Internacional 13/06/2018

Moments 'robats' de la cimera Kim-Trump

Motoko Rich / 'The New York Times'
2 min
Kim i Trump dirigint-se al menjador després de la seva reunió de treball, a Singapur

SingapurEl president dels Estats Units va treure un iPad i va mostrar al líder de Corea del Nord un divertit tràiler al més pur estil de Hollywood sobre el futur que li esperava al seu país. Eren imatges de jets de combat i llançaments de míssils tallats amb escenes de nens ballant, fotografies de pizza casolana i gronxadors sobre gratacels. Clarament no va ser una reunió ordinària la cimera històrica que els dos líders van celebrar dimarts a Singapur.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una vegada més, ningú pensava que la trobada històrica entre el president nord-americà, Donald Trump, i el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, seria una cimera convencional. La reunió entre aquestes dues figures –una, exestrella de 'talk shows' televisius, i l'altra, un dictador que tortura i empresona milers de ciutadans i fins i tot va ordenar l'execució del seu propi oncle i mig germà– va incloure tics teatrals.

El vídeo de l'iPad es completava amb una veu sorollosa i una banda sonora en què descrivia les ofertes que té Kim, però sense fer cap esment de l'arsenal nuclear nord-coreà o de les sancions que ha rebut el seu règim: "Pot abraçar la pau i gaudir de la prosperitat com mai ha vist" o avançar cap a "més aïllament".

La imatge de Kim i Trump es confon en una de les pantalles repartides per seguir la cimera

Abans de la reunió, Kim va mostrar una cara amable i relaxada quan es va fer una selfie amb el líder de Singapur, com si es tractessin de germans sortint de festa nocturna. Ja durant la reunió, Trump va deixar que Kim donés una ullada dins la limusina presidencial, el Cadillac conegut com la Bèstia, i durant un segon semblava que el nord-coreà fes l'intent d'entrar-hi.

L'òptica de Trump estrenyent la mà de Kim, somrient i descrivint el "vincle molt especial" que els uneix, suposava un enorme contrast amb la presència de Trump en la cimera del G-7 del cap de setmana anterior al Canadà, on Trump va atacar els socis més antics i estrets dels Estats Units.

La reunió de Kim amb Trump, a l'illa turística de Sentosa, a l'extrem sud de Singapur, també tenia un gust decididament diferent a la primera reunió de Kim a l'abril amb el president sud-coreà Moon Jae-in a Panmunjom, ciutat a la frontera entre les dues coreanes. En aquella trobada, en què es va

El menú de la trobada va consistir en confitat de costella de vedella, porc cruixent amb salsa agredolça i estofat cogombre de Corea. "Tothom té una bona fotografia?", va preguntar als fotògrafs que cobrien l'acte per assegurar-se que tenien una imatge dels plats. "¿Estem molt atractius i prims? Perfecte". Era impossible saber què pensava en aquell moment Kim, que va mantenir el rostre impertèrrit.

stats