada de la temporada (26.568 espectadors), l’Espanyol ha sortit a pressionar ben amunt amb un 4-2-4 que ha obligat el conjunt basc a optar per un joc més directe del que acostuma a jugar. Els plans dels locals, però, han estat a punt de veure’s trastocats als cinc minuts de joc, quan Llorente ha caigut sobre el turmell de Darder, que s’ha estat uns segons sobre la gespa. El balear ha requerit assistència mèdica, i això ha fet emmudir l’eufòria d’un estadi que ha tastat el silenci per primer cop. La presència d’un dels puntals de l’Espanyol, que ha tornat coix, ha perillat seriosament. De fet, ha hagut de retirar-se novament de la gespa poc després. Quan semblava fet el canvi per Víctor Sánchez, que ja s’havia tret el xandall, el d’Artà s’ha guanyat una gran ovació tornant a la gespa. No s’ha volgut perdre el final un jugador que ha tornat a reivindicar el seu compromís amb el club que porta al cor. El seu turmell ha aguantat fins a l’inici de la segona part.

Amb el balear recuperant-se a poc a poc, l’Espanyol ha anat trobant espais per córrer a l’esquena de la Reial Societat, que ha aconseguit frenar diversos atacs que han mort abans d’arribar a Rulli. El més clar, una arrencada de Borja Iglesias que no ha estat prou ràpida per arribar a l’àrea abans que un central, que ha tallat la seva passada abans que arribés a Wu Lei, que l’esperava tot sol. El xinès ha tingut la segona poc després, amb una rematada de cap al pal. La Reial Societat, que ho ha intentat amb insistència amb diverses centrades, amb prou feines ha obligat a intervenir un Diego López que s’ha estirat per si de cas un xut enverinat de Barrenetxea acabava entre pals. El partit ha estat força obert en el primer temps, si bé la Reial Societat ha estat la que semblava més ben plantada sobre la gespa.

Invasió de camp dels seguidors de l'Espanyol per celebrar el retorn a Europa

Els transistors han avisat dels gols del Getafe i del València, que implicaven que el Sevilla no tenia cap opció d’anar a la Champions. Malgrat tot, just abans del descans, l’RCDE Stadium ha celebrat l’1-0 dels andalusos contra l’Athletic com si es tractés d’un gol propi. “A por ellos, a por ellos”, ha cridat el públic de l’RCDE Stadium, que ha demanat un pass més al seu equip. L’Espanyol i la Reial Societat s’han vist tots dos a un gol d’Europa. Era l’escenari que tots dos desitjaven, i amb el qual han començat la segona meitat. Els bascos ho han fet amb més pilota i empenta, buscant la porteria de Diego López amb força perill: Willian José s’ha plantat davant del gallec, però Hermoso ha tallat de forma providencial el seu xut. El central ha donat aire a un Espanyol que pocs instants després ha pogut obrir la llauna amb un xut massa creuat del Panda.

I si un defensa blanc-i-blau ha evitat el primer de la Reial Societat, un altre, Rosales, ha obert la llauna per als espanyolistes. El veneçolà ha recollit una pilota refusada d’un córner i, amb l’ànima de tot l’RCDE Stadium, ha engaltat un xut amb l’esquerra que un defensa ha desviat fent que fos impossible d'aturar per a Rulli. Amb l’1-0 ha començat un nou partit. La Reial Societat ha intentat collar i, per uns moments, s’ha fet amb el control del partit. Als bascos només els servia guanyar i s’hi han bolcat. I l’Espanyol, que necessitava més pilota, ho ha aprofitat per sentenciar el partit en un contraatac: passada llarga cap a Wu Lei i el xinès, tot sol davant Rulli, ha definit amb un xut ras. El 2-0 ha estat una autèntica bufetada per a la Reial Societat, que malgrat que ho ha seguit intentant, amb més fe que encert, ha quedat tocada: els bascos necessitaven tres gols. Els han buscat, però una defensa imperial de l’Espanyol ha frustrat els insistents intents dels d’Alguacil.

La invasió de camp de l'afició de l'Espanyol

L’eufòria a l’RCDE Stadium, però, s’ha vist ràpidament interrompuda perquè els transistors han informat que al Sánchez Pizjuán l’àrbitre havia xiulat un penal favorable a l’Athletic. La incertesa ha durat un parell de minuts, fins que de cop tots els temors han donat pas a una nova celebració blanc-i-blava: l’àrbitre, després de consultar les imatges, ha anul·lat el penal. Així doncs, la plaça europea seguia sent per a l’Espanyol, que ha seguit defensant amb molta solvència cada ofensiva de la Reial Societat. I fins i tot ha tingut a tocar el tercer. Però Wu Lei, que ha perdonat dos bons intents, i el Panda no l’han sabut certificar. El fet de no tancar-se del tot i buscar ampliar la distància és el que ha permès respirar a un Espanyol que ha viscut més tensionat pel que passava al Sánchez Pizjuán que no pas per l’exigència d’una Reial Societat controlada en tot moment. La resistència de l’Espanyol ha estat descomunal a l'hora de protegir la pilota. Amb el xiulet final i l’anunci del segon gol del Sevilla i del final del partit al Pizjuán l’eufòria s’ha desfermat a l’RCDE Stadium, que ha començat a veure les abraçades dels seus jugadors, alguns amb llàgrimes a la cara. Acte seguit, l’eufòria ha resultat imparable, amb la primera invasió del camp de milers de persones a Cornellà-El Prat abraçant els jugadors, mantejant-los i convidant a Chen Yansheng a saltar amb ells. L’Espanyol tornarà a Europa 12 temporades després.

Les bufandes dels seguidors durant la celebració a la gespa de l'RCDE Stadium
stats