Estils 22/04/2021

Descobreix els orígens de la nostra cuina amb l’ARA

Esmorza com un neandertal, dina com un càtar i sopa com un indià. Tres llibres per aprendre tota la història dels fogons de Catalunya

2 min
Llibres
Dossier Cuina per llegir: el menú de l'ARA Desplega
Tast
Que vagi de gust
Esmorzar
I els cuiners, què llegeixen?
Aperitiu
Ficció i cuina: del ‘Tirant’ a Rusiñol
Vermut
Què menges i com investigues
Canya
Una revolució ajornada als fogons i als llits
Aperol Spritz
Venècia i Sicília, dues maneres de menjar i investigar
Tapes
Més de 55 novetats gastronòmiques per regalar (o autoregalar-se)
Dieta
"No hi ha res més de dretes que un plat de cigrons"
Esferificacions
La vinyeta gastronòmica de Javirroyo
Picada
'Superglue' i filferro, els secrets de la fotografia gastronòmica
Pa i mantega
La cuina, el refugi de la pandèmia
Guarnició
Un ‘instagramer’ gastronòmic a la teva llibreria
Farciment
“Vull que la gent somrigui quan em veu fent una recepta”
Salses
La biblioteca que Carlos Ruiz Zafón hauria volgut conèixer
Primer plat
Història de la cuina catalana
Xup-xup
Rondissoni, el mestre de les nostres àvies
Plat de tall
A cuinar!
Amanida
Descobreix els orígens de la nostra cuina amb l’ARA
Postres
"L'únic que els falta a les roses per ser perfectes és ser comestibles"
Cava
Sant Jordi i jo: una història d’amor
Cafè i copa
Begudes i menges literàries, antologia desordenada
Ressopó
Aliments poètics

Fins al 7 de maig l’ARA ofereix La cuina antiga, La cuina medieval i renaixentista i La cuina modernista de l’historiador i gastrònom Jaume Fàbrega. Tres volums de Viena Edicions per conèixer una mica millor la història de la cuina catalana, la més antiga (escrita) d’Europa.

Els romans menjaven ajaguts. El setè art ho ha retratat molt bé, però el que revela l’historiador Jaume Fàbrega és que el menjar sempre estava trossejat, i que no hi havia mai cap os ni cap entrebanc perquè, si no, amb la posició podrien tenir perill d’ennuegament. També explica que a la cuina medieval trobem una gran fita, la que marca Francesc Eiximenis, l’autor del que es podria considerar el primer manual de teoria gastronòmica a Europa, Com usar bé de beure e menja, que va escriure dins del volum Lo Crestià. L’autor hi va descriure consells d’urbanitat i de comportament a taula, entre altres temes. “No és un receptari, però indirectament sí que hi ha receptes, com una beguda afrodisíaca que explica que va prendre un canonge quan va anar als banys àrabs”, relata Fàbrega. La beguda estava feta amb rovells d’ou, espècies i malvasia. 

Les consideracions de l’escriptor Francesc Eiximenis són inèdites per a l’època (segle XIV), “i tots hauríem de ser conscients que la nostra cultura té un volum d’aquestes característiques”, diu Fàbrega. De fet, “s’acostuma a dir que va ser un autor francès qui va escriure el primer tractat sobre gastronomia [La fisiologia del gust, de Jean Anthelme Brillat-Savarin], però no és així. Va ser Francesc Eiximenis, i després altres autors medievals que el van seguir”, diu Jaume Fàbrega. Segons l’historiador, l’origen dels autors és la causa que un llibre i l’altre hagin tingut difusions diferents. “El nostre país no és França, per això no es coneix el llibre de Francesc Eximenis, però tampoc d’altres de medievals com El Llibre de Sent Soví, el Llibre de parellar de menjar, el Llibre de totes maneres de confits o el Llibre del coc”. 

Qui es va inventar els restaurants?

A La cuina modernista, Fàbrega tant explica la cuina dels burgesos com la dels obrers, “que menjaven a les fondes dels sisos, perquè costaven sis rals”. Fàbrega explica que els burgesos van inventar els restaurants, a imitació de França. “Els primers, situats a Barcelona, eren tan luxosos que només se’ls podia permetre la població més adinerada, i d’aquí que es fes popular l’expressió sopar de duro, perquè volia dir àpats molt cars”, explica Fàbrega.

Sobre la paraula restaurant, l’historiador recorda la curiositat que la paraula prové del francès, i d’una època concreta, la Revolució Francesa, quan molta població del país veí es va traslladar a París. “Vivien en habitacions llogades, sense cuina, i per tant per menjar havien d’anar a fora, i ho feien a les entrades d’hotels ocupats, on es cuinaven plats únics, que acostumava a ser escudella barrejada”, diu Fàbrega. Per tant, aquell plat calent restaurava la persona. I havia sigut cuinat a l’entrada d’un hotel (casa particular) ocupat. L’origen de la paraula hotel també prové de la mateixa època.

Com pots aconseguir la promoció?

Disponible al teu quiosc i i en aquest enllaç fins al 7 de maig. 5% de descompte per als subscriptors. 

Tres llibres de l’historiador i gastrònom Jaume Fàbrega

‘La cuina antiga. Ibers, grecs i romans’

Aquest llibre obre les portes al fascinant món de la cuina antiga: les preparacions dels nostres avantpassats més remots del paleolític, la cuina d’olles i cassoles del neolític, la robusta alimentació dels ibers i la delicada cuina grega i romana. Receptes explicades pas a pas, fàcils i sempre delicioses.

l Viena Edicions

l 208 pàg. / 20 €


‘La cuina medieval i renaixentista. Moros, jueus i cristians’

Jaume Fàbrega ens ofereix un ampli receptari de cuina medieval i renaixentista precedit d’un recull de les tècniques, els costums i la fusió de tradicions culinàries de l’època. Totes les receptes, de les més elementals a les més elaborades, s’expliquen pas a pas i s’adapten els ingredients a l’època. 

l Viena Edicions

l 344 pàg. / 26 €


‘La cuina modernista. Obrers, menestrals, burgesos i indians’

Jaume Fàbrega reivindica el Modernisme com l’edat d’or de la cuina catalana i ens explica què menjaven i què bevien en aquella època tant els obrers com els burgesos i quins menús oferien les fondes i els restaurants més luxosos del moment. A la segona part del volum fa una exhaustiva recopilació de les receptes pròpies de l’època.

l Viena Edicions

l 264 pàg. / 22 €

Dossier Cuina per llegir: el menú de l'ARA
Vés a l’ÍNDEX
stats