BARÇA
Esports 20/01/2016

El judici per frau fiscal contra Messi se celebrarà del 31 de maig al 3 de juny

La lliga ja haurà acabat i serà després de la final de la Champions League i just abans de la Copa Amèrica Centenari

A.l. / T.p.
3 min
Messi entrant als jutjats de Gavà el setembre del 2013, quan va declarar sobre el cas en què ara serà jutjat.

BarcelonaLa secció 8a de l’Audiència de Barcelona ha assenyalat data per al judici contra Leo Messi i el seu pare, Jorge Horacio Messi, per tres delictes contra la Hisenda Pública. El judici se celebrarà els dies 31 de maig i 1, 2 i 3 de juny de 2016 a les 10 h a la sala polivalent de l’Audiència de Barcelona.

Les dates del judici podrien ser modificades si les defenses al·leguessin alguna coincidència de calendari amb altres casos. El judici, doncs, seria tot just tres dies després de la final de la Champions League a San Siro, el dia 28, amb la lliga ja acabada. El que sí que condiciona aquesta data és la preparació del jugador per a la Copa Amèrica Centenari, ja que la primera jornada serà el dia 3 de juny als Estats Units.

El jutge Manuel Alcover va dictar l'últim mes d'octubre l'obertura del judici oral per tres presumptes delictes de frau fiscal de l'argentí i el seu pare, Jorge. El magistrat del jutjat d'instrucció número 3 de Gavà va determinar en el seu escrit que hi ha "elements que permeten afirmar" que existeixen "indicis racionals de criminalitat respecte de tots dos acusats". El jutge no va fer cas de la petició de la fiscal, que aquest passat 29 de setembre havia demanat que s'exculpés el jugador i el procés continués únicament amb el pare del futbolista. L'advocat de l'Estat demana una pena de 22 mesos i 15 dies de presó.

L'origen de tot

Tot va arrencar el juny del 2013. La fiscalia de delictes econòmics de Barcelona va presentar una querella contra el futbolista argentí, a qui l'acusaven d'haver defraudat 4,1 milions d'euros a Hisenda entre els anys 2007 i 2009. Messi no havia declarat els ingressos que va obtenir a través dels drets d'imatge, superiors als 10 milions, durant aquests tres exercicis, i arrencava un procés que acabarà finalment amb l'argentí al banc dels acusats. Segons la fiscalia, el pare del futbolista, amb consentiment del jugador, va crear una trama instrumental d'empreses amb seu en paradisos fiscals com Belize i l'Uruguai, amb l'únic objectiu d'evadir impostos. Com a primera mesura, Messi va abonar una declaració complementària de 10 milions aquell mateix mes de juny, corresponent als exercicis 2010 i 2011, i al setembre va pagar 5 milions més, els 4,1 de la quota presumptament defraudada, i la resta pels interessos derivats.

El setembre del 2013, en un dels pitjors dies de la seva vida –segons expliquen els qui el coneixen–, Messi va declarar als jutjats de Gavà. "No em llegia els contractes ni els papers que firmava", va dir el futbolista al jutge. "Signo el que em diu el meu pare que signi, no miro ni pregunto res. Si ho diu el meu pare ho signo amb els ulls tancats", va declarar el jugador, complint al peu de la lletra la defensa que havia articulat el seu advocat Cristóbal Martell, posteriorment substituït per l'exmagistrat del Tribunal Suprem Enrique Bacigalupo.

Després d'un any d'investigacions, el mes de juny del 2014, la fiscal Raquel Amado va canviar la seva posició. L'estratègia donava els seus fruits. En el seu escrit va concloure que Messi desconeixia l'entramat societari que havia muntat el seu pare i el deixava al marge de qualsevol activitat defraudatòria. El jutge, però, va mantenir l'acusació.

Un any més tard, tot i que la fiscalia exculpava Messi, l'advocat de l'Estat va mantenir l'acusació, de 22 mesos i 15 dies de presó. L'advocacia de l'estat, òrgan presidit per Marta Silva de Lapuerta, que va formar part de la directiva del Madrid, representa els interessos d'Hisenda. Finalment, el jutge va decidir dictar l'obertura del judici oral, contra el pare i també contra el jugador. I Messi haurà de ser jutjat el proper maig i juny.

stats