Rússia

Putin visita el Vietnam per sumar suports davant l'aïllament imposat per Occident

El president rus busca reforçar llaços amb Hanoi després d'un acord històric amb Corea del Nord

Cinto Mora i Abelaira
2 min
El president de Rússia, Vladimir Putin, i el president del Vietnam, To Lam, posen per a les fotos durant una visita oficial al palau presidencial de Hanoi.

BarcelonaEl president de Rússia, Vladímir Putin, ha arribat aquest dijous al Vietnam, en la seva gira per l'Àsia a la recerca de suports davant l'aïllament imposat per Occident. La visita es produeix després de la trobada de Putin amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-um, a Pyongyang, on els mandataris van signar un pacte d'assistència mútua en cas d'agressió. En la primera visita al país des del novembre del 2017, Putin i el president del Vietnam, To Lam, han expressat la voluntat de “reforçar llaços” davant la pèrdua de suports internacionals a Rússia després de l'esclat de la guerra a Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Putin ha estat rebut amb catifa vermella pel vice primer ministre i després ha participat en una recepció amb el president. To Lam ha felicitat el mandatari rus per la seva reelecció, en unes eleccions sense oposició, i ha elogiat els èxits de Rússia, inclosa “l'estabilitat política interna”. “Felicitem el nostre camarada per rebre un suport aclaparador durant les recents eleccions presidencials, cosa que subratlla la confiança del poble rus”, ha dit el president Lam. Putin, per la seva banda, ha assegurat que l'enfortiment d'una associació estratègica amb el país del Sud-est Asiàtic és una de les prioritats de Rússia. El Vietnam és un dels països que no ha condemnat la invasió russa d'Ucraïna.

El president rus està previst que es reuneixi amb el secretari general del Comitè Central del Partit Comunista vietnamita i amb altres dirigents locals, segons l'agència russa Tass.

Els llaços del Vietnam amb Rússia són estrets i es remunten a dècades enrere, al suport militar, econòmic i diplomàtic vital que va donar la Unió Soviètica al nou estat comunista del Vietnam del Nord els anys 50.

Relacions amb Occident

El país asiàtic s'ha abstingut en les resolucions de les Nacions Unides que han condemnat les accions de Rússia, però ha mantingut bones relacions amb Ucraïna i fins i tot hi ha enviat alguna ajuda. Els Estats Units han condemnat la visita oficial de Putin al Vietnam assegurant que serveix per promoure l'ofensiva de Rússia a Ucraïna. “Si Putin pot viatjar lliurement, es podrien normalitzar les flagrants violacions del dret internacional de Rússia”, ha dit a Reuters el portaveu de l'ambaixada dels EUA al Vietnam.

Els Estats Units són els principals exportadors del Vietnam i el setembre del 2023 els dos països van firmar un acord per elevar la relació bilateral a associació estratègica. La mesura suposa un avenç dels EUA en els seus plans per contrarestar la influència de la Xina a la regió. El Vietnam intenta buscar equilibris entre Occident, Rússia i la Xina i, de moment, sembla que l'estratègia rutlla.

stats