Periodisme

Nova victòria del príncep Enric en la seva croada contra els tabloides britànics

El duc de Sussex ha arribat a un acord extrajudicial amb el grup Mirror per la violació de la seva intimitat

3 min
La batalla legal del príncep Enric

LondresNova victòria del príncep Enric en la seva croada contra els tabloides britànics. L'equip legal que el representa ha anunciat aquest divendres al migdia que ha acceptat un acord extrajudicial amb el Mirror Group Newspapers (MGN) com a compensació per la pirateria telefònica i altres violacions de la privacitat que van servir per aconseguir informació amb què nodrir els diaris del conglomerat d'informacions sobre ell.

El pacte posa fi a una batalla legal de quatre anys i tanca la porta a dos nous judicis. En el primer, contra el mateix grup mediàtic, el jutge Timothy Fancourt, del Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les, va atorgar 140.000 lliures d'indemnització a Enric per la pirateria telefònica a què el segon fill de Carles d'Anglaterra va ser sotmès entre 2003 i 2009. Una pirateria que el tribunal va considerar demostrada en 15 dels 33 articles presentats com a proves del presumpte delicte. El jutge no va dir que la resta d'informacions no s'haguessin obtingut mitjançant pirateria o altres mitjans il·legals, però va afirmar que no havia quedat prou demostrat. El pacte d'avui fa referència a 115 articles més que havien quedat exclosos del primer procediment judicial. Només les costes dels procediments previs ja han suposat el pagament de 400.000 lliures per part de MGN.

Enric, de 39 anys, havia demandat el Mirror Group Newspapers (MGN) per danys i perjudicis, al·legant que els periodistes de les seves publicacions havien practicat la pirateria, l'anomenat blagging (l'obtenció d'informació per engany) i l'ús d'investigadors privats per aconseguir dades privades i difondre-les en publicacions. Al desembre, el magistrat Timothy Fancourt va dictaminar que la pirateria telefònica es va convertir en "general i habitual" a les capçaleres de MGN a finals de la dècada de 1990 i que es va practicar, en major o menor grau, fins al 2011.

Meghan, l'ase dels cops

En un comunicat llegit a la seu dels jutjats, David Sherborne, l'advocat del duc de Sussex, ha carregat contra l'aleshores editor del Daily Mirror, el polèmic periodista Piers Morgan, que "sabia perfectament què estava passant" pel que fa a l'ús de la pirateria telefònica. Es tracta d'un fet que Morgan sempre ha negat. Enric i el periodista mantenen una agra batalla des de fa temps en la qual la dona del príncep, Meghan Markle, ha sigut l'ase preferit dels cops de Piers Morgan.

Uns comentaris feridors sobre l'exactriu que Morgan va fer a la televisió van provocar que marxés del programa d'ITV News Good morning, Britain. En el comunicat d'Enric s'apunta al "menyspreu" de l'exeditor del Mirror sobre la sentència de fa quasi dos mesos. Per la seva banda, un portaveu de MGN ha dit: "Estem satisfets d'haver arribat a aquest acord, que dona més claredat al nostre negoci i que ens permet avançar respecte a uns fets que van tenir lloc fa molts anys i pels quals hem demanat disculpes".

Enric va demandar MGN per la publicació de 148 articles, que al·legava que havien estat obtinguts il·legalment. Quan el juny de l'any passat va declarar, va afirmar que estava motivat pel desig de protegir la seva dona. El duc no ha estat present avui a Londres. L'anunci de l'acord s'ha produït tres dies després de la visita llampec al seu pare, de poc més de trenta minuts, menys de 24 hores després que es conegués que Carles d'Anglaterra pateix un càncer, que el palau de Buckingham no ha identificat.

Aquest any Enric encara té pendents altres judicis contra altres mitjans de comunicació britànics pels mateixos motius.

stats