Futbol
Esports 18/07/2021

La pretemporada més determinant d'Álex Collado

Els amistosos d'estiu seran "molt importants" perquè pugui convèncer Koeman; si no, el seu futur passaria per una cessió o un traspàs

4 min
Álex Collado

BarcelonaÀlex Collado va debutar amb el primer equip del Barça de la mà d'Ernesto Valverde en la jornada 36 –l'antepenúltima del campionat de Lliga– de la temporada 2018-2019 contra el Celta de Vigo, a pocs dies de la desfeta de Champions a Anfield. El jugador del planter va disputar gairebé tot el partit perquè va entrar als sis minuts per un lesionat Ousmane Dembélé. El matx va acabar amb una derrota intranscendent del Barça a Balaídos (2-0). "M'ha dit que estigui tranquil i que desplegui el mateix joc que faig amb el Barça B", va explicar llavors el debutant sobre les indicacions que li havia donat el tècnic extremeny. Van ser les primeres i últimes instruccions de Valverde que rebria Collado en un partit oficial, perquè no tornaria a trepitjar la gespa amb la samarreta del primer equip fins a la jornada 21 del curs 2019-20, quan va jugar cinc minuts a Mestalla en una derrota del Barça en què Quique Setién començava a esgotar el poc crèdit que tenia a la banqueta blaugrana.

Amb l'entrenador càntabre, Collado era un habitual de la dinàmica del primer equip, però malgrat anar convocat sovint només va disputar aquests cinc minuts contra el València. Les coses per al de Sabadell no millorarien amb l'arribada de Ronald Koeman, que va comptar tan poc amb ell que la temporada passada el capità del filial no va jugar ni un minut amb el primer equip i únicament va formar part de la llista de convocats en tres partits: contra l'Alabès a casa en un duel de Lliga, davant el Cornellà en l'estrena del Barça a la Copa i contra el Sevilla en l'anada de les semifinals de la mateixa competició.

Mentre Collado era dels millors al filial, amb un rol clau en el tram final de la temporada, en què l'equip de Garcia Pimienta es va classificar per jugar el playoff d'ascens, Koeman comptava bàsicament amb un grup reduït de futbolistes de confiança, amb el defensa Óscar Mingueza i el migcampista Ilaix Moriba com a jugadors del filial amb més minuts. El vallesà va fer vuit gols, alguns espectaculars, i va donar tres assistències en 22 partits a Segona B.

Ara Collado viurà una pretemporada determinant per al seu futur com a blaugrana. El Barça, ja amb Joan Laporta com a president, el 31 de març va executar l’opció d’extensió de contracte i va ampliar el vincle de Collado amb el club fins al 30 de juny del 2023. I, amb la renovació ja assegurada, el rol del jugador en els amistosos d'aquest estiu serà "molt important per demostrar que pot tenir lloc al primer equip", segons apunten des de Sant Joan Despí. Des de la cúpula esportiva no es dubta que el futbolista "té qualitat per estar el primer equip", però insisteixen en la importància que ho pugui demostrar durant la pretemporada sota les ordres de Koeman. La preparació estiuenca del Barça definirà el futur de Collado, que si finalment no aconsegueix assentar-se al primer equip difícilment tornaria al filial, sinó que se li buscaria una sortida en forma de cessió o traspàs. Per la seva part, el futbolista ha fet diverses declaracions i ha publicat continguts a les seves xarxes socials en què defensa que el seu desig és seguir al Barça.

Un últim curs de maduració

Des de la Ciutat Esportiva també realcen que Collado ha "madurat molt" com a futbolista en l'última temporada i que això "s'ha vist reflectit en el seu rendiment" damunt del terreny de joc. Un curs en què el capità del filial va rebre la complicitat i els elogis de Garcia Pimienta, que no va dubtar en afirmar, a principis d'abril, que el jugador "serà la temporada vinent al primer equip i tindrà molts minuts". En les pròximes setmanes es veurà si la previsió de l'exentrenador del filial es compleix.

Álex Collado darrere Ronald Koeman durant un entrenament de pretemporada.

L'extrem, que també pot jugar com a interior, va ser un dels líders del Barça B el curs passat, però la seva realitat hauria pogut ser diferent. Conscient ja abans de l'inici de la temporada passada que amb Koeman ho tindria difícil, l'anterior agència de representació del futbolista ho tenia tot lligat perquè el sabadellenc jugués cedit al Girona i es foguegés a Segona A en lloc de fer-ho amb el filial a Segona B. És un camí que va seguir, per exemple, Monchu. Collado, però, va canviar de plans i d'agència, en un gir contractual que avui està en mans d'advocats. Poc temps després d'aquest canvi de representants, el futbolista va ser ofert durant el mercat hivernal passat al futbol italià. Segons va publicar Mundo Deportivo, Collado va estar a prop de signar per la Sampdoria en una operació en què va planejar l'ombra d'Ariedo Braida, que llavors ja era exempleat del Barça.

L’operació amb el club italià no va prosperar i Collado va acabar la temporada sent decisiu al Barça B. Amb 22 anys, els mateixos que complirà a l’agost Riqui Puig, company de generació amb qui no sempre ha tingut bona química malgrat protagonitzar grans jugades plegats al planter, el sabadellenc afronta un estiu determinant per a un futbolista que juga al Barça des que hi va entrar a formar part en l’aleví B. A favor seu hi juguen factors com la marxa de Trincao, cedit al Wolverhampton, la necessitat del club de comptar amb els joves i un destacat final de temporada amb el filial.

stats