L'aposta per Xavi, la primera gran decisió de Laporta

L'egarenc aterra a Catalunya per passar-hi les vacances i tractar el seu possible retorn al Barça amb el president

3 min
Xavi i Laporta, quan un era jugador del Barça i l'altre vivia la seva primera etapa com a president

BarcelonaAmb el seu fill Dan en braços i acompanyat de la resta de la seva família, Xavi Hernández va aterrar dilluns al migdia a Barcelona procedent de Doha, la capital del Qatar. Després que l'ARA informés dissabte que el Barça ja hi ha contactat per mirar de convertir-lo en el tècnic del primer equip a partir d'aquest estiu, la seva arribada a Catalunya va generar expectació fins al punt que es van comptar les maletes que venien amb ell a l'avió. En duia més de deu, una xifra més pròpia d'un viatge sense bitllet de tornada que del clàssic parèntesi de final de curs d'un entrenador que treballa lluny de casa. Amb tot, quan desenes de periodistes i redactors gràfics el van abordar a la terminal d'arribades del Prat, Xavi es va limitar a dir que està "de vacances" i que no sap "res" en relació a la trobada que s'espera que tingui amb Joan Laporta en els pròxims dies, amb la banqueta del Camp Nou i el projecte esportiu com a temes a tractar.

El gest quadra amb la prudència que les dues parts volen dedicar a la negociació que pot ser l'inici d'un nou cicle al Barça. L'excapità, que després de dos anys de rodatge a l'Al-Sadd ja es veu preparat per assumir el repte de tornar a l'entitat de la seva vida, vol guardar les formes amb el club qatarià, amb el qual va signar una renovació fins al 2023 no fa ni una setmana. Malgrat que l'acord té una clàusula que li facilitaria la sortida en cas de trucada blaugrana, Xavi sent que ha de ser respectuós amb el xeic que va apostar per ell el 2015, no només per la seva qualitat futbolística, sinó també perquè fes d'ambaixador del país a les portes del Mundial del 2022.

Mentrestant, el Barça, amb Laporta al capdavant, aposta per l'hermetisme i el desmentit sobretot per cuidar les formes amb Ronald Koeman, que encara té un any més de contracte i dissabte disputa a Ipurua contra l'Eibar l'últim partit de la temporada. Tanmateix, comença a ser vox populi, amb l'equip del tot descartat a la Lliga, que el neerlandès no en tindrà prou amb la Copa del Rei per mantenir-se al càrrec. Tampoc amb haver donat l'oportunitat a jovenets com Pedri, Mingueza o Ilaix. En aquesta línia, hores després de la desfeta a casa amb el Celta, RAC1 va informar que hi haurà relleu a la banqueta "en un 99%" de les possibilitats.

Per tant, Laporta i la directiva, sense perdre de vista la feinada econòmica i institucional que els vindrà a sobre arran de l'auditoria que van encarregar quan van agafar les regnes del Barça, han de prendre la primera gran decisió esportiva del seu mandat. A diferència de Bartomeu, l'actual president és partidari de buscar el màxim consens amb els seus directius a l'hora d'escollir la cara visible del projecte. Per això té molt en compte les veus que, igual que va fer el 2003 i el 2008 amb Rijkaard i Guardiola, li demanen ara que faci una aposta contundent per Xavi.

En aquest context s'enquadren els moviments que hi ha hagut amb l'egarenc per part de persones vinculades a la junta i d'executius amb poders com Mateu Alemany, que serà el principal encarregat d'executar els canvis la plantilla del curs que ve. Laporta també considera el criteri dels jugadors, que a principis del 2020, després de l'acomiadament de Valverde, ja aprovaven tenir Xavi com a entrenador i ara tornen a estar il·lusionats amb aquesta possibilitat. I per sobre de tot no perd de vista Messi, que per decidir la seva continuïtat necessita veure que hi ha el propòsit de fer un equip competitiu.

Canvi de paradigma

Abans d'executar res, Laporta s'ha de reunir els pròxims dies amb el principal implicat per saber de primera mà en què consistiria la seva recepta per reconstruir el projecte. A falta de diners per fer fitxatges importants, il·lusionar el barcelonisme amb Xavi d'entrada sona molt bé com a alternativa. Però l'aposta per l'egarenc, més al detall, pot suposar un canvi de paradigma, ja que la seva intenció és comptar amb el seu equip de treball i tenir control sobre àrees que ara mateix funcionen en paral·lel al cos tècnic, com la de metodologia i els serveis mèdics. Xavi no només tornaria al Barça per entrenar el primer equip, sinó que demanaria tenir ascendent sobre departaments que en aquests moments, amb Koeman, van pel seu compte.

I és aquí on el president i els seus col·laboradors han de debatre amb tots els condicionants. Perquè, si fan el pas, hauran de dedicar diners en la reestructuració de càrrecs, amb els riscos que això comporta, i en el fons estarien comprant bona part de l'esquema que l'exjugador tenia treballat amb l'excandidat Víctor Font molt abans de les eleccions del 7 de març passat. Els pròxims dies seran crucials per al futur immediat de la banqueta del primer equip del Barça.

stats