Dimiteix l'enviat especial de Trump per a Ucraïna

Kurt Volker va facilitar el contacte entre l'advocat del president i funcionaris ucraïnesos

Primera víctima de l' afer Ucraïnagate que esquitxa la presidència de Donald Trump. Kurt D. Volker, l'enviat especial del departament d'Estat per a aquest país, ha renunciat al seu càrrec després que el seu nom aparegués citat en la denúncia anònima que situa el president i el seu advocat, Rudolph W. Giuliani, pressionant per trobar informació que perjudiqués el candidat demòcrata Joe Biden.

El denunciant anònim que va revelar la conversa entre Trump i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, sobre els negocis del fill de Biden al país, cita el nom de Volker com l'encarregat de fer de pont entre els funcionaris ucraïnesos i l'advocat Giuliani, a qui assenyala com "la figura central" de la trama. Segons el 'New York Times', al juliol Andriy Yermak, un amic íntim del president ucraïnès, va demanar a Volker que li concertés una cita amb l'exalcalde novaiorquès i ell ho va fer.

Guia per no perdre's en el procés de l''impeachment'

La seva dimissió, encara que sense explicació oficial, ha provocat que l'oposició del Partit Demòcrata s'afanyi a iniciar els tràmits per obrir un judici polític, l''impeachment', contra Trump al Congrés dels Estats Units, la institució amb potestat per construir el cas que permeti la investigació i eventual destitució del president. Els demòcrates havien anunciat que Volker seria un dels citats a declarar la pròxima setmana i han demanat al secretari d'Estat, Mike Pompeo, que els passi informació relacionada sobre el cas.  Una altra testimoni serà l'exambaixadora nord-americana a Kíev Marie Iovanovitx, que va dimitir al maig i que també surt en la conversa entre els dos president. Trump es va referir a la diplomàtica Trump, segons la versió de la Casa Blanca de la seva conversa del 25 de juliol amb Zelenski, feia una mala gana sobre I ovanovitx, fent referència a ella com "la dona" que era una "mala notícia".

Preocupació a Kíev

El govern de Zelenski ha mostrat la seva preocupació per trobar-se al mig de la polèmica per l’impacte de la seva relació amb els Estats Units, el seu gran aliat en el conflicte que manté amb la Rússia de Putin arran de l'annexió unilateral de Crimea.

La sortida de Volker taca la seva carrera diplomàtica, ja que havia sigut ambaixador dels Estats Units davant l'OTAN i des del 2017 ocupava el lloc d'enviat especial per a Ucraïna, encarregat d'assessorar Kíev en el seu conflicte amb les províncies orientals separatistes i pro russes del Donbass.

La Casa Blanca va intentar amagar la trucada de Trump