Mundial

Jorge Vilda es posa la bufanda: "Som-hi, Espanya! Això s'aixeca amb amor al nostre país"

El tècnic espanyol, qüestionat per la seva gestió de l'equip, és al punt de mira en els vuitens de final del Mundial femení contra Suïssa

Marc Gironès
3 min
Jorge Vilda, seleccionador espanyol de futbol femení

BarcelonaSón pocs, per no dir ningú, els que encara confien en Jorge Vida, tècnic de la selecció espanyola femenina. Després d'un inici prometedor contra Costa Rica i Zàmbia en què la roja no va encaixar cap gol, el partit contra el Japó les va fer tocar de peus a terra. Les nipones van passar per sobre de les espanyoles i els van endossar un 4-0. No hi ha excusa. Tot o res. Un duel a vida o mort. Espanya es juga a l'Eden Park d'Auckland (7.00 h, La 1) la continuïtat al Mundial d'Austràlia i Nova Zelanda. Fer història aconseguint la primera victòria en una eliminatòria en un dels grans torneigs o acomiadar-se d'Oceania i de Vilda.

Una selecció desencaixada, sense idees i superada

Aquest és sense dubte el Mundial de les sorpreses. Cap escenari es dona per fet després de la desfeta d'Alemanya, vigent subcampiona d'Europa, a la fase de grups per primera vegada a la història. Als vuitens de final tampoc hi seran el Brasil (campió de l'última Copa Amèrica) ni el Canadà (campió dels últims Jocs Olímpics).

Malgrat aconseguir el pas a vuitens de final, Jorge Vilda i les seves deixebles es jugaven l'honor i la primera plaça del grup. No van assolir ni una cosa ni l'altra. Fracàs en la primera prova de foc. El conflicte de les 15 ha quedat enrere i a hores d'ara només es contempla vèncer la Suïssa de la blaugrana Ana-Maria Crnogorčević per salvar els mobles. Vilda té a la seva disposició jugadores amb la qualitat per fer-ho, com Alexia Putellas, doble guanyadora de la Pilota d'Or, Aitana, Ona Batlle o Jennifer Hermoso. L'equip té noms propis però li falten automatismes.

Les jugadores han girat full i només pensen en la victòria. Serà una eliminatòria igualada. Les dues seleccions hi arriben amb sensacions semblants però dinàmiques diferents. La defensa de Suïssa contra la pólvora d'Espanya. Les d'Inka Grings han passat com a primeres de grup després de guanyar 0-2 contra les Filipines i d'obtenir dos empats a zero contra Noruega i Nova Zelanda, amfitriona del torneig. Dues dianes a favor però cap gol encaixat. Un cas semblant al de la selecció estatal, que malgrat haver sumat els mateixos punts que el Japó passava com a segona de grup. Un inici frenètic contra Costa Rica (3-0) i Zàmbia (5-0) va quedar en no res a l'encaixar un 4-0 contra les nipones. Dissabte es veurà com afecta aquesta galleda d'aigua freda una selecció que a priori era favorita per emportar-se el títol i a la qual de mica en mica se li han anat veient les costures. Especialment en defensa i a la banqueta.

Jorge Vilda es posa la bufanda

Contra les helvètiques, la victòria passa per la pissarra tàctica, una de les mancances d'Espanya. "Ser crític no és el mateix que ser autocrític. Vilda només ha fet la primera part", deia Sandra Riquelme a Relevo. Vilda és un tècnic polèmic que s'ha quedat sense la majoria de suports, i al qual actualment tan sols donen suport Rubiales i alguns membres de la Federació. Entre la llista de retrets, els pocs coneixements tàctics, com demostrava a la prèvia quan li preguntaven què li faltava a l'equip i com tenia previst revertir la situació. Lluny d'una resposta futbolística, Vilda es posava la samarreta i la bufanda: "S'aixeca sabent on som, amb professionalitat, orgull i amor per aquest esport. S'aixeca amb amor al nostre país". "Noto una mica de negativitat... Som-hi, Espanya! Som-hi, equip! Guanyarem el partit, que segur que tots ens alegrem de passar a quarts", són algunes de les declaracions que ha fet el tècnic madrileny. Només els 90 minuts contra Suïssa serviran per donar-li la raó o acabar amb el seu crèdit com a seleccionador.

stats