Barça

El Barça tampoc esquiva la precarietat del futbol femení

Només les jugadores amb projecció d’anar al primer equip tenen un sou que els permet arribar a finals de mes

3 min
Jugadores del Barça B fent pinya en un partit contra el Rayo Vallecano.

BarcelonaEl Barça femení està millorant els contractes de la plantilla del primer equip per assegurar-se la continuïtat de les pedres angulars del seu projecte. Durant les últimes setmanes, ha anunciat les renovacions d’Irene Paredes, Fridolina Rolfö, Ingrid Engen i Caroline Graham Hansen, que finalitzaven el seu lligam amb el club blaugrana el pròxim 30 de juny. D’aquesta manera, ara mateix només queden tres jugadores de l’equip entrenat per Jonatan Giráldez que acaben contracte al final d’aquesta temporada: Cata Coll, Bruna Vilamala i Claudia Pina. Segons ha pogut saber l’ARA de fonts de les negociacions, durant els pròxims dies hi haurà novetats en aquest sentit. 

La massa salarial del Barça femení aquest curs 2022-2023 es troba al voltant dels 7 milions d’euros. Però així com els contractes de la primera plantilla van en consonància amb la forta aposta del Barça des de fa anys pel futbol femení, no passa el mateix amb els del planter. Aquest diari ha tingut constància que les jugadores del Barça B sense presència en el primer equip cobren menys de 7.000 euros anuals. En canvi, futbolistes com la migcampista de 16 anys Vicky López, arribada aquest passat estiu amb l’objectiu de convertir-se en una peça important del Barça del futur, tenen contractes personalitzats que engreixen significativament el sou respecte a la mitjana de la plantilla del filial. Vicky López es va convertir el 25 de gener en la golejadora més jove de la història professional del primer equip blaugrana amb 16 anys, 5 mesos i 27 dies.

Una altra inversió de futur que ha fet el club català és la de la migcampista italiana de 16 anys Giulia Dragoni, que aquest dimarts ha arribat procedent de l’Inter de Milà, un equip amb el qual ja va debutar a la Serie A. Dragoni, que de moment jugarà amb el Barça B, es convertirà en la primera futbolista estrangera resident a La Masia. A banda de puntals com elles dues, les altres jugadores que superen la barrera dels 7.000 euros anuals són les que debuten o van convocades habitualment amb el primer equip, que reben un extra pactat amb el club. Alguns casos són el de la defensa Martina Fernández i els de les migcampistes María Pérez i Alba Caño.

Problemes per arribar a final de mes

El Barça B, entrenat per Óscar Belis, actualment ocupa la quarta posició de la classificació de la Primera Federació, la Segona Divisió femenina del futbol estatal. Després de 17 jornades ha sumat 31 punts i és a només quatre del líder, el Deportivo de la Corunya. Així com a la màxima divisió, la Finetwork Liga F, hi ha un conveni que marca el mínim salarial en els 16.000 euros anuals (hi ha negociacions obertes per incrementar-lo), aquest mínim no existeix a la Primera Federació.

“Hi ha jugadores del filial que han tingut problemes per arribar a final de mes”, sentencia un representant amb vincle amb el Barça femení. “Els salaris de les jugadores del Barça B són molt baixos. Sobretot, tenint en compte les xifres que ara es mouen al primer equip”, diu una persona que coneix de primera mà els contractes del filial i del primer equip. En canvi, un altre agent amb relació amb l’entitat catalana opina que “troba bé” aquestes xifres “perquè és una manera de fer créixer les futbolistes a poc a poc i no crear egos tòxics com en el futbol masculí”. 

La comparació amb el planter masculí

Els salaris del Barça B masculí (ara anomenat Barça Atlètic) són força superiors als del filial femení, malgrat que s’han vist reduïts recentment a causa dels problemes de l’entitat presidida per Joan Laporta amb el fair play financer de LaLiga. Segons va informar el programa Què t’hi jugues de SER Catalunya, els joves del planter que pugen al Barça Atlètic procedents del juvenil i els nous fitxatges tenen una xifra establerta de 100.000 euros anuals més un bonus de 20.000 euros si arriben als 20 partits jugats per temporada. Pel que fa als sous del juvenil, se situen entre els 50.000 i els 80.000 euros anuals. Només hi ha una excepció: la gran aposta de futur per al primer equip masculí, Lamine Yamal.

stats