Sebastian Vettel diu que no correrà el GP de Rússia i critica Vladímir Putin

La fermesa de l'alemany contrasta amb la postura d'altres pilots com Fernando Alonso i Charles Leclerc, que ho deixen "en mans de l'organització"

3 min
Sebastian Vettel durant els tests de pretemporada al Circuit de Barcelona

MontmelóLa guerra entre Rússia i Ucraïna no ha deixat indiferents els boxs de la Fórmula 1. Hores després que el president rus, Vladímir Putin, prengués la decisió d'envair Ucraïna, els motors es tornaven a engegar al Circuit de Catalunya en la segona jornada dels tests de pretemporada. Durant la sessió matinal el focus estava posat sobre el rendiment dels monoplaces, però, un cop el semàfor s'ha posat vermell i els pilots han començat a fer acte de presència a la sala de premsa, les mirades s'han desviat cap al conflicte. Dels cinc pilots que han comparegut (les rodes de premsa es fan per grups dels diferents equips), Sebastian Vettel ha sigut el més contundent: "Jo no correré al Gran Premi de Rússia".

"Crec que és horrible veure el que està passant. Si mires el calendari, tenim una carrera programada a Rússia. Personalment, no crec que s'hagi de córrer. Jo no hi aniré. La meva decisió està presa", ha dit el quatre cops campió del món de F1. "Crec que està malament córrer en aquest país. Em sap greu per la gent innocent que està perdent la vida, que està sent assassinada per raons estúpides sota un lideratge molt estrany i boig", ha afegit el pilot d'Aston Martin, referint-se a Putin i demanant responsabilitat a l'organització en una situació extrema. Com ell, tot i que menys contundent, s'ha posicionat l'actual campió del món, Max Verstappen. "Quan un país està en guerra, no és correcte córrer-hi", ha sentenciat el neerlandès sobre el GP que s'ha de disputar el cap de setmana del 25 de març.

A diferència de Vettel i Verstappen, Fernando Alonso ha sigut més críptic i ha decidit no mullar-se. "[Disputar el GP de Rússia] és una decisió de la Fórmula 1. Nosaltres pilotem. Tenim la nostra opinió, però qui decideix és l'organització. Ells prendran la millor decisió", ha assegurat el pilot espanyol. Com ell, el pilot de Ferrari Charles Leclerc ha reconegut la tristesa dels esdeveniments, però no s'ha volgut posicionar sobre la necessitat o no de córrer el GP de Rússia: "No tinc prou informació per opinar".

Fernando Alonso durant els tests de pretemporada en el Circuit de Catalunya

Reunió d'urgència aquest vespre

En la segona roda de premsa del dia, amb diversos caps d'equip del Mundial, el conflicte rus ha deixat una baixa important en la compareixença. Guenther Steiner, líder de l'equip Haas, escuderia patrocinada principalment per l'empresa russa Uralkali, no hi ha assistit. El president de la companyia, Sergey Chemezov, és a la llista de sancionats que els Estats Units ha imposat a Rússia. Uralkali, gegant en la producció de fertilitzants de potasses, es va convertir l'any passat en el principal patrocinador de l'equip Haas, que veu perillar la seva estabilitat econòmica arran del conflicte. De fet, Uralkali ja ha caigut a la borsa després de l'atac rus.

Per la seva banda, el cap d'equip de Ferrari, Mattia Binotto, present en la roda de premsa, ha confirmat que aquest dijous al vespre hi ha convocada una reunió entre tots els equips del Mundial "per tal d'entendre i gestionar la situació". "La Fórmula 1 no és el més important en aquesta situació. És molt més seriós el que està passant a Ucraïna", ha dit.

Max Verstappen durant els tests de pretemporada al Circuit de Catalunya.
"Ha sigut una decisió injusta"

En la plana estrictament esportiva, Max Verstappen, lluny d'esvair les acusacions fetes dimecres per Lewis Hamilton, ha volgut deixar clar que l'acomiadament de Michael Massi com a director de cursa de Fórmula 1 li sembla "injusta" i "una mala decisió". "Per a mi, és molt injust el que li ha passat al Michael: l'han ensorrat. En primer lloc, per a mi és inacceptable. I ara, bàsicament, que l'acomiadin és realment increïble. Ho sento molt pel Michael. Acomiadar-lo immediatament, per a mi, no és la decisió correcta. Li desitjo el millor i espero que sigui millor que ser director de cursa de F1", ha explicat el campió del món.

stats