Internacional 04/04/2015

Què és Al-Shabaab i per què ha perpetrat la massacre a Kènia?

La milícia integrista de Somàlia ha estat arraconada sobre el terreny però manté capacitat operativa, com ha demostrat l'atemptat de dijous

Cristina Mas
4 min
Un dels líders d'Al-Shabaab, Mohamed Mohamud, àlies Sheik Dulayadayn, el 2011. REUTERS

BarcelonaLa matança de 148 persones al campus universitari de Garissa, a l'est de Kènia, a mans de la milícia jihadista somali Al-Shabaab revela la força que manté aquest grup a la costa africana de l'Índic, malgrat el desplegament de les tropes de la Unió Africana per combatre'l a Somàlia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Què passa a Somàlia?

A l'extrem oriental de l'Àfrica, a la costa de l'estratègic golf d'Aden (clau per a les rutes comercials marítimes i del petroli), Somàlia és el prototipus d'estat fallit. Es tracta d'un dels països més pobres del món, que ha estat durant gairebé 25 anys sense govern, després del derrocament del règim militar de Siad Barre (1969-1991). En un context de guerra permanent han aparegut diversos grups integristes, que van sorgir d'Al-Ittihad al-Islami (AIAI, 'Unitat de l'Islam'), un grup salafista que es va fer fort en la guerra civil oberta dels anys 90. El Parlament va escollir el 2012 un nou president.

AIAI pretenia l'establiment d'un emirat islàmic a Somàlia, i va néixer d'un grup de militants extremistes somalis formats al Pròxim Orient i que havien comptat amb armes i finançament d'Ossama bin Laden, líder d'Al-Qaida. Molts dels seus combatents, inclosos els actuals comandants d'Al-Shabaab, van ser foragitats de Somàlia per l'exèrcit d'Etiòpia per anar a combatre a l'Afganistan a finals dels anys 90. Els Estats Units van posar l'organització a la llista negra de terroristes després dels atemptats de l'11-S.

Què és Al-Shabaab?

Al-Shabaab, que significa 'la joventut' en àrab, és un grup de tall wahhabita (l'escola integrista saudita) que pretén l'establiment d'un califat a Somàlia. Es va adherir formalment a Al-Qaida el 2012. Enmig del caos de la guerra civil a Somàlia va aconseguir suport popular prometent seguretat i va arribar a controlar la capital, Mogadiscio, i importants zones rurals. La seva credibilitat, però, es va enfonsar el 2011 quan va rebutjar l'ajuda humanitària occidental per combatre la fam causada per la sequera del 2011. L'agost del 2011 va ser foragitat de la capital i el setembre del 2012 va perdre el port de Kismayo, on obtenia un important finançament gràcies al contraban de carbó. Des d'aleshores, Al-Shabaab no ha deixat de perdre territori i més des que la Unió Africana va desplegar tropes a Somàlia per combatre la milícia. Però segons els analistes del Council on Foreign Relations, encara suposa una important amenaça en un estat volàtil i enfonsat en la guerra. Es calcula que manté una força d'entre 7.000 i 9.000 combatents.

Quins vincles té amb d'altres grups jihadistes?

En un vídeo publicat el febrer del 2012, l'exlíder d'Al-Shabaab, Ahmed Abdi Godane (mort en un atac el setembre passat), va jurar lleialtat al cap d'Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, successor de Bin Laden. Els serveis secrets han detectat diversos casos de combatents d'Al-Qaida reclutats a Europa o al Pròxim Orient que han combatut a Somàlia. També hi ha notícies de vincles amb altres grups extremistes africans, com Boko Haram a Nigèria o Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI), que opera al Sahel.

Per què ataca Kènia?

L'atac a la universitat de Garissa és el més mortífer dels nombrosos atemptats que ha perpetrat Al-Shabaab a Kènia. El 21 de setembre del 2013 la milícia somali va atacar el centre comercial Westgate de Nairobi, amb un resultat de 68 morts. També s'han registrat diversos atacs amb granades a la frontera entre Kènia i Somàlia, i a Nairobi. La milícia jihadista respon així a la implicació del govern de Kènia en la missió de la Unió Africana per combatre els grups jihadistes a la veïna Somàlia, una missió que ha estat criticada per ONGs com Human Rights Watch pels maltractaments als civils. Es creu que Al-Shabaab disposa d'una xarxa de reclutament a Kènia, particularment al voltant de la ciutat portuària de Mombasa, amb una àmplia presència de població musulmana.

Cronologia

En aquesta cronologia en anglès elaborada pel 'think tank' nord-americà Council on Foreign Relations es recullen els fets principals de la història d'Al-Shabaab.

Com es finança?

Els experts en lluita antiterrorista afirmen que Al-Shabaab compta amb diverses fons de finançament, inclosos patrocinadors estatals, la diàspora somali, organitzacions de beneficència, la pirateria, els segrestos i l'extorsió de negocis locals. Alguns analistes han apuntat els governs d'Eritrea, l'Iran, l'Aràbia Saudita, Síria, Qatar i el Iemen com a finançadors, cosa que tots ells neguen.

El grup ha creat una àmplia xarxa de crim organitzat a la regió de Kismayo després de prendre el control del port el 2008. El comerç de carbó, clau de l'economia de la ciutat, es va convertir també en una font de finançament. La milícia va ser foragitada de la ciutat l'octubre del 2012, però un informe del Consell de Seguretat de l'ONU de l'any passat assegura que continuen comerciant amb carbó. També controlen sucre de contraban, que segons l'ONU entren il·legalment a Kènia cada dia.

stats