La candidatura olímpica conjunta del 2030, cada cop més a prop del "rèquiem"

Catalunya espera poder presentar un projecte en solitari mentre Lambán intenta defensar a la desesperada el seu punt de vista

2 min
Esquiadors en una pista de La Molina, la Cerdanya

BarcelonaLes converses entre el Comitè Olímpic Espanyol, el govern català i l'aragonès continuen per intentar salvar la candidatura olímpica per portar uns Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu l'any 2030. El govern català segueix decidit a lluitar per aquesta proposta, però cada cop aposta més per fer-ho en solitari si així ho permet el COE, ja que les candidatures no les poden presentar actors polítics. Les presenten els comitès olímpics.

I el COE prioritza una candidatura conjunta entre Catalunya i l'Aragó, tot i que el president del COE, Alejandro Blanco, no amaga que està bastant tip del president aragonès, Javier Lambán. Avui, Lambán ha admès que és “qualsevol cosa menys optimista” respecte al futur de la candidatura conjunta de Catalunya i l'Aragó per organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern del 2030, però també ha assegurat que el seu govern serà "l 'últim" que s'aixequi de la taula de negociació i que no serà ell qui pronunciï "el rèquiem".

Blanco acusa Lambán d'utilitzar la candidatura per guanyar vots i fer política al projectar una imatge de negociador dur que no cedeix ni un pam respecte a Catalunya. Però el mateix Blanco ha recordat a Lambán que el govern català s'ha portat d'una forma "impecable" durant totes les negociacions per repartir les seus de la candidatura. Durant mesos, una taula amb representants dels dos governs i el COE va negociar i pactar com es repartirien els esports. I quan tots els presents van posar-se d'acord Javier Lambán va decidir en el darrer moment que no signava. "Li recordo a Lambán que les reunions es van gravar amb el consentiment de tothom i allà es pot veure com van anar les negociacions", ha arribat a dir Blanco, tip de veure els girs de guió d'un Lambán que l'ha acusat de treballar a les ordres de Catalunya i ha insinuat que hauria de dimitir.

Catalunya no vol esperar al 2034

Blanco ha intentat guanyar temps per salvar una candidatura cada cop més complicada, ja que el Comitè Olímpic Internacional ja està visitant altres possibles localitats, com Sapporo (Japó), mentre aquí no hi ha acord. Ha insinuat que es podria posposar la candidatura fins al 2034, idea que Catalunya rebutja i que podria respondre a la voluntat de guanyar temps per veure què passa a les pròximes eleccions autonòmiques a l'Aragó. Blanco ha admès que la solució més probable, si no es tanca en breu un acord entre Catalunya i l'Aragó, seria que els dos governs presentin, si així ho volen, candidatures en solitari. I el COE decidiria quina de les dues defensar a escala internacional. Al govern català, que té llesta una proposta des de fa anys en aquest sentit, li agrada aquesta opció, que Blanco vol deixar com a darrera bala.

Aquesta setmana el govern aragonès ha intentat a la desesperada una nova proposta per repartir els esports, que divideix les proves en quatre lots amb dues opcions cada un, els d'esquí alpí per gènere, amb la disposició del govern aragonès que la Generalitat esculli primer la que prefereix de cada lot. El COE, però, no és partidari de separar per gèneres esports com l'esquí alpí. I Catalunya només preveu dues opcions: un acord similar al que ja s'havia pactat fa mesos, en què tot l'esquí alpí seria a la Molina, o anar en solitari. Les converses d'aquesta setmana, de moment, no arriben a bon port.

stats