PRIMERA DIVISIÓ
Esports Girona FC 22/09/2023

De munyir vaques a causar sensació al Girona

Savinho, d'origen humil i que ajudava a la granja dels seus pares, és una de les sorpreses de la Lliga

3 min
Savinho, en la seva presentació a Montilivi

GIRONAElinilma Pereira i Eder Santos, fa alguns anys, no podien permetre's pagar una màquina de munyir. La parella té una granja amb vaques i durant molt de temps se sustentava bàsicament amb els aliments que produïa a casa. Van ser èpoques dures. D'esforç, de sacrifici. El d'una família humil que s'aixecava ben d'hora i treballava amb les mans. Tot el que tenia s'ho guanyava a pols. És la família de Sávio Moreira de Oliveira, Savinho, una de les sensacions del Girona, que aquest dissabte rep el Mallorca (14 hores, Movistar LaLiga).

L'origen de Savinho prové dels pobles indígenes del Brasil. La família és de Duque de Caxias, una ciutat que limita amb Rio de Janeiro, i ell, de menut, va criar-se en un dels seus barris més durs, on viuen moltes famílies pobres. "Veia els nens en un estat sever de desnutrició, fins i tot amb els intestins fora. La gana causa malalties terribles", deia Mauro Morelli, que va ser bisbe de Duque de Caxias durant 24 anys.

Savinho donava un cop de mà a la seva família, a la granja. Era disciplinat, obedient i responsable. El petit Savinho munyia les vaques. S'ha de tenir habilitat per fer-ho. Abans, cal netejar i estimular l'animal tenint-ne cura i donant-li seguretat perquè la llet pugui sortir. Els experts asseguren que el procediment s'ha de fer sempre en horari fix. Cada dia, a la mateixa hora, Savinho feia un llaç a les potes i la cua de les vaques per subjectar-les, es rentava les mans amb aigua i sabó, rentava els estris, munyia els animals durant cinc o set minuts, els deslligava i conservava la llet. Era un bon minyó. I encara, quan hi torna, no dubta a arremangar-se.

Savinho, de petit, munyint una vaca a la granja dels seus pares

Com ha passat en altres casos, la pilota el va deixar bocabadat. I si tenia habilitats amb les mans per cuidar els animals, també en tenia amb els peus per cuidar la pilota. L'Atlético Mineiro el va captar i la vida de Savinho ja no va ser mai més la mateixa. Segons un reportatge de Life Bogger, els brasilers del lloc d'origen del futbolista, amb el que guanyen de mitjana mensualment, trigarien disset anys treballant per igualar el salari anual que el jugador tenia al Brasil.

Detectat al Mundial sub-20

Pas a pas, Savinho va començar a destacar en les categories inferiors fins a ascendir al primer equip i també a la selecció del seu país, on va ser vist pel Girona en l'últim Mundial sub-20, disputat el mes de maig, on el club blanc-i-vermell va enviar observadors. Quatre mesos després, Montilivi ja comprova el seu gran impacte. El futbolista, que amb tan sols 19 anys es va casar després de la competició, ja pertanyia al City Football Group. Concretament, al Troyes francès, que l'ha cedit al Girona.

Savinho, d'adolescent, també treballant a la granja

"En l'u contra u és diferencial. És molt jove i hem de tenir paciència, però ens pot donar un rendiment important", explicava Quique Cárcel a l'estiu mentre el futbolista al·lucinava. "És un somni ser aquí, de veritat. Sempre havia volgut jugar a la Lliga". En cinc jornades, va fabricar el primer gol del Girona contra el Getafe, va exhibir una superioritat increïble al Sanchez Pizjuán, on només li va faltar marcar, i va confirmar la seva bona adaptació a Granada, amb golàs i assistència.

"Míchel em demana que tingui alegria i personalitat", detalla Savinho. El madrileny, que vol que jugui amb la llibertat com la que tenia al carrer de petit, està encantat amb el seu nou fitxatge. "Té un talent descomunal i en gaudirem", confessa. De fet, als passadissos del club no es cansen de comentar que "si el partit de Savinho a Granada el fa un jugador del Barça o del Madrid, obriria tots els programes de televisió". No els falta raó.

Mentrestant, el brasiler, que és molt cristià, s'aïlla dels elogis per continuar obsequiant els aficionats del Girona, enlluernats pel desequilibri i la fantasia del brasiler. Per cert, a la granja de la família també hi fan espectacles de rodeo. Ell ho té prohibit, esclar. Els xous els deixa per al terreny de joc.

stats