Estast Units
Internacional 13/03/2024

Augmenten les tensions entre Washington i la Xina: el Congrés aprova la llei que podria prohibir TikTok als Estats Units

L'aprovació del projecte de llei ha obtingut 352 vots a favor i només 65 en contra

2 min
TikTok

WashingtonLa llei que podria prohibir TikTok als Estats Units passa el primer filtre del Congrés. La Cambra dels Representats ha aprovat aquest dimecres amb un ampli suport el projecte de llei que obligaria el propietari xinès a vendre la plataforma si vol que la xarxa social continuï operativa al país. Ara només falta que aconsegueixi el suport del Senat perquè el text es converteixi en llei, encara que no està clar del tot que la llei aconsegueixi anar més enllà de la Cambra alta. El líder de la majoria, el senador Chuck Schumer, va dir que havia de consultar si sotmetia la norma a votació o no. En cas de no fer-ho, el projecte de llei quedaria encallat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'avenç d'aquesta norma, que ha obtingut 352 vots a favor i només 65 en contra, escenifica un augment de les tensions entre Washington i Pequín. Les dues potències protagonitzen la carrera pel control de les noves tecnologies i des de fa temps que els Estats Units tenen sota el punt de mira TikTok com una potencial amenaça a la seguretat nacional. L'objectiu del projecte de llei és que l'empresa matriu de TikTok, ByteDance, acabi venent la plataforma a un comprador que no sigui xinès.

Segons explica Associated Press, els legisladors rere aquest text consideren que ByteDance està en deute amb el govern xinès, motiu pel qual aquest podria exigir-li a l'empresa en qualsevol moment que facilités les dades personals dels consumidors nord-americans.

El malestar amb TikTok ja ve de temps d'enrere. L'empresa xinesa ja s'havia gastat més de mil milions de dòlars en un projecte per tractar de manera separada les dades personals dels seus usuaris nord-americans. Aquest projecte estava supervisat pel Comitè d'Inversió Estrangera en els Estats Units, també conegut com a CIFUS. Segons el New York Times, dos dels legisladors rere el projecte de llei consideraven que el CIFUS no havia resolt el problema i, per tant, calia avançar. Les darreres normes de seguretat nacional aprovades per la Xina que obliguen les organitzacions a ajudar a recol·lectar informació han alimentat encara més les preocupacions de Washington respecte a TikTok.

Suport unànime

El projecte de llei ha comptat tant amb el suport dels demòcrates com dels republicans. Que aquests últims hagin votat a favor suposa un desafiament a la postura de l'expresident Donald Trump. A principis de setmana Trump va oposar-se a la idea de prohibir TikTok al país i va advertir que el veto deixaria via lliure a Facebook, a qui va acusar de ser "l'enemic del poble".

A les xarxes socials, inclòs el mateix TikTok, fa dies que els usuaris nord-americans han engegat una campanya per intentar frenar la prohibició de la plataforma xinesa. Es calcula que al voltant de 170 milions de ciutadans estatunidencs estan registrats a la plataforma xinesa, segons el New York Times.

La capacitat d'influència d'aquesta xarxa en els més joves és tan gran que fins i tot el president Joe Biden s'hi ha acabat rendint i s'ha creat un perfil per promocionar la seva candidatura durant la campanya electoral d'aquest any.

stats