La ruta
Girona 07/12/2022

Un passeig entre esquerdes per un bosc encantat a tocar de l'estany de Banyoles

La llegenda diu que les baumes són la casa de les goges, unes fades misterioses que vivien a prop dels estanys i torrents

ARA
2 min
El bosc de les Estunes, a Porqueres

Les Estunes (Porqueres)A tocar de l’estany de Banyoles s’hi amaga un bosc encantat ple de baumes i esquerdes. És el paratge de les Estunes. La llegenda diu que enmig d’aquests palaus de travertí s’hi amagaven les goges, unes fades de bellesa extraordinària que només es deixaven veure de nit a través d’una tímida llum que emanava de les esquerdes. La ruta que us proposem és molt fàcil i recomanada per fer amb nens, sempre que es vigili amb les esquerdes, que són de metres de profunditat. La zona és de gran valor natural i està declarada espai d’interès geològic.

El bosquet de roures i alzines de les Estunes està situat al municipi de Porqueres, però des del llac mateix s’hi pot anar a peu si es pren el camí passat el camp de futbol de Banyoles. Per als que hi vulguin anar directament, hi ha un pàrquing gratuït ben senyalitzat. Un cop aparcats, el recorregut és circular i ben senzill, de com a màxim mitja hora si es fan parades. A poc a poc es van descobrint les esquerdes, fins que, de cop, n’hi ha una de més gran que dona accés a un gran palau rocós que es pot travessar. Si els més petits porten frontals, s’ho passaran d’allò més bé.

  1. El recorregut és molt senzill. Sortint del pàrquing a la dreta tindrem el primer tast d'esquerdes. Són de poca profunditat i ens deixen amb ganes de veure'n més.
  2. És bo desviar-se del camí per trobar-les, anant sempre amb compte de no caure-hi. Pot ser que alguna fada hagi deixat caure una mica de purpurina abans d'endinsar-se dins les roques.
  3. Les esquerdes més interessants les trobarem seguint el camí principal a l'esquerda. Progressivament es van fent més profundes i ens deixen veure les baumes sota terra: les cavitats que es formen dins de la roca però que no són una caverna perquè no tenen gaire profunditat.
  4. Travessem dos pontets per sobre de les esquerdes i, de cop, trobem una entrada misteriosa a l'esquerra. És la bauma principal. Una persona pot caminar-hi bé.
  5. És un recorregut misteriós però poc claustrofòbic, perquè sempre veurem l'escletxa de llum que surt dalt del bosc d'alzines i roures.
  6. El camí dins la bauma ens guia fins a una sortida que permet veure els diferents estrats de travertí. L'espai és màgic, però també té un gran interès geològic i en aquest punt es veu com se n'ha extret pedra.
  7. Si continuem a l'esquerra ens trobarem amb una via morta que ens porta al final d'una esquerda i que està tancada per la finca veïna.
  8. El camí cap a la dreta fa la volta al bosc. En un moment es pot anar a la dreta per tornar a la bauma principal.
  9. Seguint recte s'acaba de fer el recorregut circular, però no hi ha gran interès més enllà de comprendre que és una zona molt petita i aïllada entre camps que ha perdurat força intacta fins als nostres dies.
  10. El camí principal ens torna a l'aparcament. Tant l'entrada com l'estacionament a les Estunes és gratuït. Hi ha dues taules de pícnic a l'inici per si s'hi vol menjar.
stats