La FIFA i la UEFA fan fora Rússia i els seus equips de les competicions internacionals

La selecció russa no podrà jugar el Mundial de Qatar, mentre que l'Eurolliga de bàsquet també ha suspès els equips russos

3 min
La selecció de Rússia, durant l'Eurocopa del 2021

BarcelonaHan tardat, però finalment la FIFA i la UEFA han decidit conjuntament aquest dilluns que tots els equips russos, siguin seleccions o equips de clubs, queden suspesos de participar en les competicions internacionals fins a "nou avís". La decisió ja és oficial i arriba després de la recomanació feta aquest dilluns pel Comitè Olímpic Internacional a les federacions i als organitzadors de les competicions esportives perquè "no convidin ni permetin la participació d'esportistes o dirigents russos o bielorussos" en cap d'elles. La mesura plantejada pel COI pretén "protegir la integritat de les competicions esportives mundials i la seguretat de tots els participants".

La pressió de tots els països europeus arran de la invasió d'Ucraïna ha estat determinant perquè la FIFA i la UEFA atenguin la posició de Polònia, país contra el qual Rússia havia de jugar el 24 de març el partit d'anada de la repesca per al Mundial de Qatar de finals d'any. Qaun va esclatar el conflicte, els polonesos no van tardar en posicionar-se i anunciar que es negaven a jugar el partit. També s'hi veien implicades les seleccions de Suècia i de la República Txeca, els altres dos conjunts nacionals que competeixen en la repesca per la plaça europea per al Mundial i que potser s'haurien enfrontat en el camí de Rússia. La selecció dels Països Baixos ja ha anunciat que no jugarà partits contra Rússia o Bielorússia "fins a nou avís". D'aquesta manera, el combinat nacional oranje se suma a altres federacions internacionals de futbol –l'esmentada Polònia, així com Anglaterra, Albània, República Txeca, Dinamarca, Irlanda, Noruega, Escòcia, Suïssa, França i Gal·les– que també havien evidenciat el rebuig a enfrontar-se a aquests dos països.

L'expulsió també afecta la selecció russa femenina, que aquest estiu havia de disputar l'Eurocopa, que se celebrarà a Anglaterra. Aquest dilluns també s'havia posicionat la Federació Internacional de Futbolistes Professionals (Fifpro). Mitjançant un comunicat, aquest col·lectiu havia demanat a la FIFA que se suspengui immediatament la Federació Russa de Futbol en solidaritat amb Ucraïna. Això pel que fa als combinats estatals, però la UEFA ha determinat també que tots els equips russos de futbol immersos en competicions europees en siguin exclosos. Aquesta mesurà afectarà l'Spartak de Moscou, classificat per als vuitens de final de l'Europa League i que s'havia d'enfrontar a l'RB Leipzig.

La mesura també ha tingut conseqüències més enllà de la faceta estrictament esportiva: la UEFA ha posat fi a l'important acord multimilionari de patrocini que mantenia amb Gazprom, gegant petrolier rus, des del 2012 i que tenia vigència fins al 2024. De fet, la multinacional russa està molt present en el món del futbol i ja va veure com, la setmana passada, el Schalke 04 alemany també donava per finalitzat el patrocini que mantenien des de feia més d'una dècada. Aleksandr Diúkov, president del consell d'administració de Gazprom Neft, és també (des de l'any passat) membre del comitè executiu de la UEFA, a banda d'expresident del Zenit de Sant Petersburg. Diúkov, a més, és un bon amic del president de Rússia, Vladímir Putin. Fora de l'àmbit esportiu, Gazprom ja va estar involucrada en fortes sancions, precisament pel conflicte a Ucraïna, l'any 2014.

L'Eurolliga suspèn els equips russos

Més enllà del futbol, l'Eurolliga també ha anunciat aquest dilluns a la tarda que el CSKA de Moscou, l'Unics Kazan i el Zenit de Sant Petersburg estan suspesos de forma oficial. També se'n veu afectat el Lokomotiv Kuban de Krasnodar, equip que milita a l'Eurocup. Si la situació no evoluciona de manera favorable, s'anul·laran tots els partits de la temporada regular contra equips russos per reconfigurar la classificació.

El COI retira l'Orde Olímpic a Putin

La directiva del COI també ha acordat retirar la seva màxima condecoració, l'Orde Olímpic, a tots els membres del govern rus que el tinguin. Aquesta decisió afecta, entre d'altres, Vladímir Putin, el seu viceprimer ministre Dmitri Txernixenko, que va estar a càrrec dels Jocs d'Hivern disputats a Sotxi el 2014, i el cap de gabinet adjunt de l'Oficina Executiva del President, Dmitri Kozak. El COI també "insta les federacions esportives internacionals i els organitzadors de proves esportives a tot el món a fer tot el que estigui a les seves mans per a garantir que no es permeti la participació de cap atleta o dirigent esportiu de Rússia o Bielorússia amb el nom de Rússia o Bielorússia". En cas que no sigui possible excloure'ls, el COI demana que "els ciutadans russos o bielorussos, sigui com a individus o com a equips, han de ser acceptats únicament com a atletes o equips neutrals. No s'han d'exhibir símbols, colors, banderes o himnes nacionals".

stats