Feminismes

Polèmica pel nomenament d'Isabel García, una antitrans, com a directora de l'Institut de les Dones

Col·lectius LGTBI, així com Sumar i Podem, reclamen al president espanyol el cessament del càrrec

ARA
2 min
Isabel García, nova directora de l'Institut de les Dones del govern espanyol.

BarcelonaEl nomenament de la canària Isabel García com a nova directora de l'Institut de les Dones del govern espanyol ha aixecat polseguera entre els col·lectius que representen persones trans pels seus "discursos obertament transfòbics i anti drets trans" durant la tramitació de la llei trans que va impulsar la llavors ministra d'Igualtat, Irene Montero, i que va comptar amb l'oposició frontal de part del feminisme del PSOE, tot i que finalment hi van donar el seu suport en el moment de la votació, tret de l'abstenció de la veterana Carmen Calvo.

Inscriu-te a la newsletter Feminismes L'actualitat, amb visió de gènere
Inscriu-t’hi

García ha treballat en la gestió de les polítiques d'igualtat enfocades sobretot a les àrees d'esports, joventut i igualtat d'oportunitats entre homes i dones, així com la lluita contra la violència masclista i fins i tot ha rebut diversos reconeixements per aquesta tasca al País Valencià, d'on ha estat diputada a la Diputació de València i regidora a l'Ajuntament de Xirivella. Durant el llarg debat previ a l'aprovació de la llei trans, la socialista va expressar obertament la seva oposició a la norma i, a través de Twitter, va arribar a demanar la dimissió de la ministra Montero, a qui va titllar irònicament de "musa del postmodernisme" i de "nova santa al santoral queer".

En un altre missatge a la xarxa social, García es mostra indignada perquè la celebració del 8-M hagi deixat de ser la reivindicació del dia de "la dona treballadora" –fa anys que ha perdut l'adjectiu de treballadora i s'ha optat per l'ús del plural dones per visibilitzar-ne la pluralitat– per convertir-se en un "poti-poti on caben" els trans, el col·lectiu LGTBI o la violència masclista. Però en tuits anteriors, com un del febrer del 2017, rebutja l'arribada del bus transfòbic que va posar a rodar per la geografia espanyola el grup ultra d'Hazte Oír.

En un comunicat, la Federació Plataforma Trans i Eufòria Famílies Trans Aliades han criticat el nomenament de García per aquests discursos en contra dels drets dels trans i han demanat a la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, que revoqui aquesta designació i posi al capdavant de l'organisme una dona que defensi totes les dones, també les trans.

Sumar s'ha afegit a les crítiques pel nomenament i ha assegurat que és "inacceptable" que l'Institut estigui "en mans de qui menysprea i insulta les dones i les persones LGTBI". A la xarxa social X (abans Twitter), la formació que lidera Yolanda Díaz s'ha pronunciat així i ha apel·lat a la llibertat com a valor que si no pot ser de "totes, tots i totis, no és de ningú".

També l'exministra Montero ha entrat en el debat i, adreçant-se al president espanyol, Pedro Sánchez, li ha demanat que no miri cap a una altra banda i cessi García.

stats