RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 03/02/2023

Bruixeria gallega per curar el mal d'ull que pateix l'Espanyol

Denis i Joselu es retroben a l'Espanyol una dècada després de rescatar econòmicament el Celta

3 min
Denis Suárez i Diego Martínez, dos dels gallecs del primer equip de l'Espanyol

BarcelonaL’Espanyol s’abraça a la cultura popular gallega. Amb l’arribada de Denis Suárez en l’últim dia del mercat hivernal, el club blanc-i-blau ja compta amb dues bruixes per desfer el mal d’ull que ha patit al llarg de la primera volta de la Lliga. Una dècada després d’ajudar a salvar econòmicament el Celta de Vigo, Denis i Joselu coincidiran per primer cop en un mateix equip, l’Espanyol, on aspiren a crear una societat que ajudi a aixecar el vol a un equip que no vol conformar-se amb la permanència. 

El migcampista de Salceda de Caselas i el davanter, gallec d’adopció tot i néixer a Stuttgart, es van conèixer a les categories inferiors del Celta quan eren dos adolescents. Van arribar a compartir alguns entrenaments amb el primer equip del conjunt viguès, però encara no saben què és jugar junts un partit oficial. Podrien fer-ho per primer cop aquest dissabte, contra l’Osasuna (14 h, DAZN), en el que seria el debut del primer amb la samarreta de l’Espanyol. 

Denis, dos anys més petit que Joselu, va aterrar a les categories inferiors del Celta la temporada 2009-10, la mateixa en què el davanter començava a fer-se un forat al primer equip. “Al principi la direcció esportiva pensava que Denis era massa jove per estar a Segona B, i per això vam passar-lo del filial al juvenil. Però passat un temps van haver de rectificar”, recorda a l'ARA qui va ser el seu entrenador al Celta B, Milo Abelleira. “Com a persona era un noi excepcional, diferent en molts aspectes de la resta. Es bolcava totalment en el futbol, era reservat i molt seriós per l’edat que tenia, contrastava amb altres jugadors més bromistes com Iago Aspas o Hugo Mallo. Sent jove, Denis ja semblava adult”, rememora l’exdirector esportiu de l’Espanyol Paco Herrera, que va entrenar el primer equip del Celta la temporada 2010-11. 

Dues vendes que van salvar el Celta

El tècnic català, que va donar oportunitats al primer equip a diversos joves del planter, no va poder fer-ho amb Denis. “Quan estava a punt per debutar, el club ens va dir que no el féssim jugar per evitar que es lesionés, perquè ja estava venut al Manchester City”, recorda. El migcampista va marxar a Anglaterra amb només 17 anys a canvi d’un milió més variables. Herrera tampoc havia pogut entrenar Joselu perquè l’estiu anterior havia estat traspassat al Reial Madrid per 1,5 milions d’euros. El planter va resultar la palanca que va salvar el Celta, que anys abans havia iniciat un concurs de creditors per garantir la seva supervivència. 

Amb la venda de dues de les seves perles d’A Madroa, el club gallec va poder solucionar bona part de les urgències econòmiques que arrossegava i que havien amenaçat la seva viabilitat. “Si no venem cap jugador podem tenir algun problema”, havia advertit el president del club, Carlos Mouriño. Sí, el mateix que va condemnar Denis a l’ostracisme anys més tard. “Van decidir vendre’m a mi i no vaig tenir problemes per acceptar la seva decisió perquè sabia que el club ho necessitava, i per a mi també era una bona oportunitat anar a Anglaterra”, va reconèixer el mateix Denis anys més tard. 

“Era un noi que, amb totes les condicions que tenia, tant físiques com tècniques i tàctiques, sabíem que podia arribar a fer coses grans. El vèiem per al primer equip; des de petit sempre havia tingut encert de cara a porteria”, completa Abelleira, que destaca en quina faceta va haver de millorar més: “El que més ens feia dubtar d’ell era l’aspecte defensiu, però amb els anys ho va treballar bé i va millorar molt a l’hora de fer pressions i cobertures”. 

Després de desenvolupar en paral·lel dues trajectòries força exitoses, Joselu i Denis han aterrat a l’Espanyol a pràcticament cost zero: pel davanter només ha hagut d’assumir una prima de fitxatge l’import de la qual no ha transcendit, mentre que pel migcampista pagarà 200.000 euros que podrien triplicar-se en cas de permanència.

“Denis elevarà el nivell de la plantilla; li anirà bé a l’Espanyol, té molta qualitat i sap donar sentit al futbol d’atac”, analitza Herrera, que no té dubtes que formarà una gran societat amb Joselu: “Si una cosa vaig aprendre a Vigo és que els gallecs s’ajuden molt entre ells. Estic segur que estarà a prop seu”. El punta, que ha aconseguit firmar 11 gols a la primera volta, celebra l’arribada d’un dels millors assistents de la Lliga. Ho fa també un altre gallec, Diego Martínez, que celebra tenir un argument més de pes en atac. “No m’he oblidat de jugar a futbol en sis mesos”, va aclarir Denis a la seva presentació. L’Espanyol allunya les meigas.

stats