Esports 05/02/2016

L'Audiència de Barcelona suspèn la pena de presó a Mascherano

El jugador va admetre un frau fiscal de 1,5 milions d'euros que va retornar i va pagar una multa superior als 800.000 euros

Roger Requena / Albert Llimós
2 min
Mascherano, declarant

BarcelonaL'Audiència Provincial de Barcelona ha suspès la pena de presó imposada al jugador del Barça Javier Mascherano, que veu ara com el cas de frau fiscal que va admetre de 1,5 milions d'euros arriba al final. L'argentí, que va declarar el 21 de gener sobre els seus problemes d'hisenda, ha aconseguit que el tribunal suspengui la condemna de 12 mesos de presó que tenia (i que no havia de complir).

Inicialment, la defensa del jugador, després d'haver acceptat el frau i restituir-lo, va demanar substituir els 12 mesos de presó per 21.600 euros. Una petició que el ministeri fiscal va acceptar, mentre que l'advocacia de l'Estat va deixar el cas en mans del tribunal perquè era incapaç de valorar si era una xifra adequada. El 26 de gener, cinc dies després que el futbolista acudís a l'Audiència per declarar, la defensa va enviar unes al·legacions perquè la pena quedés suspesa (durant dos anys en els quals no pot cometre cap delicte greu) i no calgués pagar els 21.600 euros proposats inicialment. En l'escrit la defensa va argumentar tres motius pels quals s'havia de donar la suspensió al futbolista:

  1. Es tracta d'un condemnat primari.
  2. La pena és inferior a dos anys.
  3. Es van satisfer les responsabilitats civils. Va regularitzar la situació, abans fins i tot que es querellessin contra ell, pagant totes les quantitats i interessos, i també els costos de l'Advocacia de l'Estat, abans que se celebrés la vista oral.

El 29 d'octubre, Mascherano havia admès haver defraudat 1,5 milions d'euros a Hisenda, una quantitat derivada dels ingressos pels drets d'imatge de Nike durant els exercicis 2011 i 2012. L'argentí havia comès frau utilitzant una societat domiciliada als Estats Units a través de la qual va simular una cessió dels drets d'imatge a una societat instrumental ubicada a Madeira, Portugal. La creació d'aquest entramat va produir-se quan el futbolista jugava al Liverpool, i un cop va arribar a Barcelona va seguir utilitzant ambdues societats.

Després que es destapés el cas, l'argentí va admetre el frau i va pactar una multa de 816.000 euros i un any de presó. A més, el defensa blaugrana ja va pagar el setembre del 2015 els 1,5 milions defraudats, 587.822 euros referents a l'exercici 2011 i 968.907 del 2012, i els interessos pertinents, una xifra que gira entorn els 200.000 euros.

stats