RCD ESPANYOL
Esports 16/12/2019

El terratrèmol esportiu sacseja l’organigrama blanc-i-blau

L’Espanyol replanteja l'estructura executiva: cessa Guasch i recol·loca Perarnau

Roger Requena
3 min
Perarnau, García Pont, Yansheng, Ye Wu i Guasch, durant l'última junta d'accionistes

BarcelonaA les portes del mercat d'hivern, el terratrèmol esportiu en què viu l’Espanyol ha provocat una crisi institucional: el director general corporatiu, Roger Guasch, ha estat cessat, mentre que l’esportiu, Òscar Perarnau, ha estat recol·locat. Es desfà, d’aquesta manera, una estructura bicèfala que no ha arribat als dos anys de vida, per ordre d’un consell d’administració que reorganitza l’estructura directiva just abans que Chen Yansheng torni a la Xina. Al president no li ha tremolat el pols i, després de comprovar que David Gallego i Salvador Jaspe no eren els únics culpables que els equips masculí i femení siguin cuers, ara ha elevat les reformes als despatxos nobles.

El nou organigrama situa Francisco Pérez Rufete com a màxim responsable esportiu del primer equip masculí i unificarà en una única –i nova– persona el rol de director general. El conseller Mao Ye Wu i el vicepresident Carlos García Pont assumiran de manera temporal les funcions de Guasch fins que es designi al seu substitut en les pròximes setmanes. Ells dos, a més, seran els encarregats d’estudiar els perfils que arribin i de traslladar les propostes que interessin a Chen. Segons ha pogut saber l’ARA, ahir a la tarda ja havien arribat al club els currículums de dos candidats que s’havien ofert: el de l’argentí Lucas Labbad, que havia estat director general del Boca Juniors, i el d’un executiu anglès de llarga trajectòria. “Surten executius de tot arreu, però intentarem fer pocs experiments i tancar-ho com més aviat millor”, afirma un dels màxims dirigents del club, que té clar el perfil que busquen. “Algú que entengui el món empresarial, però més proper al món del futbol i de l’esport, que entengui que no tot és el full de càlcul”. Tot i els rumors que apunten a Mateu Alemany (que cobrava un milió brut a València) o Vicente Casado (ex del Màlaga) com a preferits, el club encara ha d’estudiar els diferents candidats.

Guasch, el sisè càrrec incorporat per Chen que deixa el club durant el seu mandat, va conèixer al migdia un cessament que va agafar per sorpresa la majoria d’empleats del club, però que feia setmanes que s’estava cuinant en un consell d’administració que va esperar la presència del president a Barcelona. El fins ara director general corporatiu ha estat, des del gener del 2018, l’encarregat de dissenyar un pla estratègic prudent i realista que corregís el rumb marcat per Ramon Robert. Guasch va assumir l’encàrrec de Chen Yansheng amb un projecte de llums llargues que ha enfortit l’àrea econòmica, ha amagat l’RCDE per potenciar la marca Espanyol de Barcelona, ha buscat acostar posicions entre els grups d’animació i ha impulsat, amb més polèmica que èxit, una reestructuració dels abonaments que li ha portat força crítiques per l’augment de preus. “No soc futbolero, però tampoc era liceista. Sé que no puc actuar com en altres sectors on he estat. És important per a mi no posar emocions a les coses que faig. Treballar amb el cor és un error”, va confessar el mateix Guasch, que en els seus primers mesos al club havia reconegut que el primer que necessitava era “entendre la lògica del negoci”.

Unes reflexions que han acabat sent el seu punt feble a l’Espanyol. “Possiblement no ha acabat d’entendre que el futbol va més enllà, que té racionalitat i irracionalitat. Ha estat bo, però podria haver estat millor”, assumeixen des dels despatxos nobles de l’Espanyol. Des de l’entitat reconeixen que “té coses bones”, però lamenten que “no hi ha hagut encaix amb la casa ni amb el futbol en general”. La distància entre el Liceu i l’RCDE Stadium ha acabat sent sideral.

Perarnau s’allunya de la burocràcia

La decisió s’ha vist precipitada per la manca d’entesa entre els dos directors generals, si bé desmenteixen que hi hagi hagut cap baralla entre els dos dirigents: “Perarnau no és un home de lluites de poder, sinó de treballar. Pots estar d’acord amb ell o no, però no hi tindràs batalles. No han encaixat perquè no s’han entès”. Guach deixa el club i Perarnau, que volia treballar des de l’ombra, canvia a un rol on podrà tocar més futbol que burocràcia. “Torna a una posició que s’ajusta més al que li agrada, ja que l’allibera d’unes tasques administratives que li pesaven”, assenyala una veu autoritzada de l’Espanyol. Perarnau va tornar al club blanc-i-blau el juny del 2017, després d’un parèntesi exigit per ell mateix per motius personals. Petició expressa de Chen, que havia rebut molt bons informes de la seva etapa com a director esportiu i va donar-li plens poders a l’àrea esportiva. El maresmenc passarà a ser el nou responsable de la secretaria tècnica.

stats