Occident pacta l'aïllament financer de Rússia

La UE, els EUA, el Regne Unit i el Canadà acorden desconnectar alguns bancs russos del Swift i congelar els actius del banc central del país

3 min
Ursula VON DER LEYEN (Presidenta de la Comissió Europea), Charles MICHEL (President del Consell Europeu), Volodymyr ZELENSKYY (President d'Ucraïna)

Brussel·lesResposta contundent i coordinada dels aliats occidentals aquest dissabte davant la invasió d'Ucraïna. La Unió Europea, els Estats Units, el Regne Unit i el Canadà han pactat mesures inèdites amb l'objectiu d'ofegar Rússia per la via financera i bloquejar així la capacitat de finançar "la maquinària de guerra" de Putin, en paraules de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha comparegut d'urgència, i tard de nit, després de mantenir una trucada amb els líders dels aliats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"A mesura que les forces russes desencadenen l'assalt a Kíev i altres ciutats d'Ucraïna, estem decidits a seguir imposant sancions a Rússia per aïllar-la encara més del sistema financer internacional i de les nostres economies", ha dit la mandatària des de Brussel·les. Les noves mesures són tres. D'una banda, es desconnectaran diversos bancs russos del sistema de transaccions internacional Swift, una mesura que s'ha desbloquejat després que el govern alemany d'Olaf Scholz hagi canviat d'opinió. No es desconnectarà tot el sistema bancari del país, sinó que serà parcialment, en unes entitats seleccionades que Von der Leyen no ha detallat.

També es congelaran els actius del banc central rus i els aliats es comprometen a actuar directament contra els oligarques, les persones i també les entitats que faciliten la guerra a Ucraïna i les activitats nocives del govern rus. Especialment, ens comprometem a prendre mesures per limitar la concessió dels anomenats "passaports daurats", que permeten als russos rics amb vincles amb el Kremlin convertir-se en ciutadans europeus i tenir així un accés directe als mercats de capitals i financers europeus.

"Putin intenta destruir Ucraïna, però el que també està fent, de fet, és destruir el futur del seu propi país", ha dit Von der Leyen.

Tot plegat es ratificarà en l'àmbit de la Unió Europea aquest diumenge en una reunió extraordinària de ministres d'Exteriors en què Brussel·les també proposarà activar fons europeus per donar suport directe a l'exèrcit d'Ucraïna, és a dir, per finançar armes per lluitar directament contra Putin. Són diversos els aliats i governs europeus que han anunciat al llarg d'aquest cap de setmana reforços militars per al país que està patint l'atac ordenat des del Kremlin.

Durant els últims dies els esdeveniments s'han precipitat sobre el terreny i a Brussel·les el ritme de reunions i treballs tècnics s'ha multiplicat per anar posant en marxa sancions que han arribat de manera escalonada a mesura que l'evidència feia inevitable posar tota la llenya al foc. Les sancions anunciades aquest dissabte per Von der Leyen són un pas immens, però encara hi ha marge per a més, com ha reconegut ella mateixa. No s'han aïllat tots els bancs russos del Swift ni s'han aturat les compres de gas o petroli rus, per exemple, perquè són mesures que farien molt mal també a Europa, tal com reconeixien fonts europees divendres passat.

Els principals obstacles els representaven Alemanya, Hongria i Itàlia, però després de la insistent pressió pública que ha exercit Ucraïna i que els ministres de Finances de la Unió Europea n'hagin analitzat l'impacte, el país germànic ha cedit aquest dissabte i ha canviat la seva posició, cosa que ha aplanat el camí per a un acord a tota la Unió. Segons la ministra d'Exteriors germànica, Anna Baerbock, i el ministre d'Economia, Robert Habeck, l'aposta és activar aquesta via de tal manera que es pugui evitar el perjudici "col·lateral": "Necessitem una limitació focalitzada i funcional del Swift", han dit en un comunicat aquest dissabte.

Finançament europeu d'armes i acollida de refugiats

Aquest diumenge també està previst que la Unió Europea debati el finançament de l'exèrcit d'Ucraïna, tal com ha anunciat el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, al convocar una reunió extraordinària de ministres d'Afers Estrangers. "Convoco una reunió virtual dels ministres d'Exteriors de la UE aquest diumenge a les 18 hores per adoptar més mesures en suport d'Ucraïna en contra de l'agressió de Rússia. Proposaré un paquet d'assistència d'emergència per a les forces armades ucraïneses per donar-los suport en la seva lluita heroica", ha piulat aquest dissabte a la tarda l'alt representant de la UE.

A més, els ministres de l'Interior de la UE també es reuneixen aquest divendres a Brussel·les per abordar la potencial acollida de milers de refugiats ucraïnesos. "Són benvinguts i estem preparats per rebre'ls", va dir Von der Leyen aquesta setmana quan va anunciar que la Unió ja preparava mesures de contingència en aquesta línia. Països com Hongria o Polònia, que fins ara havien tancat la porta a l'acollida de persones refugiades provinents per exemple de la guerra de Síria, ja han anunciat la seva predisposició a acollir persones que fugin del conflicte a Ucraïna. Fins ara, 100.000 persones han travessat la frontera a Polònia, segons ha informat aquest dissabte el viceministre de l'Interior polonès, Pawel Szefer.

stats