Feminismes

Polèmica pel nomenament d'Isabel García, una antitrans, com a directora de l'Institut de les Dones

Col·lectius LGTBI, així com Sumar i Podem, reclamen al president espanyol el cessament del càrrec

ARA
2 min
Isabel García, nova directora de l'Institut de les Dones del govern espanyol.

BarcelonaEl nomenament de la canària Isabel García com a nova directora de l'Institut de les Dones del govern espanyol ha aixecat polseguera entre els col·lectius que representen persones trans pels seus "discursos obertament transfòbics i anti drets trans" durant la tramitació de la llei trans que va impulsar la llavors ministra d'Igualtat, Irene Montero, i que va comptar amb l'oposició frontal de part del feminisme del PSOE, tot i que finalment hi van donar el seu suport en el moment de la votació, tret de l'abstenció de la veterana Carmen Calvo.

García ha treballat en la gestió de les polítiques d'igualtat enfocades sobretot a les àrees d'esports, joventut i igualtat d'oportunitats entre homes i dones, així com la lluita contra la violència masclista i fins i tot ha rebut diversos reconeixements per aquesta tasca al País Valencià, d'on ha estat diputada a la Diputació de València i regidora a l'Ajuntament de Xirivella. Durant el llarg debat previ a l'aprovació de la llei trans, la socialista va expressar obertament la seva oposició a la norma i, a través de Twitter, va arribar a demanar la dimissió de la ministra Montero, a qui va titllar irònicament de "musa del postmodernisme" i de "nova santa al santoral queer".

En un altre missatge a la xarxa social, García es mostra indignada perquè la celebració del 8-M hagi deixat de ser la reivindicació del dia de "la dona treballadora" –fa anys que ha perdut l'adjectiu de treballadora i s'ha optat per l'ús del plural dones per visibilitzar-ne la pluralitat– per convertir-se en un "poti-poti on caben" els trans, el col·lectiu LGTBI o la violència masclista. Però en tuits anteriors, com un del febrer del 2017, rebutja l'arribada del bus transfòbic que va posar a rodar per la geografia espanyola el grup ultra d'Hazte Oír.

En un comunicat, la Federació Plataforma Trans i Eufòria Famílies Trans Aliades han criticat el nomenament de García per aquests discursos en contra dels drets dels trans i han demanat a la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, que revoqui aquesta designació i posi al capdavant de l'organisme una dona que defensi totes les dones, també les trans.

Sumar s'ha afegit a les crítiques pel nomenament i ha assegurat que és "inacceptable" que l'Institut estigui "en mans de qui menysprea i insulta les dones i les persones LGTBI". A la xarxa social X (abans Twitter), la formació que lidera Yolanda Díaz s'ha pronunciat així i ha apel·lat a la llibertat com a valor que si no pot ser de "totes, tots i totis, no és de ningú".

També l'exministra Montero ha entrat en el debat i, adreçant-se al president espanyol, Pedro Sánchez, li ha demanat que no miri cap a una altra banda i cessi García.

stats