Olimpisme

El COE acusa obertament Lambán de torpedinar la candidatura olímpica

Alejandro Blanco defensa el repartiment de seus aprovat per la Generalitat fa alguns mesos

4 min
Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol (COE)

BarcelonaEls Jocs Olímpics sempre han trepitjat bona part del terreny de la política. Quan s'inauguren poca gent ho recorda, però per confeccionar candidatures sempre cal visitar els despatxos dels polítics. La candidatura d'uns Jocs Olímpics al Pirineu l'any 2030 ho demostra amb escreix. El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, ha confirmat en roda de premsa que valora presentar davant el Comitè Olímpic Internacional (COI) la proposta de repartiment de seus que s'havia pactat al febrer, encara que no tingui el suport del govern de l'Aragó. "El futur és reprendre les converses. Que hi hagi Jocs el 2030 depèn de la voluntat d'acord dels que tenen la responsabilitat a cada territori", ha dit Blanco, que no aconsegueix posar-se d'acord amb el president aragonès, Javier Lambán.

De fet, Blanco ha acusat Lambán de boicotejar la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 per "motius polítics" i ha destacat que el govern de la Generalitat ha tingut "un comportament excepcional". Blanco, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha confirmat la informació de l'ARA segons la qual serà el mateix COE qui farà una proposta de repartiment de seus amb el suport de Catalunya, però incloent-hi estacions aragoneses encara que no es tingui de moment el suport de Lambán. Segons ell, l'opció que s'estudia ara mateix seria semblant a la pactada per tots els actors fa alguns mesos, en què el repartiment de seus va ser validat per tres enviats del govern aragonès abans que Lambán fes marxa enrere. Aquest repartiment ofereix més disciplines esportives a l'Aragó, però situa a Catalunya les que tenen més atractiu, com l'esquí alpí i l'hoquei sobre gel. "El govern aragonès després va demanar tenir proves de descens a Cerler. I es va fer una nova proposta per passar cinc proves de la Vall d'Aran a Cerler a canvi d'enviar proves de gel a Catalunya. La distribució continua donant 54 proves a l'Aragó i 42 a Catalunya", ha explicat Blanco.

Després de veure com Blanco donava per acabades les negociacions, Lambán demanava a Pedro Sánchez –a través dels micròfons de la Cope– que fes de mediador per “posar ordre” i “complir amb la seva promesa pública” que la candidatura seria equitativa. També va deia que el govern aragonés no cediria “gens ni mica” en les peticions. Però la portaveu de l’executiu espanyol, Isabel Rodríguez, descartava que el president espanyol faci de mediador en aquest cas: "Nosaltres treballem amb el COE per aconseguir una candidatura guanyadora. Aquesta és la voluntat del govern, que sigui guanyadora, i la responsabilitat d'això correspon al COE. Nosaltres tenim una actitud col·laboradora i esperem que també en tinguin la resta d'administracions implicades". Lambán ha explicat aquest dimecres que enviaria una altra carta a Sánchez per demanar-li que l'ajudi a evitar "una candidatura que s'assembli a la proposta catalana". El divorci entre Blanco i Lambán, doncs, és total, però beneficia Catalunya, que és la que va engegar el projecte de dur uns Jocs al Pirineu en solitari el 2010 i ha mantingut "una actitud magnífica" en tot moment, segons Blanco.

El president del COE confia que els empresaris aragonesos convencin el seu president que, o bé accepta la candidatura tal com està dissenyada, o en quedarà fora. "Hi ha moviments molt importants de la gent que té a veure amb les estacions d'esquí aragoneses. En les últimes 24 hores s'estan bellugant perquè volen formar part del projecte olímpic d'hivern. Els empresaris de l'Aragó no volen renunciar als Jocs", ha dit el mateix dia que els alcaldes del Pirineu aragonès es reunien amb Lambán. Aquests confien que Pedro Sánchez aconsegueixi prioritzar els seus interessos, una opció descartada de moment pel govern espanyol. Blanco, si no aconsegueix moure de la seva posició Lambán, confia en poder tenir el suport de les pistes d'esquí aragoneses o de certs ajuntaments per presentar una candidatura amb esports tant a Catalunya com a l'Aragó.

Segons Blanco, "ningú podrà tenir tot el que vol" en aquesta proposta, que descarta la possibilitat que totes les proves siguin només en territori català. "No em plantejo una candidatura només de Catalunya. Catalunya ha fet una aposta claríssima i es veu com Pere Aragonés està molt decidit a donar suport als Jocs, però a Aragó també hi ha gent de territoris que ho vol i no es pot obviar. Si no hi ha acord al final farem una proposta definitiva per intentar que tiri endavant la candidatura", ha comentat. El COE, doncs, convida Lambán a reprendre les converses o amenaça amb elaborar una proposta que no vol ni veure.

El COE vol tenir el suport directe de determinades estacions d'esquí aragoneses sense passar pel govern aragonès, doncs. Blanco ha confirmat que l'1 de juny comunicarà al president del COI, Thomas Bach, la determinació de presentar una candidatura que s'ha complicat perquè totes les propostes de repartiment de seus que sorgien de la comissió tècnica creada amb representants de tots els actors involucrats eren sistemàticament rebutjades pel govern de Lambán. "Quan estàs preparat dius al COI que vinguin i estudiïn la meva candidatura. No existeix un termini fix. Les altres candidatures ja estan molt més avançades. Comencem els primers la carrera i per divergències ens hem estancant. L'1 de juny fem un acte molt important amb el president del COI, que preguntarà coses i haurà d'emportar-se la màxima possibilitat de certesa perquè pensi que tindrem un esborrany. Anem apurats de terminis, aquesta és la realitat", ha confessat.

"El que crec és que abans tot el debat intern trigava 24 hores a arribar a les notícies i ara són 24 dècimes de segon el que triga a arribar a Lausana. La major dificultat en això és que es qüestiona al COE, el garant de presentar la candidatura. Hem perdut velocitat, sens dubte. Això ens perjudica. En una carrera curta ens destrossaria, en una llarga no", ha afegit, confirmat que la setmana que ve reprendrà les converses "amb tots els que han intervingut fins ara i amb tots els que vulguin buscar una solució per arribar a un acord".

stats